Njujork dobija najdužu zgradu na svetu?

20. Mart 2017
Njujork dobija najdužu zgradu na svetu?

Njujorški studio Oiio predstavio je svoj novi projekat - najduži soliter na svetu, vrlo tanke strukture, u obliku obrnutog slova U, koji bi na vrhu formirao luk i ponovo se spuštao na tlo. Soliter je nazvan "Big Bend" i trebalo bi da bude izgrađen južno od Central Parka u Njujorku.

- Priča o "Big Bendu" prati najnoviji trend koji se pojavio u Njujorku: nastanak mnoštva visokih i vitkih stambenih oblakodera na relativno malim parcelama. Građevinski zakoni grada Njujorka stvorili su poseban set trikova kojima arhitekte pokušavaju da maksimiziraju visinu građevine. Mi smo se odličili da visinu zamenimo dužinom - ističu iz ovog studija, i dodaju:

- Ukoliko uspemo da savijemo strukturu naše građevine, umesto da "savijemo" urbanistička pravila Njujorka, bićemo u mogućnosti da stvorimo jednu od najprestižnijih zgrada na Menhetnu.



Ovo je samo jedan od brojnih projekata visokih i tankih građevina na Menhetnu, među kojima su i soliteri studija "Shop Architects", Christiana de Portzamparca (projekat "One57"), Jeana Nouvela (soliter "53W53") i Rafaela Viñolya ("432 Park Avenue").

Neki od istaknutih arhitekata Njujorka otvoreno su se izjasnili protiv najezde luksuznih, ultra visokih stambenih solitera u ovom gradu, čija visina iznosi između 300 i 600 metara. Meštani su takođe izrazili zabrinutost zbog ovih kula, žaleći se da će zakloniti Central Park.

Izvor: Dezeen

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...