Neotkrivena mesta u Beogradu za koja znaju samo lokalci

10. Novembar 2016
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Hrvatski portal "Punkufer", umesto klasičnih preporuka o noćnom životu i gastronomskoj ponudi Beograda, predstavio je svojim čitaocima "neotkrivene bisere" naše prestonice, s preporukom da ih, ukoliko ih put navede u Beograd, obavezno obiđu. Ovo su ta "tajna" mesta, koja su za sada poznata samo lokalcima:

Parfimerija "Sava", Ulica kralja Petra 75


Foto: YouTube

Na istom mestu još od 1954. stoji zanatska radnja u kojoj svakog dana nastaju novi mirisi. Vlasnik Nenad Jovanov je poslednji "majstor" u Beogradu koji stvara originalne parfeme od eteričnih ulja, a u stalnoj ponudi ima više od 30 mirisa. Ako želite, možete tražiti i parfem napravljen posebno za vas.

Bistro "Cveće zla", Nevesinjska 12


Foto: Designed.rs

"Cveće zla Deli Wine Bar" je dobio ime po poznatom Bodlerovom delu, a ideja vodilja nesvakidašnjeg bistroa bila je da postoji mesto gde se može popiti vino na čašu, kupiti komad hleba i 100 grama šunke. Na jelovniku je mešavina tradicionalnih, kafanskih, maminih i modernih jela, a tu su teleće plećke i domaće supe, burgeri, "pork belly", sendvič od svinjske trbušine u začinima, s mileramom, renom, potočarkom, krastavcem i sve to u Šarlo kifli. Ovo je zapravo vrsta "fast fooda", ali se jela pripremaju restoranski. U bistrou se služi samo kafa, voda i vino. Sve delikatese, mortadele, pileća i ćureća prsa prave sami i možete ih poneti kući ili jesti na licu mesta. "Cveće zla" sastoji se od dva nivoa: gornjeg - bistro bara, gde se s nogu može nešto pojesti, i donjeg - "speak easy" bara, gde se može jesti i piti, ali lagano.

Art komuna "Dorćol Platz", Dobračina 59b


Foto: dorcolplatz.rs

Predstave, panel diskusije, festival cveća, igraonica za decu… sve se to nalazi u multidisciplinarnoj art komuni, otvorenoj za sve kreativce u Beogradu. Uključivanjem afirmisanih i neafirmisanih domaćih i stranih umetnika, studenata, naučnika i svih zainteresovanih pojedinaca i grupa, "Dorćol Platz" teži da postane centar održivog kulturnog i društvenog razvoja.

Zemunski buvljak


Foto: panoramio.com

Ovaj buvljak postoji samo nedeljom ujutru. Deli se na neograđeni i ograđeni deo, a ovaj prvi najbolje obiđite već oko 7 ujutro. Sat i po kasnije tu je već inspekcija koja tera "trgovce".

Restoran "Enso", Mitropolita Petra 8


Foto: facebook / ensorestoran

Ovaj restoran spaja istok, zapadnu Evropu i tradicionalnu srpsku kuhinju. Inspirisan tradicionalnom kuhinjom, on jela predstavlja na jedan sasvim drugačiji način. Najpoznatiji je biftek koji se priprema na maslacu, belom luku i majčinoj dušici. Odrezak se servira na pireu od graška i preliva se umakom od junećih kostiju. Uz jelo idu kremaste sezonske pečurke i goveđi rep, pripreman u crvenom vinu.

Makadam concept store, Kosančićev venac


Foto: facebook / makadambelgrade

Predmeti od drveta, džemperi iz Sirogojna, umetnička dela, jastuci, tepisi, antikviteti, nema čega nema, a sve je u radnji uređeno tako da svaki predmet dođe do izražaja. Koncept je osmislila Milena Radenković, koja putuje po celoj zemlji u potrazi za zaboravljenim stvarima koje otkriva, vraća im sjaj i donosi ih u svoju radnju. U bistrou u okviru radnje služe se autentična, autohtona vina, piva i rakije, ali i drugi domaći delikatesi.

Galerija "Blatobran", Gospodar Jevremova 38


Foto: facebook / blatobran

"Blatobran" čini 12 umetnika, koji teže širenju kreativnog delovanja u sve pore društvenog života.

Muzej Nikole Tesle, Krunska 51


Foto: wikipedia

Ovo možda i nije nepoznato mesto, ali vredno je pomena. Smešten nadomak centra grada, u vili iz 1929. godine, muzej je unikatna institucija nauke i kulture, koja poseduje originalnu ličnu zaostavštinu čuvenog naučnika, predmete i izume koje nećete videti nigde drugde na svetu. Stručna tura počinje svakih sat vremena.

Mini pozorište "Le Studio", Venizelosova 42


Foto: facebook / lestudio.kpf

Novo, eksperimentalno pozorište koje karakterizuje snažno pozorišno iskustvo, kakvo glumci, koji su toliko blizu publici, ne izvode već dele, uvlačeći vas u svet u kom granica između publike i predstave više ne postoji. "Le Studio" ima ograničen broj mesta, svega 50, a nakon predstave obavezan je opušteni razgovor s umetničkim timom uz dobru muziku. Karte za predstave, koje igraju petkom i subotom od 20 sati, rezervišite unapred.

"Remake" - house fashion store, Ulica Kneza Sime Markovića 10


Foto: ana-ljubinkovic.blogspot.com

Kada ste obišli sve navedeno, uputite se u "Remake" i obavite shopping. Predmete za kuću, suvenire i druge predmete osmislile su slikarka Antea Arizanović Mutaović i slikarka, stilistkinja i kostimografkinja Jovana Božović.

Izvor: Punkufer.hr

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...