Neobični festivali koji se u narednom periodu organizuju širom sveta

21. Jun 2016
Photo by Noralí Nayla on Unsplash
Photo by Noralí Nayla on Unsplash

U predstojećem periodu, mnogi gradovi imaće priliku da budu domaćini najzanimljivijih festivala, koji se iz godine u godinu iznova organizuju. Ne samo da će se svi posetioci zabaviti, već će imati priliku da uživaju u najfinijoj muzici različitih izvođača, kao i u ludoj zabavi.

Internacionalni umetnički festival „White Nights“ proslavlja se u gradu Sankt Peterburgu (Rusija) i to u vreme ponoćnog sunca. Svečanosti koje prate ovaj događaj uključuju klasični balet, operu, muzički performans ruskih i međunarodnih umetnika, kao i plovidbu brodom koja,  zahvaljujući spektakularnom vatrometu, pruža neverovatan doživljaj.

„Montreux“ džez festival u Švajcarskoj trajaće u periodu od 1. do 16. jula ove godine. Počevši kao klasičan džez festival 1967. godine, uspeo je da proširi svoj delokrug i da obuhvati različite žanrove kao što su bluz, soul, rok, hip-hop, tehno i mnoge afričke bendove koji se mogu naći na repertoaru. Tokom festivala, održavaju se čak tri međunarodna muzička takmičenja u različitim kategorijama i ovo je idealna prilika da se uživa u nastupima zvezda i u samoj muzici.

Festival pod nazivom „Fringe“ organizovaće se u Edinburgu (Škotskoj) od 5. do 29. avgusta. Ovaj festival svake godine posećuje više od dva miliona ljudi i to je zapravo jedan od najvećih festivala umetnosti u svetu. Ima skoro 40.000 nastupa različitih umetnika iz oko 50 zemalja. Mnoge predstave imale su tu čast da naprave svoj debi upravo na ovom festivalu.

Londonski karneval „Notting Hill“ nudi mešavinu porodičnih aktivnosti, prijatna dečija takmičenja za najbolji kostim, kao i paradu u kojoj su svi učesnici zanimljivo obučeni. Svoje korene vuče još iz 1959. godine, kada je Klaudija Džons (Claudia Jones), imigrantkinja sa Trinidada, započela festival sa ciljem da se spoje i proslave sve kulturne razlike, a da se ujedno i slavi ta raznolikost.

Dugogodišnji događaj pod nazivom „Burning Man“ održava se u Nevadi (SAD) i predstavlja proslavu umetničkog samoizražavanja. Tokom čitavog dana, umetničke instalacije koje se tamo nađu i koje predstavljaju umetnikovo izražavanje, spaljuju se i iza sebe ne ostavljaju ništa sem pepela. Čitav festival završava se ritualnim spaljivanjem instalacije „The Man“ koja se nalazi u središtu zbivanja.

Poznat kao festival svetla „Diwali“ proslavlja se 30. oktobra širom Indije. Sam naziv ovog festivala označava pobedu dobra nad zlom. Za vreme ovog festivala, kuće su osvetljene lampama i svećama, a na nebu se može videti i vatromet. Lakšimi, boginja bogatstva i prosperoteta je tog dana obožavana i organizuju se raskošne gozbe sa bezbroj vrsta slatkiša.

Svake poslednje nedelje novembra, narod Lopburija na Tajlandu organizuje raskošnu večeru u čast majmuna i njihovog „Hanuman“ božanstva. Majmuni igraju zaista važnu ulogu u kulturi ovog naroda i ovaj događaj privlači ljude iz celog sveta.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...