Nema zainteresovanih za izgradnju Banje Ovča - Raspisan novi oglas za prodaju zemljišta

19. Avgust 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Za prodaju zemljišta namenjenog za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa na Paliluli, poznatog kao Banja Ovča nije stigla nijedna ponuda. Ovo su za "eKapiju" potvrdili i u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Iako su u ovoj instituciji isticali da investitori godinama iščekuju priliku da započnu realizaciju SPA centra, interesovanje je u ključnom momentu izostalo, a Direkcija je raspisala novi oglas o otuđenju zemljišta u Ovči. Novu priliku da daju svoje ponude investitori će imati do 19. septembra i to po znatno povoljnijim uslovima.

Na osnovu izveštaja o proceni tržišne vrednosti iz jula ove godine, utvrđena je početna cena u iznosu od 2.643,99 din/m2, odnosno 71,8 miliona dinara za ceo kompleks, što je za oko 20 miliona dinara manje u odnosu na prethodni tender.

To međutim nisu jedine izmene. Na građevinskoj parceli površine 2,7 hektara gde je predviđena izgradnja sportskog centra sa banjskim delom, ukupna bruto građevinska površina planiranih objekata iznosi blizu 54.000 m2, što je za oko 30.000 m2 više u odnosu na prethodni javni oglas. Ove promene su, kažu u Direkciji, urađene na osnovu Plana generalne regulacije, koji je usvojen posle pokretanja inicijative za oglašavanje lokacije.

Kupovinom građevinskog zemljišta u Ovči investitor neće steći i pravo na eksploataciju mineralnih voda. Ona, objašnjavaju, nije predmet ovog oglasa, dok je eksploatacija podzemnih voda regulisana posebnim zakonom.

- U skladu sa svojom poslovnom politikom, potencijalni investitor će proceniti svoj interes za ulaganje u lokaciju Banje Ovča, i u posebnom postupku tražiti eksploataciju podzemnih voda. Iz perspektive Zakona o planiranju i izgradnji, lokaciju je moguće realizovati sa ili bez eksploatacije mineralnih voda – kažu u Direkciji.

Lokacija u Ovči, potencijalnom ulagaču mogla bi da bude interesantna pre svega jer se nalazi na jednoj od centralnih banatskih saobraćajnica, koja vodi od Pančevačkog mosta ka Zrenjaninu, pa bi Beograđani do budućeg spa centra mogli da stignu brzo i lako.

Stručna javnost međutim, nalazi da ulaganja u ovakve sadržaje nisu isplativa u ovom trenutku.

U kompaniji za nekretnine i finansijsko savetovanje Coreside stanovišta su da će se pričekati sa ozbiljnijim investicijama u takozvani "sport leasure" segment tržišta.

- Inicijativa i projekata ima, kao i upita kroz mrežu naših klijenata, ali ozbiljne namere među investitorima još nismo prepoznali - kaže za "eKapiju" Srđan Vujičić, direktor u kompaniji "Coreside".

Jedan od glavnih razloga je skupo održavanje, pa se u poslednje vreme i sve veći broj hotela gradi bez "spa oaza".

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...