Neizvesna budućnost najstarijeg turoperatora

17. Septembar 2019
Neizvesna budućnost najstarijeg turoperatora

Thomas Cook se danas suočava sa najvećom krizom u svojoj istoriji. Ova kompanija je u pregovorima sa kineskim investitorom koji bi trebalo da uloži oko milijardu evra kako bi Thomas Cook nastavio da postoji. U britanskim medijima se navode različiti iznosi od 900 miliona funti pa do 1,1 milijardi evra.

Neizvesnost dogovora sa Kinezima naterala je državna regulatorna tela da počnu pripreme za slučaj da Thomas Cook proglasi bankrot do kraja septembra kad im je rok da postignu dogovor. U okviru kompanije postoji i avio-prevoznik, pa je zbog toga alarmiran i britanski direktorat civilnog vazduhoplovstva, koji već radi na pripremi plana za prevoz na hiljade turista koji bi mogli da budu ostavljeni na najrazličitijim turističkim destinacijama širom sveta.

Što se samog turoperatora tiče, njegovi putnici su zaštićeni ATOL programom. Ovaj program osiguranja koji je obavezan sa sve britanske turoperatore daje garanciju putnicima da im neće propasti uplaćeni novac i da će moći da se vrate kućama u slučaju da im kompanija bankrotira.

Thomas Cook je član ATOL programa, ali njegovo članstvo neće biti obnovljeno od 1. oktobra ukoliko se do tada ne postigne dogovor sa investitorom.

Sa druge strane, iz kompanije tvrde da će dogovor biti postignut i da putnici nemaju razloga za brigu.

U sećanju javnosti je, međutim, kolaps aviokompanije Monarch Airlines prošle godine, kada je na desetinu hiljada putnika ostalo zarobljeno na aerodromima širom sveta. U vlasništvu Thomas Cook grupacije se osim glavnog turoperatera nalazi i nekoliko turističkih agencija, online rezervacionih sistema, brojne regionalne podružnice, lanac hotela i rizorta i dve aviokompanije Thomas Cook Airlines ali i nemački Condor.

Izvor: Aviatica

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...