Niška Banja sve atraktivnija za turiste

20. Avgust 2019
Niška Banja sve atraktivnija za turiste

Niška Banja ovog leta beleži rast turističkog prometa. Iako sa smanjenim smeštajnim kapacitetima, nekada najposećenija banja u Srbiji, ove godine je ugostila značajno više turista nego prethodne. Na rast turističkog prometa, između ostalog, uticala je podela vaučera, kojih je ove godine dvostruko više nego u 2018.

- Broj poseta Niškoj Banji u junu ove godine bio je 17,6% veći u odnosu na isti period prošle godine. Što se broja noćenja tiče i tu beležimo rast od 23%. U junu ove u odnosu na jun protekle godine, broj noćenja domaćih turista je veći 12,7%, a broj noćenja stranih gostiju čak 103,4% - kaže Miroljub Đokić član Veća GO Niška Banja.

Kada je reč o realizaciji vaučera za subvencionisano korišćenje usluga smeštaja Niška Banja, takođe, beleži dobre rezultate.

- Prošle godine smo u osam prijavljenih smeštaja realizovali 276 vaučera. Ove godine imamo 19 prijavljenih smeštaja u privatnom sektoru, a podatak je da je do sredine aprila bilo izdato više od 500 rezervacija. Koliko će biti realizovano, videćemo na kraju ove letnje sezone - ističe Đokić.

Ovakvi podaci bude optimizam, međutim, postojeći smeštajni kapaciteti u Niškoj Banji nisu zadovoljavajući.

Hoteli Radon, Zelengora i Terme raspolažu sa ukupno 560 ležajeva, dok ostala tri Ozren, Srbija i Partizan sa ukupno 444 ležajeva nisu u funkciji.

Iz resornog ministarstva nedavno su najavili novu procenu vrednosti banja za privatizaciju kako bi se za svaku od njih našao najbolji model za ulaganje, da li kroz klasičnu prodaju, strateško partnerstvo ili grinfild investicije.

Od 27 propalih lečilišta u Srbiji na spisku za prodaju je i Niška Banja. Kod većine banja reč je o prodaji nepokretnosti, dok izvorište geotermalne vode ostaje u državnom vlasništvu. Međutim, da bi država sprovodila privatizaciju prvo mora da ima nešto u vlasništvu.

Hotel Srbija u Niškoj Banji je privatno vlasništvo, dok je hotel Partizan predmet restitucije.

Hotel Ozren ne radi već 20 godina zbog loše privatizacije. Poreska uprava je pokrenula postupak prinudne naplate poreza od firme Redwood iz Rume, i od ishoda ovog postupka, znaće se da li hotel prelazi u privatno ili u vlasništvo Agencije za imovinu Republike Srbije.

- Rešavanje problema ova tri hotela očekujemo krajem ove i početkom 2020. godine, a mogu da najavim da će u narednih mesec, mesec i po jedan hotel u Niškoj Banji započeti renoviranje. Vrlo brzo nakon toga očekujemo radove i u ostala dva. Sledeća godina će na završenoj infrastrukturi ući u rešavanje novih hotela gde ćemo dobiti nove smeštajne kapacitete - kaže Đokić.

Niška Banja je pre propale privatizacije imala 1.004 ležajeva smeštajnih kapaciteta, što je tehnička mogućnost za ostvarenje više od 40.000 noćenja godišnje.

Posle godina stagnacije i devastacije Niška Banja počinje da se budi. Poslednjih godina za infrastrukturno opremanje uloženo je više od 260 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena preko IPA programa prekogranične saradnje sa Bugarskom, dok projekat uređenja fontane zajedno finansiraju Ministarstvo trgovine i turizma, Grad Niš i Opština Niška Banja.

Uređene su staze zdravlja u dužini od 2,5 kilometra, postavljene nove klupe i sadržaji za šetače, rekonstruisana vodovodna mreža, rasveta, saobraćajnice i posle 40 godina započeta rekonstrukcija centralnog trga sa fontanama koje su jedan od simbola Niške Banje.

- Radimo iako je sezona u toku, ali sa razlogom. U dogovoru sa Institutom za lečenje i rehabilitaciju, koji je imao zahtev zamene podzemnih instalacija koje koristi, odložili smo postavljanje behaton ploča, kako ne bismo morali dva puta da radimo isti posao. Inicijalni rok za završetak radova je 28. avgust - navodi Đokić.

Behaton ploče biće postavljene na površini od 4.500 m2, a kada sve bude kompletirano trg će imati 110 novih vodenih elemenata, osvetljenih po svim standardima, kao i prostor za binu koja će preko leta biti u funkciji od 60 do 90 dana.

Za sledeću godinu u planu je izgradnja javnog kupališta, koje, kako naglašava Đokić, neće biti veliko, ali će obogatiti turističku ponudu Niške Banje.

Izvor: Niške vesti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km
02. Oktobar 2023
Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza dužine 16...
Turizam
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. Septembar 2023
Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Turizam
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. Septembar 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...