Nova svetska atrakcija: Muzej podvodne umetnosti

19. Jun 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Četiri godine nakon prvobitne koncepcije, australijski Muzej podvodne umetnosti konačno se otvorio za javnost. To je prvi Muzej podvodne umetnosti na Južnoj hemisferi. Smešten pored obale Townsville-a u Severnom Kvinslendu, u centralnom delu Velikog Barijerskog grebena, ovaj jedinstveni muzej ima za cilj da ojača poziciju regiona kao lidera u očuvanju, obnovi i podizanju svesti o koralnim grebenima.

Muzej podvodnih skulptura rodio se u mislima Džejsona de Kaires Tejlora, vajara englesko-gvajanskog porekla, specijalizovanog u kreiranju savremenih podvodnih skulptura, koje se vremenom „pretvaraju“ u veštačke koralne grebene.

Kao uvodna skulptura Muzeja podvodne umetnosti, Okeanska sirena zamišljena je kao nadvodni svetionik za podizanje svesti o očuvanju okeana. Inspiracija za statuu, kako je izvestio CNBC, je 12-godišnja Takoda Johnson, „pripadnica lokalnog naroda Vulgurukaba, jedan od dva tradicionalna vlasnika lokalne zemlje.“ Skulptura direktno reaguje na podatke o temperaturi vode iz  stanice Davies Reef na Velikom barijerskom grebenu menjajući boju u zavisnosti od temperaturnih razlika.

Podvodno i na oko 80 kilometara od obale, John Brever Reef „Coral Greenhouse“ dočekuje ronioce u srce morskog parka Greater Barrier Reef, sa porukama o očuvanju i obnovi grebena.

Sva konstrukcija izrađena je od nerđajućeg čelika i pH neutralnih materijala kako bi se podstakao rast korala. Ovi materijali su bezbedni i ekološki prihvatljivi, i pokazali su se uspešnim u tome što podstiču rast korala, koji su za uzvrat, podržali razvitak kompletnog morskog eko-sistema.

 Izvor: Grenef

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...