Niška banja dobija male bazene na otvorenom

22. Maj 2020
Image by David Mark from Pixabay
Image by David Mark from Pixabay

Prva asocijacija na Nišku Banju je topla voda, a ova banja, iako bogata termalnim izvorištima, nema nijedan otvoreni bazen sa toplom vodom. Stoga je ideja da u narednom periodu na Kulištu bude izgrađeno 10 malih, porodičnih, otvorenih bazena. Izgradnja bi trebalo da počne tokom leta, kada će biti raspisan i tender, najavio je za eKapiju predsednik ove opštine, Dejan Jovanović. Prema njegovim rečima projekat "Otvoreni bazeni Kulište" koštaće 60 miliona dinara.

Kako je Jovanović istakao, projekat je odobren, a za početak radova čeka se da se situacija sa koronavirusom smiri, kao i odluka gradskog veća.

- Projektna dokumentacija je završena, a projekat i 3D prikaz izradilo je preduzeće DSN Inženjering. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je odobrilo projekat. Grad Niš je potpisao ugovor i novac je legao na račun grada. Tokom leta se očekuje da bude raspisan tender za izvođače i da krenu radovi. Čekamo da se smiri situacija sa koronavirusom, jer je Institut Niška Banja kovid bolnica, tako da ne možemo velike radove sada da izvodimo, ograničeno je i kretanje - rekao je Jovanović

Vrednost radova je 60 miliona dinara, a 40 miliona finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Za preostalih 20 miliona čeka se odluka gradskog veća, koliko će biti učešće grada, koliko opštine Niška Banja, a koliko javnih preduzeća. Po tom modelu smo radili i centralni gradski trg sa fontanama - navodi Jovanović.

Dodaje i da je nedostatak otvorenih bazena sa toplom vodom označen kao glavni problem u turističkom razvoju ove banje.

- Postoje zatvoreni bazeni u okviru Instituta, ali otvoreni bazen je nešto što nam je falilo svih ovih godina. Svi koji dođu u Nišku Banju žele da pipnu toplu vodu. Zbog toga je rečište u parku, koje služi za prelivnu vodu iz zatvorenih bazena u Institutu, leti prepuno turista koji sede na obalama i drže noge u toploj vodi - kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo opštine nije želelo da se gradi jedan veliki olimpijski bazen.

- Nismo hteli da idemo na koncept velikog olimpijskog bazena, već da gradimo 10 manjih, takoreći porodičnih bazena od po 25 m2, a ova pandemija je pokazala da je to bio dobar potez. Svima je prijatnije da uživaju u bazenu sa svojom porodicom, nego da se kupaju sa još 100 ljudi - govori naš sagovornik.

Kulište je izabrano jer na toj lokaciji postoji velika stena, od koje će biti napravljen vodopad, a voda usmerena iz Suve banje. Voda sa vodopada će se prelivati i puniti male bazene.

Niška Banja ima četiri termalna izvora, glavno vrelo je najtoplije, 38 stepeni, dosta je radioaktivno i njime se pune zatvoreni bazeni Instituta. Suva banja je znatno niže temperature i radioaktivnosti.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...