Nova tura "Putevima Valtera" za turiste iz Kine

30. Septembar 2016
Nova tura 'Putevima Valtera' za turiste iz Kine

Evropske zemlje bore se da privuku turiste iz Azije i Rusije, tržišta koja su u najvećem usponu, a Srbija za goste iz Kine priprema specijalni proizvod - "Putevima Valtera", rekla je pomoćnica ministra turizma Renata Pindžo.

Pomoćnica ministra turizma je rekla da zemlje regiona nisu konkurentne pojedinačno, zbog čega na stranim tržištima nastupaju komplementarno, to jest nude zajednički proizvod. Ona objašnjava da turisti iz Azije i Rusije ne dolaze u Srbiju i ostale zemlje regiona da bi tu proveli sedam ili više dana, već da žele da za što kraće vreme vide što više obilazeći nekoliko zemalja.

Pindžo kaže da je Srbija veoma aktivna na kreiranju regionalnih turističkih proizvoda koji uglavnom predstavljaju kulturno-tematske ture. Pred Savetom Evrope već su sertifikovani "Putevi rimskih careva", koji idu kroz Hrvatsku i Srbiju, kao i biciklističke, planinarske i gastronomske rute. U budućnosti se može očekivati još jedna biciklistička ruta koja bi trebalo da poveže Sarajevo, Dubrovnik, Crnu Goru i Srbiju. Za kinesko tržište i turiste iz Kine radi se na projektu "Putevima Valtera".

- Zemlje koje nisu bile okrenute turizmu, u koje spada i Srbija, prepoznale su turizam i velika su očekivanja za dalji ekonomski razvoj. Turizam je odlična podloga za razvoj nerazvijenih krajeva, zapošljavanje mladih, žena i lica sa posebnim potrebama, koji u drugim granama teže mogu goći do zapošljenja - objašnjava Pindžo.

Banje doživele bum zahvaljujući vaučerima

Prema poslednjim statističkim podacima broj dolazaka u Srbiju je ove godine porastao za 13 odsto, a broj domaćih turista se povećao za 14 odsto. Pindžo kaže da sektor turizma najviše prihoduje od Beograda sa svom njegovom ponudom, a za njim slede planinski centri sa celogodišnjim ponudom i banje, za koje kaže da su zahvaljujući akciji podele vaučera doživele bum.

Ove godine država je opredelila sredstva za 46.000 vaučera, što je oko 230 miliona dinara. Rok za ovogodišnju dodelu bio je do 15. oktobra, a već početkom septembra bili su podeljeni svi vaučeri, rekla je Pindžo.

- Akcija je uspela. Banje su primat za vaučere. Najviše su profitirale one banje koje su dvosmerno ušle u aktivnost, uradile neku marketinšku kampanju i dodale nešto u ponudu - kaže Pindžo.

Minimalan boravak za dodelu vaučera bio je pet dana, a Pindžo kaže da je prosečan ostanak uz vaučere iznosio 7,45 dana. Prema njenim rečima vaučeri su generisali oko 350.000 noćenja u turističkim centrima u Srbiji.

Ona napominje da je razvoj infrastrukture preduslov za razvoj turizma. Povezivanje "Er Srbije" sa sve više destinacija u svetu, prema njenim rečima, značajno je doprinelo poboljšanju pozicije Srbije na međunarodnom turističkom tržištu.

- Mnogo bi značilo kada bi "low cost" kompanije koristile manje aerodrome, popun onog u Nišu i aerodroma Morava. Završetkom koridora 10 i 11 i neke druge destinacije, poput Zlatibora biće blizu. Ukoliko budu radili ovi aerodromi imamo pravo da se nadamo većem skoku turizma - rekla je Pindžo.

Izvor: N1

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Volite čokoladu? Spremite se za Salon čokolade u Parizu
23. Avgust 2019
Čokolada je nesumnjivo najomiljeniji slatkiš na svetu. Poznato je da ovaj slatkiš...
Turizam
Počinje Oh LaLa Deals promocija kompanije Air France
23. Avgust 2019
Iskusni, ali i dobro obavešteni, putnici znaju da su avio-karte velika stavka u putnom...
Turizam
Budućnost je u rekreativnom urbanom turizmu
23. Avgust 2019
Svetom bi do 2030. godine, kako očekuju analitičari u globalnom turističkom sektoru, moglo da...
Turizam
Gradi se Staza zdravlja koja će povezati Banju Vrdnik sa Vrdničkom kulom
23. Avgust 2019
Opština Irig intezivno radi na razvoju svoje turističke ponude, pa je u maju najavljena...