Novi Sad ostvario najbolji turistički promet u poslednje dve decenije

06. Jul 2022
Image by Ana_J from Pixabay
Image by Ana_J from Pixabay

Zvanična statistika za maj tekuće godine kaže kako je zabeleženo 58.304 noćenja i 26.211 dolazaka turista u Novi Sad, što predstavlja najveći ostvaren turistički promet u jednom mesecu u poslednjih 20 godina.

U odnosu na maj prethodne godine, noćenja su uvećana za 48,3%, a dolasci čak za 185,8%. Novi Sad se po broju dolazaka domaćih i stranih turista, u poređenju sa svim ostalim turističkim destinacijama u Srbiji, nalazi na drugom mestu, iza glavnog grada, a ispred banjskih i planinskih centara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U novosadskim smeštajnim kapacitetima, u prvih pet meseci 2022. godine, odselo je 75.216 turista koji su ostvarili 194.783 noćenja. Od ukupnog broja noćenja, domaći turisti su ostvarili 68.988 dok su stranci noćili gotovo dvostruko više (125.795). Kada uporedimo ove podatke sa pretpandemijskom 2019. godinom, uočavamo porast od 33,2% u ukupnim noćenjima.

Prema podacima koje nam dostavljaju novosadski hoteli, strani turisti sa najviše ostvarenih noćenja dolaze iz sledećih zemalja: Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije, Hrvatske, Slovenije i Nemačke.

Još jedna interesantna činjenica odnosi se na posetu Turističkim info centrima TONS-a na Trgu slobode i železničkoj stanici. Naime, samo u maju za mape, brošure i korisne informacije o gradu obratilo nam se blizu 1.500 turista iz čak 48 zemalja sveta. Zanimljivo je spomenuti još i to da su nas u maju posetili i gosti iz Albanije, Katara, Bahreina, Libana, Iraka, Gruzije, Indonezije, Filipina, Japana, Urugvaja, Brazila i Argentine, dok su među najbrojnijim za prvih pet meseci ove godine bili turisti koji su poreklom iz Ruske Federacije, zatim Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Turske, Indije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, SAD-a.

Ovako veliku posetu očekujemo i u mesecima koji su pred nama, „naoružani“ promo materijalom na 17 jezika, spremnošću da izađemo u susret svakom zahtevu, a sve to u prijatnom ambijentu uz novosadsko gostoprimstvo i neizostavan osmeh. Verujemo kako će tome doprineti i kampanje koje prethodnih meseci Turistička organizacija Grada Novog Sada sprovodi u regionalnim medijima, ali i na društvenim mrežama, gde se kroz analizu vidi velika zainteresovanost potencijalnih posetilaca za Novi Sad i okolinu.

Dan pred „EXIT“, prema informacijama koje je TONS dobio od novosadskih hotela, kapaciteti su skoro u potpunosti popunjeni. Najviše turista dolazi iz Turske, Indije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Švajcarske, Rusije i Holandije, kao i iz zemalja regiona.

Istraživanje: Gotovo svi ispitanici bi se ponovo vratili u Novi Sad

Na osnovu istraživanja stavova i ponašanja domaćih i stranih turista u Novom Sadu, koje je na inicijativu TONS-a obavljeno u maju 2022. godine na 450 ispitanika, možemo izdvojiti kako domaće turiste u Novom Sadu dominantno čine osobe stare do 30 godina, a strane turiste osobe stare između 31 i 50 godina. Preko dve petine turista u Novi Sad je stiglo automobilom, dok je sledeće najčešće prevozno sredstvo voz. Većina turista je u jednodnevnoj poseti Novom Sadu, a najčešći razlog te posete je izlet. Za noćenje u Novom Sadu više se opredeljuju strani turisti.

Najčešće pominjani motivi za putovanje u Novi Sad su: kulturno-istorijsko nasleđe, prirodne atrakcije, dobar odnos cene i kvaliteta, gostoprimstvo i blizina turističke destinacije. Najatraktivnije lokacije u Novom Sadu za turiste su: centar grada, zatim parkovi, te Petrovaradinska tvrđava i Štrand. Istraživanjem se zaključuje kako je 97,7% turista zadovoljno turističkom posetom Novom Sadu i kako bi gotovo svi ispitanici (98,2% stranaca i 99,6% domaćih turista) ponovo posetili Novi Sad.

Izvor: TONS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Gradsko kupalište u Kovinu dobija novi izgled
02. Jun 2023
Omiljeno kupalište Kovinaca trebalo bi da se razvije u moderan turistički i sportski...
Turizam
TOS organizovao dolazak predstavnika medija iz Nemačke i Austrije
02. Jun 2023
U organizaciji Turističke organizacije Srbije, u periodu od 31. maja do 04. juna, u okviru...
Turizam
Air Serbia uspostavila sezonsku liniju do Krita
01. Jun 2023
Air Serbia je 31. maja 2023. godine, letom JU750 u 11:55 časova, uspostavila sezonsku liniju...
Turizam
Domaći turisti najčešće birali Zlatibor, a strani Beograd
01. Jun 2023
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april 2023. godine u...