Njujork Tajms demantuje Trampa i otkriva lepote Crne Gore

23. Avgust 2018
Njujork Tajms demantuje Trampa i otkriva lepote Crne Gore

U julu ove godine, predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je Crna Gora zemlja koja bi mogla da pokrene Treći svetski rat, rekavši za Crnogorce da su "veoma agresivni". Ta izjava dovela je do toga da se Amerikanci zapitaju gde se ta zemlja nalazi i šta sve tamo ima?

Saradnica čuvenog lista "Njujork Tajms" Elaine Glusac, novinarka crnogorskog porekla, objavila je tekst u ovom listu u kom demantuje predsednika Trampa, navodeći da je Crna Gora poznata po "svojoj dramatičnoj prirodnoj lepoti", koja je prošle godine privukla 2 miliona turista (što je tri puta više od broja njenog stanovništva) i da je jedina agresija koju je ovde doživela "prevelika porcija i opomena da mora pojesti sve iz tanjira".

"Gospodin Tramp je, međutim, u jednoj stvari bio u pravu - u pogledu veličine ove zemlje. Najnovija članica NATO-a, koja je nezavisnost stekla 2006. godine, zaista je mala. Manja i od Konektikata", opisuje autorka, citirajući turističkog agenta iz Dubrovnika koji nudi putovanja u Crnu Goru: "Neverovatno je da jedna tako mala zemlja ima sve: nacionalne parkove, planine, plaže, noćni život, istoriju, pravoslavne manastire... Sve je smešteno unutar tako malenih granica".

Ona navodi da u Crnu Goru posetioci najviše dolaze zbog mora, naročito Rusi i Ukrajinci koji tragaju za toplijom klimom, te da su posebno popularni drevni gradovi - od Herceg Novog u Bokokotorskom zalivu do Ulcinja, smeštenog nedaleko od granice sa Albanijom.

U tekstu se ističe i da su još '70-ih godina filmske zvezde poput Elizabet Tejlor i Sofije Loren boravile na Svetom Stefanu, luksuznom ostrvu-hotelu kojim danas upravlja svetski lanac Aman hotela i mestu gde se 2014. godine venčao popularni teniser Novak Đoković. Takođe, pominju se i strane investicije koje su podstakle ekspanziju luksuznog turizma u ovoj zemlji, poput Porto Montenegra u Tivtu i modernih hotela u Budvi.

U nastavku teksta, autorka preporučuje posetu Starom Baru, Ulcinju, Kotoru, baš kao i unutrašnjosti zemlje - Cetinju, manastiru Ostrog, Kolašinu, Žabljaku i Durmitoru, uključujući i rafting na Tari, te na osnovu ličnog iskustva zaključuje da se za Crnogorce može reći da su "radoznali prema strancima, ali ne i agresivni".

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...