Novi koncept luksuznog turizma u Istri

02. Septembar 2021
Istra, izvor: Pixabay
Istra, izvor: Pixabay
Istra je izuzetno posećena turistička destinacija u regionu, čiji je broj turističkih dolazaka i noćenja ove godine bio zaista rekordan. Međutim, iako ova činjenica može delovati sjajno, ona u isto vreme može praviti veliki pritisak na samu destinaciju, njene prirodne resurse, a o lokalnom stanovništvu da i ne govorimo.
 
Istarska županija dosta dugo radi na održivom i ekološkom turizmu čiji je osnovni cilj da zaštiti prirodu i okolinu, ali da istovremeno i promoviše zdrave i održive aktivnosti koje osim u ekonomskom smislu doprinose i očuvanju kulturne baštine i tradicije. Na taj način se može brinuti i o domaćem stanovništvu ali takođe i o potrebama turista. Održivi turizam se može i mora primeniti na razne oblike turizma poput elitnog, ali i masovnog, bez obzira koje su destinacije u pitanju.
 
Direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević je otkrio u kom pravcu će se kretati, pre svega, odgovoran i održiv turizam na području Istarske županije. On ističe da je pre par decenija Istra imala preko 300 napuštenih sela, a da je danas situacija potpuno drugačija. Sela se obnavljaju, sade se vinogradi, voćnjaci i maslinjaci, a mlađa populacija, koju čine uglavnom porodice, upravljaju domaćinstvima. Ovakav slučaj je najprimetniji u središnjem delu Istre, koji je više od nekoliko decenija bio u potpunosti bez stanovnika i bez bilo kakve moderne infrastrukture.
 
Ovakva praksa je postala zaista dobar pokretač ne samo turizma, već kompletne ekonomije koja nudi odlične uslove za povratak na napuštena imanja ili sela, koja se uz određena ulaganja mogu pretvoriti u najluksuznija odmarališta koja nude jedinstvenu i najbolju “robu” - zdravlje i mir. Održivo znači dobro, znači zdravo, a to su resursi koji nam uvek nedostaju.
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...