Novi Sad se predstavio u UN kao Omladinska prestonica

10. April 2019

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku završen je 8. međunarodni EKOSOK (ECOSOC - Ekonomsko socijalni forum mladih Ujedinjenih nacija), tokom kog se u okviru delegacije Srbije predstavio i Novi Sad kao Omladinska prestonica Evrope 2019. godine.

- EKOSOK Forum mladih je mesto na kome se okupljaju svi oni koji se bave omladinom u celom svetu, razmenjuju ideje i uspostavljaju saradnju. Zbog toga je važno što je OPENS već nekoliko godina tu, što smo relevantni na polju omladinske politike, što predstavljamo Novi Sad i Omladinsku prestonicu, što smo pokazali i u prethodnom period da saradnje koje su se uspostavile na ovom mestu su se ostvarile u Novom Sadu u vidu projekata i službenih poseta mladih iz čitavog sveta - objašnjava koordinator OPENS2019, Vukašin Grozdanović.

Pod nazivom "Omladinske prestonice kao pozitivan model omladinske participacije" održan je panel u okviru zvaničnog programa Foruma mladih uz podršku i prisustvo ambasadora Srbije u UN Milana Milanovića i ministra omladine i sporta Vanje Udovičića.

- Mi smo ovde da vas podržimo da svoju energiju i znanje uložite u lični razvoj, ali i u napredak čitavog društva. Mladi bi trebalo da budu u vrhu naših prioriteta, radićemo sa vama i za vas, ali predlažem da ne čekate druge, već da sami kreirate budućnost, jer vi ste naša budućnost, ali i sadašnjost - rekao je Udovičić.

Ideja panela bila je da se stvori prostor za umrežavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama iz Njujorka, kao i da se šira zajednica informiše o aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini.

- Pokazali smo danas na panelu dobru sinergiju između lokalnih, regionalnih i republičkih vlasti. Prezentacija, ojačavanje i umrežavanje sa drugim omladinskim organizacijama i to na svetskom nivou, kao i niz bilateralnih sastanaka koje imamo poslednjih nekoliko dana, pokazuju koliko je Novi Sad zaista pokazatelj primer dobre prakse i to ne samo u Srbiji - rekao je član gradskog veća Novog Sada zadužen za sport i omladinu, Ognjen Cvjetićanin.

Drugog dana Foruma, na centralnoj sednici, priliku da se obrati imao je i ministar Udovičić, koji je poručio da su Nacionalna strategija za mlade u Srbiji od 2015. do 2025. i Zakon o mladima doneti u partnerstvu sa omladinom i relevantnim institucijama, izvedeni projekti finansijski su podržani svake godine od strane Ministarstva omladine i sporta i u potpunosti usaglašeni sa Ciljevima održivog razvoja omladinske Agende 2030. Ujedinjenih nacija.

Ovogodišnji EKOSOK forum mladih održava se pod sloganom "Mladi: Osnaženi, uključeni i jednaki" i posvećen je ulozi mladih u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja - smanjenju siromaštva, posledica klimatskih promena i nejednakosti među ljudima.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...