Novi Pazar proglašen Izuzetnom destinacijom Evrope u Srbiji

14. Novembar 2017

Pobednik ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN) u Srbiji je Novi Pazar, dok su za prateće destinacije izabrani Sremska Mitrovica i Zaječar.

Konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a tema izbora bio je „Kulturni turizam“. Poseban naglasak stavljen je na materijalno kulturno nasleđe na listi nepokretnih dobara Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na listi UNESCO kulturne baštine i u okviru tematskih kulturnih ruta.

Na konkurs je stiglo ukupno 26 važećih prijava, a konačan redosled utvrđen je nakon poseta kandidatima u užem izboru (Zaječar, Kuršumlija, Novi Pazar, Bač i Sremska Mitrovica).

Stručni žiri činili su predstavnici:

  • Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija – Danijela Vićentijević, samostalni savetnik u Sektoru za turizam;
  • Ministarstva kulture i informisanja – Milena Burić, načelnik Odeljenja za savremeno stvaralaštvo u okviru Sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije;
  • Akademske zajednice – prof. dr Vesna Đukić sa Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu;
  • Turističke privrede – Mirko Levajac, direktor agencije „Rubicon Travel“ i zamenik predsednika Odbora za receptivni turizam YUTA;
  • Medija – Dragan Vučelić, urednik „Kulturnog dnevnika“ Radio-televizije Srbije

Pobednička destinacija Novi Pazar konkurisala je sa materijalnim kulturnim nasleđem koje, između ostalog, obuhvata spomenike na UNESKO listi – srednjovekovni kompleks Stari Ras sa Crkvom Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva) i manastirima Sopoćani i Đurđevi Stupovi koji su deo kulturne rute Saveta Evrope „Transromanika“, zatim znamenitosti iz osmanskog perioda – Novopazarsku tvrđavu sa starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamiju, Isa-begov hamam i mnoštvo drugih lokaliteta i sadržaja koji odslikavaju viševekovno bogatstvo tradicije i dinamičan razvoj ove multikulturalne sredine.

Nacionalna ceremonija dodele nagrada pobedničkoj i pratećim destinacijama biće održana ovog decembra u okviru tradicionalnog godišnjeg događaja koji za svoje saradnike i medije pravi Turistička organizacija Srbije.

Izabrane destinacije u Srbiji biće uvrštene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ čiji ciljevi su stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja.

Pobednička i prateće destinacije biće promovisane i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...