Nov rekordan broj putnika na aerodromu "Nikola Tesla"

02. Februar 2018

Na aerodromu "Nikola Tesla" u januaru je zabeleženo 333.989 putnika, što je nov apsolutni mesečni rekord, čime je nastavljen 19-mesečni trend rasta broja putnika u beogradskoj vazdušnoj luci.

U posmatranom mesecu je obavljeno 4.180 poletanja i sletanja, dok povećanje prometa robe i pošte iznosi 9,0 odsto, saopštio je Aerodrom.

Beogradski aerodrom je u januaru 2018. zabeležio i izvanrednu tačnost (redovnost) polazaka svih letova od čak 91,2 odsto.

Naime, renomirana britanska institucija OAG, koja najdetaljnije prati redovnost avio-saobraćaja u celom svetu, okarakterisala je u godišnjem izveštaju za 2017. godinu kao izvrsnu svaku prosečnu redovnost polazaka koja je viša od 85 odsto za kategoriju aerodroma koji imaju između 2,5 i pet miliona sedišta u odlasku na godišnjem nivou, a u koju spada i beogradski aerodrom.

Takođe, procenat letova sa velikim kašnjenjem u januaru je iznosio samo 1,6 odsto, dok prosečno kašnjenje svih polazaka iznosi 5,17 minuta.

Izvanredni rezultati na početku godine daju osnova za verovanje da će aerodrom "Nikola Tesla Beograd" u 2018. godini zauzeti visoko mesto u Evropi i svetu prema tačnosti polazaka letova.

Sa aerodroma "Nikola Tesla" trenutno tokom zimske sezone 26 avio-kompanija u redovnom avio-saobraćaju putnicima omogućava direktne letove ka 61 destinaciji u 36 država na četiri kontinenta.

Prema najavama, ponuda atraktivnih letova sa beogradskog aerodroma biće nastavljena direktnim letovima iranske nacionalne avio-kompanije Iran Air, koja će prestonice Srbije i Irana povezati nakon 27 godina.

Već 19. marta i druga iranska avio-kompanija Qeshm Air najavila je početak letova za Teheran, avio-kompanija Vueling od 24. marta letove za Barselonu, a avio-kompanija EeasyJet će od 31. jula započeti letove za Bazel, a od 10. avgusta i za Berlin.

U saopštenju se podseća, da je 2017. godine beogradski aerodrom ugostio 5.343.420 putnika i da je "Nikola Tesla" jedini aerodrom u regionu koji se nalazi na listi 100 najprometnijih aerodroma u Evropi.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...