Nova svetska atrakcija: Muzej podvodne umetnosti

19. Jun 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Četiri godine nakon prvobitne koncepcije, australijski Muzej podvodne umetnosti konačno se otvorio za javnost. To je prvi Muzej podvodne umetnosti na Južnoj hemisferi. Smešten pored obale Townsville-a u Severnom Kvinslendu, u centralnom delu Velikog Barijerskog grebena, ovaj jedinstveni muzej ima za cilj da ojača poziciju regiona kao lidera u očuvanju, obnovi i podizanju svesti o koralnim grebenima.

Muzej podvodnih skulptura rodio se u mislima Džejsona de Kaires Tejlora, vajara englesko-gvajanskog porekla, specijalizovanog u kreiranju savremenih podvodnih skulptura, koje se vremenom „pretvaraju“ u veštačke koralne grebene.

Kao uvodna skulptura Muzeja podvodne umetnosti, Okeanska sirena zamišljena je kao nadvodni svetionik za podizanje svesti o očuvanju okeana. Inspiracija za statuu, kako je izvestio CNBC, je 12-godišnja Takoda Johnson, „pripadnica lokalnog naroda Vulgurukaba, jedan od dva tradicionalna vlasnika lokalne zemlje.“ Skulptura direktno reaguje na podatke o temperaturi vode iz  stanice Davies Reef na Velikom barijerskom grebenu menjajući boju u zavisnosti od temperaturnih razlika.

Podvodno i na oko 80 kilometara od obale, John Brever Reef „Coral Greenhouse“ dočekuje ronioce u srce morskog parka Greater Barrier Reef, sa porukama o očuvanju i obnovi grebena.

Sva konstrukcija izrađena je od nerđajućeg čelika i pH neutralnih materijala kako bi se podstakao rast korala. Ovi materijali su bezbedni i ekološki prihvatljivi, i pokazali su se uspešnim u tome što podstiču rast korala, koji su za uzvrat, podržali razvitak kompletnog morskog eko-sistema.

 Izvor: Grenef

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...