Nova tura "Putevima Valtera" za turiste iz Kine

30. Septembar 2016
Nova tura 'Putevima Valtera' za turiste iz Kine

Evropske zemlje bore se da privuku turiste iz Azije i Rusije, tržišta koja su u najvećem usponu, a Srbija za goste iz Kine priprema specijalni proizvod - "Putevima Valtera", rekla je pomoćnica ministra turizma Renata Pindžo.

Pomoćnica ministra turizma je rekla da zemlje regiona nisu konkurentne pojedinačno, zbog čega na stranim tržištima nastupaju komplementarno, to jest nude zajednički proizvod. Ona objašnjava da turisti iz Azije i Rusije ne dolaze u Srbiju i ostale zemlje regiona da bi tu proveli sedam ili više dana, već da žele da za što kraće vreme vide što više obilazeći nekoliko zemalja.

Pindžo kaže da je Srbija veoma aktivna na kreiranju regionalnih turističkih proizvoda koji uglavnom predstavljaju kulturno-tematske ture. Pred Savetom Evrope već su sertifikovani "Putevi rimskih careva", koji idu kroz Hrvatsku i Srbiju, kao i biciklističke, planinarske i gastronomske rute. U budućnosti se može očekivati još jedna biciklistička ruta koja bi trebalo da poveže Sarajevo, Dubrovnik, Crnu Goru i Srbiju. Za kinesko tržište i turiste iz Kine radi se na projektu "Putevima Valtera".

- Zemlje koje nisu bile okrenute turizmu, u koje spada i Srbija, prepoznale su turizam i velika su očekivanja za dalji ekonomski razvoj. Turizam je odlična podloga za razvoj nerazvijenih krajeva, zapošljavanje mladih, žena i lica sa posebnim potrebama, koji u drugim granama teže mogu goći do zapošljenja - objašnjava Pindžo.

Banje doživele bum zahvaljujući vaučerima

Prema poslednjim statističkim podacima broj dolazaka u Srbiju je ove godine porastao za 13 odsto, a broj domaćih turista se povećao za 14 odsto. Pindžo kaže da sektor turizma najviše prihoduje od Beograda sa svom njegovom ponudom, a za njim slede planinski centri sa celogodišnjim ponudom i banje, za koje kaže da su zahvaljujući akciji podele vaučera doživele bum.

Ove godine država je opredelila sredstva za 46.000 vaučera, što je oko 230 miliona dinara. Rok za ovogodišnju dodelu bio je do 15. oktobra, a već početkom septembra bili su podeljeni svi vaučeri, rekla je Pindžo.

- Akcija je uspela. Banje su primat za vaučere. Najviše su profitirale one banje koje su dvosmerno ušle u aktivnost, uradile neku marketinšku kampanju i dodale nešto u ponudu - kaže Pindžo.

Minimalan boravak za dodelu vaučera bio je pet dana, a Pindžo kaže da je prosečan ostanak uz vaučere iznosio 7,45 dana. Prema njenim rečima vaučeri su generisali oko 350.000 noćenja u turističkim centrima u Srbiji.

Ona napominje da je razvoj infrastrukture preduslov za razvoj turizma. Povezivanje "Er Srbije" sa sve više destinacija u svetu, prema njenim rečima, značajno je doprinelo poboljšanju pozicije Srbije na međunarodnom turističkom tržištu.

- Mnogo bi značilo kada bi "low cost" kompanije koristile manje aerodrome, popun onog u Nišu i aerodroma Morava. Završetkom koridora 10 i 11 i neke druge destinacije, poput Zlatibora biće blizu. Ukoliko budu radili ovi aerodromi imamo pravo da se nadamo većem skoku turizma - rekla je Pindžo.

Izvor: N1

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Konkurs za najbolji blog tekst na temu zlatiborske panoramske žičare
16. Januar 2018
JP  Gold gondola Zlatibor raspisuje Konkurs za najbolji blog na temu zlatiborske panoramske...
Turizam
Turistička ponuda Zlatibora predstavljena u Pragu
16. Januar 2018
Češkim medijima u Pragu predstavljena je turistička ponuda Zlatibora, saopštila...
Turizam
Crna Gora će do 2020. u razvoj zimskog turizma uložiti 60 miliona evra
16. Januar 2018
Crnogorski premijer Duško Marković najavio je da će do 2020. godine u crnogorski zimski...
Turizam
Air Serbia ipak ne uvodi letove za Toronto tokom leta 2018.
16. Januar 2018
Letova aviokompanije Air Serbia između Beograda i kanadskog Toronta tokom ove letnje sezone...