Nove mere za pokretanje avanturističkog turizma

23. Septembar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Svetski savet za putovanja i turizam (WTTC) predstavio je nove mere za pokretanje avanturističkog turizma. Cilj je ponovna izgradnja poverenja, smanjenje rizika i podsticanje povratka sigurnih pustolovnih putovanja.

Nakon detaljnih konstultacija sa ključnim članovima i organizacijama, WTTC je formirao nove protokole za bezbedan avanturistički turizam u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a u saradnji sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija (UNWTO). Protokoli su usredsređeni na mere koje će pomoći ponovnom otvaranju avanturističkog turizma, s obzirom na pretpostavke da će pustolovna putovanja doživeti renesansu nakon pandemije virusa korone.

Avanturistički putnici će tražiti nova i jedinstvena iskustva nakon pandemije Covid-19, te je WTTC napravio žig “WTTC Sigurna putovanja” koji prepoznaje bezbedne destinacije, a mogu ga dobiti oni koji osiguraju maksimalno usklađivanje i sprovođenje datih mera na terenu.

Avanturistički turizam je u porastu

Industrija avanturističkog turizma se odnosi na široku lepezu doživljaja i, između ostalog, uključuje biciklizam, rafting, trekking, skijanje, snowboarding, safari, kulinarske ture, posete arheološkim nalazištima, ronjenje i slično. Ove aktivnosti ne samo što se odvijaju na otvorenom prostoru, već se veličinama grupa može upravljati tako da se omogući fizička distanca. Očekuje se da će pustolovni turizam zabežiti rast u periodu nakon pandemije korona virusa, a prema indeksu avanturističkog turizma za 2020. godinu, Srbija zauzima 26. mesto.

“Avanturistički turizam postaje sve popularniji među putnicima i predstavljaće ključnu komponentu putovanja u ‘novoj normalnoj’ situaciji. Prema našem nedavno pokrenutom istraživanju za oporavak potražnje za putovanjima nakon COVID-19, ovakva putovanja su ujedno i jedan od najbrže rastućih segmenata, zbog čega je od ključne važnosti uspostaviti mere koje omogućavaju sigurno putovanje putnicima avanturistima”, rekla je Glorija Gevara, predsednica i izvršna direktorka WTTC-a i dodala kako je poverenje potrošača presudno za oporavak putovanja i turizma.

WTTC-ovi protokoli za industriju avanturističkog turizma sastavljeni su na osnovu uvida i okvira koje je razvilo Udruženje za avanturistička putovanja (ATTA). Smernice ove organizacije stvorene su korišćenjem međunarodnih industrijskih standarda i javnih resursa CDC-a, SZO-a i vlada, a jedan od savetnika bila je i Klinika u Klivlendu.

“Kao turističkim profesionalcima, prioritet nam je da se avanturistička putovanja vrate snažna i održiva. WTTC i ATTA, koji sarađuju na globalnim smernicama za avanturistička putovanja, uložili su značajan napor pružanju podrške kompanijama širom sveta u ponovnom otvaranju turizma što je brže i sigurnije moguće”, izjavila je Šenon Stovel, izvršna direktorka organizacije ATTA.

bike-2934832_960_720.jpg


Smernice za sigurni avanturistički turizam u doba pandemije

Smernice su podeljene u četiri stuba, koji uključuju pripremljenost osoblja, pružanje sigurnog iskustva, obnovu poverenja i samopouzdanja, i na koncu sprovođenje politika koje sve to omogućavaju.

Ukoliko ste očekivali neke spektakularne mere, zapravo sve je već viđeno, ali prenećemo neke:

   *  Smanjiti učesnika u aktivnostima spram potrebe kako bi se omogućilo fizičko distanciranje
   *  Osigurati poseban fokus na nivo težine aktivnosti kako ista ne bi prelazila sposobnosti i veštinu učesnika, što smanjuje potrebu za mogućim spasavanjem
   * Omogućiti jasnu, doslednu i ažurnu komunikaciju o novim zdravstvenim i higijenskim protokolima putem kanala organizacije, kako digitalno tako i fizički putem jasnih natpisa
   * Promovisanje covid aplikacije za traženje kontakata ako to zahteva lokalno zakonodavstvo
   *  Obavestite goste o dostupnoj podršci ako se pojave pitanja ili nedoumice
   * Podelite smernice za goste pre putovanja ili aktivnosti digitalno i lično po dolasku na osnovu saveta zdravstvenih vlasti, što može uključivati ​​nošenje maski za lice ili pokrivača, smernice o higijeni ruku i izbegavanje fizičkog kontakta.
   *  Podstaknuti goste da kupuju karte putem interneta, ako je moguće
   *  Držanje porodice ili članove grupnih rezervacija zajedno za sve aktivnosti kako bi organizatori smanjili rizik od izloženosti onima izvan te “zajednice”, gde god je to moguće
   *  Osigurati, gde je to moguće, da svaki gost može rukovati sopstvenom opremom i opremom za vreme putovanja. Gde je moguće, goste treba podsticati da ponesu sopstvenu opremu poput bicikala, skija i kaciga
   * Ograničiti fizički kontakt i čekanje u redovima gde je to moguće

adventure-3387420_960_720.jpg


“Znamo da će putnici želeti da još jednom istraže svet oko sebe, sve dok su sigurni u svoju bezbednost. Povratak putovanja i turizma pomoći će snažnom svetskom privrednom oporavku, zbog čega su ovi protokoli toliko važni”, zaključila je Gevera.

Ukoliko vas zanima kakvo se putovanje može smatrati avanturističkim turizmom, to je putovanje koje mora da odvede pojedinca van svog uobičajenog okruženja duže od 24 sata, ali ne duže od jedne godine, i treba da uključuje najmanje dva od sledeća tri iskustva: učešće u fizičkoj aktivnosti, poseta prirodnom okruženju i kulturno imerzivno iskustvo. Putovanja koja su duža od jedne godine ne smatraju se “avanturističkim putovanjem” u istraživačkom smislu.

 Izvor: Daljine

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...