Niš: Besplatne turističke ture povodom Svetskog dana turističkih vodiča

14. Februar 2023
Foto: Promo
Foto: Promo

U utorak, 21. februara vodiči i turistički radnici u celom svetu obeležavaju Svetski dan turističkih vodiča. Međunarodna federacija udruženja turističkih vodiča, sa sedištem u Beču, ustanovila je ovaj dan 1990. godine i od tada se svake godine on proslavlja, sa temom koja je vezana i za Svetski dan turizma.

Ovogodišnja tema Dana turističkih vodiča je u znaku obnove i regeneracije profesije vodiča. Udruženje turističkih vodiča Niša odlučilo je da predstavi građanima Niša svoju profesiju, gde će kroz fokus na kulturno – istorijske i prirodne motive grada, naglasiti važnost postojanja ove profesije za lokalnu zajednicu, lokalno nasleđe i ekonomiju. Ovaj Dan je poseban i po tome što ovo Udruženje obeležiti i 20 godina samostalnog rada. 

Udruženje turističkih vodiča Srbije u Nišu, ove godine za Dan vodiča organizuje četiri besplatne, autobuske, turističke ture:

1. Putovanje kroz Prvi Svetski rat: autobusom - centar grada, poseta Francuskom i Britanskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na Delijskom visu, poseta spomeniku Dragutinu Matiću u Gadžinom Hanu, priča o podvizima srpske vojske tokom Prvog Sv.rata. Nakon toga, odlazak u vinariju Malča, uz priču o Niškoj banji, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri, Orijent Ekspresu, itd... Završetak ture u vinariji Malča. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

2. Rimski Niš: pešačko – autobuska, sa prolaskom kroz tvrđavu, preko Gradskog polja, do Medijane i nazad do centra grada Niša. U fokusu ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog Dana turističkih vodiča, jedna tura mora da bude tematski obojena rimskom istorijom grada, gde će turiste odvesti do Arheološkog parka Medijana, kao i podsetiti na obeležavanje 3. veka niške tvrđave ove godine, uz priču o rimskom Naisusu. Pre povratka autobusa na početnu lokaciju, svratiće se do Vinskog podruma i restorana u Malči, gde će se pored ostalih istorijiskih epoha u pravljenju vina na ovim prostorima, videti i onaj najstariji – rimski, uz vino iz amfora. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

3. Pirot – Muzej Ponišavlja: autobuska tura koja bi obuhvatala polazak iz centra grada Niša, kroz Sićevačku klisuru, do Pirota i Muzeja Ponišavlja, uz priču o peglanim kobasicama, pirotskom ćilimu, Momčilovom gradu..... Prvi put, za ovaj Dan vodiča, uključujemo novu turu u naš program, kojom bi promovisali grad Pirot i njegovo kulturno nasleđe. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

4. Manastirska tura – Đunis (Sv Roman), Adrovac. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

Polazak je u UTORAK, 21.02.2023. godine. Svi autobusi polaze sa lokacije na Sinđelićevom Trgu, na platou iza Narodnog pozorišta, u 10:00 časova. Napominjemo da su karte za ulazak u autobuse neophodne i da se mogu podići, od četvrtka (16.02) ili petka (17.02), u skladu sa politikom neradnih dana, zbog Dana državnosti, u sledećim turističkim agencijama:
- Nitravel, Niš, Obrenovićeva 46, TC Kalča, prizemlje, lokal D73, ulazak iz Nikole Pašića, tel: 018/511 002
- Niturs, Niš, Tvrđava 2a (Stambol kapija), tel: 018 521 425
- Vin Travel (Win Travel), ul. Borivoja Gojkovića 1a (iza Arheološke sale Narodnog Muzeja, Niš), tel: 018/525 400
- Maestro travel, ul. Branka Radičevića 30 (kod Starog groblja), tel: 065/288 7000

Prijatelji ove akcije su turističke agencije Nitravel, Niturs, (Win travel) Vin Travel, Maestro travel, Turistička organizacija grada Niša, Vinarija Malča, kao i Narodni muzej Niš, opština Palilula - Niš, opština Gadžin Han, Turistička organizacija Pirot, Muzej Ponišavlja.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...