Niški aerodrom u rukama države - Najavljena nova ulaganja

02. April 2018

Gradsko veće u Nišu usvojilo je na sednici u petak, 30. marta 2018, odluku kojom se sva imovina niškog aerodroma "Konstantin Veliki" prepisuje i poverava državi Srbiji na upravljanje.

Kako stoji u obrazloženju ovog akta, "država će na taj način pomoći aerodromu da se ekonomski osnaži i još bolje pozicionira na tržištu, pošto je trenutno stanje ekonomski neodrživo".

Odbornici Skupštine grada Niša će se o ovoj odluci izjašnjavati na sledećoj sednici.

Grad Niš odlučio je da ustupi aerodrom Republici Srbiji, bez naknade.

- Vlada Srbije na sednici donela je zaključak kojim se preporučuje Gradu Nišu da prvo izvrši prenos kompletne imovine Aerodroma Konstantin Veliki, da prenese osnivačka prava na aerodromu, da izvrši prenos sertifikata sa JP Aerodrom na budućeg operatera, da izvrši prenos svih ugovora koji se odnose na poslovanje ovog preduzeća. Na prvom mestu, cilj ovakve preporuke je javni interes Grada Niša, odnosno svih građana Niša - rekao je načelnik Gradske uprave u Nišu Ljubiša Janić.

On pojašnjava da je niški aerodrom alternativa beogradskom, kao i aerodromima u regionu.

Vlada Srbije napravila je analizu, kaže Janić, po kojoj u aerodrom treba uložiti milijardu dinara da bi funkcionisao dalje.

Građani Niša okupili su se u subotu, 31. marta 2018, u centru grada kako bi izrazili protest protiv odluke Gradskog veća da prenese imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore aerodroma Konstantin Veliki na državu.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekli su, kako prenose agencije, da će nastaviti da ulažu velika novčana sredstva u opremu, razvoj i bezbednost Aerodroma Konstatnin Veliki u Nišu, sa željom da taj aerodrom bude centar avio-saobraćaja ovog dela regiona.

Sva nova ulaganja, kao što će biti izgradnja novog tornja, radovi na infrastrukturi aerodroma, ulaganja u bezbednost i svu drugu potrebnu opremu, su kako se ističe, posvećena povećanju broja putnika, uvođenju novih linija i pozicioniranju niškog aerodroma kao nezaobilaznog mesta u regionu.

- Pokazali smo da od aerodroma Nikola Tesla možemo da napravimo najbrže rastući aerodrom u ovom delu jugoistočne Evrope i hoćemo i od Konstanina Velikog da napravimo najbolji mogući aerodrom. Zato želimo da pomognemo Nišu i da zajedno ovo uradimo - napominje resorno ministarstvo u saopštenju.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...