Neotkrivena mesta u Beogradu za koja znaju samo lokalci

10. Novembar 2016
Neotkrivena mesta u Beogradu za koja znaju samo lokalci

Hrvatski portal "Punkufer", umesto klasičnih preporuka o noćnom životu i gastronomskoj ponudi Beograda, predstavio je svojim čitaocima "neotkrivene bisere" naše prestonice, s preporukom da ih, ukoliko ih put navede u Beograd, obavezno obiđu. Ovo su ta "tajna" mesta, koja su za sada poznata samo lokalcima:

Parfimerija "Sava", Ulica kralja Petra 75


Foto: YouTube

Na istom mestu još od 1954. stoji zanatska radnja u kojoj svakog dana nastaju novi mirisi. Vlasnik Nenad Jovanov je poslednji "majstor" u Beogradu koji stvara originalne parfeme od eteričnih ulja, a u stalnoj ponudi ima više od 30 mirisa. Ako želite, možete tražiti i parfem napravljen posebno za vas.

Bistro "Cveće zla", Nevesinjska 12


Foto: Designed.rs

"Cveće zla Deli Wine Bar" je dobio ime po poznatom Bodlerovom delu, a ideja vodilja nesvakidašnjeg bistroa bila je da postoji mesto gde se može popiti vino na čašu, kupiti komad hleba i 100 grama šunke. Na jelovniku je mešavina tradicionalnih, kafanskih, maminih i modernih jela, a tu su teleće plećke i domaće supe, burgeri, "pork belly", sendvič od svinjske trbušine u začinima, s mileramom, renom, potočarkom, krastavcem i sve to u Šarlo kifli. Ovo je zapravo vrsta "fast fooda", ali se jela pripremaju restoranski. U bistrou se služi samo kafa, voda i vino. Sve delikatese, mortadele, pileća i ćureća prsa prave sami i možete ih poneti kući ili jesti na licu mesta. "Cveće zla" sastoji se od dva nivoa: gornjeg - bistro bara, gde se s nogu može nešto pojesti, i donjeg - "speak easy" bara, gde se može jesti i piti, ali lagano.

Art komuna "Dorćol Platz", Dobračina 59b


Foto: dorcolplatz.rs

Predstave, panel diskusije, festival cveća, igraonica za decu… sve se to nalazi u multidisciplinarnoj art komuni, otvorenoj za sve kreativce u Beogradu. Uključivanjem afirmisanih i neafirmisanih domaćih i stranih umetnika, studenata, naučnika i svih zainteresovanih pojedinaca i grupa, "Dorćol Platz" teži da postane centar održivog kulturnog i društvenog razvoja.

Zemunski buvljak


Foto: panoramio.com

Ovaj buvljak postoji samo nedeljom ujutru. Deli se na neograđeni i ograđeni deo, a ovaj prvi najbolje obiđite već oko 7 ujutro. Sat i po kasnije tu je već inspekcija koja tera "trgovce".

Restoran "Enso", Mitropolita Petra 8


Foto: facebook / ensorestoran

Ovaj restoran spaja istok, zapadnu Evropu i tradicionalnu srpsku kuhinju. Inspirisan tradicionalnom kuhinjom, on jela predstavlja na jedan sasvim drugačiji način. Najpoznatiji je biftek koji se priprema na maslacu, belom luku i majčinoj dušici. Odrezak se servira na pireu od graška i preliva se umakom od junećih kostiju. Uz jelo idu kremaste sezonske pečurke i goveđi rep, pripreman u crvenom vinu.

Makadam concept store, Kosančićev venac


Foto: facebook / makadambelgrade

Predmeti od drveta, džemperi iz Sirogojna, umetnička dela, jastuci, tepisi, antikviteti, nema čega nema, a sve je u radnji uređeno tako da svaki predmet dođe do izražaja. Koncept je osmislila Milena Radenković, koja putuje po celoj zemlji u potrazi za zaboravljenim stvarima koje otkriva, vraća im sjaj i donosi ih u svoju radnju. U bistrou u okviru radnje služe se autentična, autohtona vina, piva i rakije, ali i drugi domaći delikatesi.

Galerija "Blatobran", Gospodar Jevremova 38


Foto: facebook / blatobran

"Blatobran" čini 12 umetnika, koji teže širenju kreativnog delovanja u sve pore društvenog života.

Muzej Nikole Tesle, Krunska 51


Foto: wikipedia

Ovo možda i nije nepoznato mesto, ali vredno je pomena. Smešten nadomak centra grada, u vili iz 1929. godine, muzej je unikatna institucija nauke i kulture, koja poseduje originalnu ličnu zaostavštinu čuvenog naučnika, predmete i izume koje nećete videti nigde drugde na svetu. Stručna tura počinje svakih sat vremena.

Mini pozorište "Le Studio", Venizelosova 42


Foto: facebook / lestudio.kpf

Novo, eksperimentalno pozorište koje karakterizuje snažno pozorišno iskustvo, kakvo glumci, koji su toliko blizu publici, ne izvode već dele, uvlačeći vas u svet u kom granica između publike i predstave više ne postoji. "Le Studio" ima ograničen broj mesta, svega 50, a nakon predstave obavezan je opušteni razgovor s umetničkim timom uz dobru muziku. Karte za predstave, koje igraju petkom i subotom od 20 sati, rezervišite unapred.

"Remake" - house fashion store, Ulica Kneza Sime Markovića 10


Foto: ana-ljubinkovic.blogspot.com

Kada ste obišli sve navedeno, uputite se u "Remake" i obavite shopping. Predmete za kuću, suvenire i druge predmete osmislile su slikarka Antea Arizanović Mutaović i slikarka, stilistkinja i kostimografkinja Jovana Božović.

Izvor: Punkufer.hr

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uvodi dodatne letove za Madrid i Barselonu
18. Jun 2019
Nove linije koje je Air Serbia uvela početkom juna beleže značajan uspeh. Mimo svih...
Turizam
Program “Kids solo” za decu koja sama putuju avionom
17. Jun 2019
 Avio-kompanija Air France svake godine preveze 1.400.000 mališana, od čega čak...
Turizam
EU razmatra uvođenje eko taksi - Moguće poskupljenje avionskih karata
17. Jun 2019
 Evropske zemlje razmatraju uvođenje novih taksi u avio-sabraćaju zbog zagađenja koje...
Turizam
14. Jun 2019
Opština Čajetina dobila je i petu, poslednju građevnisku dozvolu od Ministarstva...