Novi izgled Trga Slavija: Multimedijalna fontana umesto Dimitrija Tucovića

13. Oktobar 2016
Novi izgled Trga Slavija: Multimedijalna fontana umesto Dimitrija Tucovića

Nadzorni odbor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda doneo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju fontane na Trgu Slavija, saopštila je Služba Grada Beograda za informisanje.

Ugovor za izgradnju fontane na Trgu Slavija dodeljen je kompaniji "PMC inženjering" iz Beograda, rekao je gradski menadžer Goran Vesić. Kako je istakao, vrednost ugovora sa izvođačem radova na fontani Slavija je 214 miliona dinara.

Prema rečima gradskog menadžera, izvođač može da počne sa radom za oko mesec dana, koliko će trajati procedura koja podrazumeva istek roka za žalbu, potpisivanja ugovora i pribavljanja neophodnih garancija i polisa osiguranja.

- Izvođač će od trenutka uvođenja u posao imati 155 dana da završi izgradnju fontane koja će se nalaziti na centralnom delu Trga Slavija. Ona će imati svu prateću opremu koja je neophodna za njen rad, a u okviru objekta će se nalaziti podzemna prostorija u kojoj će biti smeštena mašinska oprema - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, centralni bazen fontane će biti betoniran i obložen granitnim pločama, a oko bazena će se nalaziti travnjak.

- Izvođač je dužan da obezbedi funkcionisanje i održavanje fontane u periodu od godinu dana nakon završetka radova. Režim rada fontane će biti podeljen na redovan i redukovan, a posebno će biti ugrađen sistem za multimedijalni, odnosno muzički režim rada. Ugrađeni softver će omogućavati automatski rad vodnih slika, rasvete, zvuka, merenje brzine vetra i nivoa vode u bazenu i rezervoaru - precizirao je Vesić, navedeno je u saopštenju.

Gradski menadžer je rekao da će pre početka radova biti izmešten spomenik Dimitriju Tucoviću koji će biti restauriran kako bi dobio centralno mesto u budućem parku koji će se nalaziti između Slavije i Ulice kralja Milutina, a posmrtni ostaci biće sahranjeni u Aleji velikana uz državne i vojne počasti kako i dolikuje Dimitriju Tucoviću.

- Veoma smo zahvalni ministru za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandru Vulinu, koji je lično insistirao da posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića, kao značajne istorijske ličnosti Srbije, budu sahranjeni uz najviše državne i vojne počasti u Aleji velikana - rekao je Vesić.

Izvor:
Tanjug
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...