Niš: Besplatne turističke ture povodom Svetskog dana turističkih vodiča

14. Februar 2023
Foto: Promo
Foto: Promo

U utorak, 21. februara vodiči i turistički radnici u celom svetu obeležavaju Svetski dan turističkih vodiča. Međunarodna federacija udruženja turističkih vodiča, sa sedištem u Beču, ustanovila je ovaj dan 1990. godine i od tada se svake godine on proslavlja, sa temom koja je vezana i za Svetski dan turizma.

Ovogodišnja tema Dana turističkih vodiča je u znaku obnove i regeneracije profesije vodiča. Udruženje turističkih vodiča Niša odlučilo je da predstavi građanima Niša svoju profesiju, gde će kroz fokus na kulturno – istorijske i prirodne motive grada, naglasiti važnost postojanja ove profesije za lokalnu zajednicu, lokalno nasleđe i ekonomiju. Ovaj Dan je poseban i po tome što ovo Udruženje obeležiti i 20 godina samostalnog rada. 

Udruženje turističkih vodiča Srbije u Nišu, ove godine za Dan vodiča organizuje četiri besplatne, autobuske, turističke ture:

1. Putovanje kroz Prvi Svetski rat: autobusom - centar grada, poseta Francuskom i Britanskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na Delijskom visu, poseta spomeniku Dragutinu Matiću u Gadžinom Hanu, priča o podvizima srpske vojske tokom Prvog Sv.rata. Nakon toga, odlazak u vinariju Malča, uz priču o Niškoj banji, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri, Orijent Ekspresu, itd... Završetak ture u vinariji Malča. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

2. Rimski Niš: pešačko – autobuska, sa prolaskom kroz tvrđavu, preko Gradskog polja, do Medijane i nazad do centra grada Niša. U fokusu ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog Dana turističkih vodiča, jedna tura mora da bude tematski obojena rimskom istorijom grada, gde će turiste odvesti do Arheološkog parka Medijana, kao i podsetiti na obeležavanje 3. veka niške tvrđave ove godine, uz priču o rimskom Naisusu. Pre povratka autobusa na početnu lokaciju, svratiće se do Vinskog podruma i restorana u Malči, gde će se pored ostalih istorijiskih epoha u pravljenju vina na ovim prostorima, videti i onaj najstariji – rimski, uz vino iz amfora. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

3. Pirot – Muzej Ponišavlja: autobuska tura koja bi obuhvatala polazak iz centra grada Niša, kroz Sićevačku klisuru, do Pirota i Muzeja Ponišavlja, uz priču o peglanim kobasicama, pirotskom ćilimu, Momčilovom gradu..... Prvi put, za ovaj Dan vodiča, uključujemo novu turu u naš program, kojom bi promovisali grad Pirot i njegovo kulturno nasleđe. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

4. Manastirska tura – Đunis (Sv Roman), Adrovac. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

Polazak je u UTORAK, 21.02.2023. godine. Svi autobusi polaze sa lokacije na Sinđelićevom Trgu, na platou iza Narodnog pozorišta, u 10:00 časova. Napominjemo da su karte za ulazak u autobuse neophodne i da se mogu podići, od četvrtka (16.02) ili petka (17.02), u skladu sa politikom neradnih dana, zbog Dana državnosti, u sledećim turističkim agencijama:
- Nitravel, Niš, Obrenovićeva 46, TC Kalča, prizemlje, lokal D73, ulazak iz Nikole Pašića, tel: 018/511 002
- Niturs, Niš, Tvrđava 2a (Stambol kapija), tel: 018 521 425
- Vin Travel (Win Travel), ul. Borivoja Gojkovića 1a (iza Arheološke sale Narodnog Muzeja, Niš), tel: 018/525 400
- Maestro travel, ul. Branka Radičevića 30 (kod Starog groblja), tel: 065/288 7000

Prijatelji ove akcije su turističke agencije Nitravel, Niturs, (Win travel) Vin Travel, Maestro travel, Turistička organizacija grada Niša, Vinarija Malča, kao i Narodni muzej Niš, opština Palilula - Niš, opština Gadžin Han, Turistička organizacija Pirot, Muzej Ponišavlja.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...