Nedeljni piknik u MAU

18. Avgust 2021
Piknik u MAU, foto: Aleksa Vitorović
Piknik u MAU, foto: Aleksa Vitorović

 U nedelju, 22. avgusta, od 12 do 21 sat, Muzej afričke umetnosti (MAU) i udruženje Kišobran organizuju novi „Piknik u MAU“.

MAU poziva sve zainteresovane da provedu lep letnji dan u bašti Muzeja afričke umetnosti, ispunjen brojnim muzičkim, kreativnim, edukativnim i drugim sadržajima, uz Zaokret, Kabinet Brewery, 2 Tales Gin, Burger House i Bubamara sladoled! U harmoniji sa zvucima prirode, za muzički program zaduženi su di-džejevi Little Lu i Doo.
 
Pored stalne izložbene postavke Muzeja, posetioci „Piknika u MAU“ imaće priliku da pogledaju tematsku izložbu „Tradicionalne pozorišne lutke Malija“, na kojoj su predstavljene lutke različitih stilova izrade i animacije, karakteristične za pozorišnu formu koja se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali, u dolini reke Niger. Takođe, za posetice će biti priređen obilazak tematske izložbe uz stručnog vodiča i to u dva termina - u 13 i u 16 sati; kustoskinja Marija Miloš predstaviće detalje istraživanja lutkarske umetnosti iz ovog dela Afrike, značaj lutaka „Đinbato“, „Antilopa sa bubnjarem i plesačima“ i ulogu omladinskih udruženja u pozorišnoj produkciji, čime se svečano i zatvara ova izložba.
 
Za najmlađe posetioce održaće se dve edukativno-kreativne radionice: „Više od lutke: akuaba u kulturi Ašantija“ (od 13 do 15 sati) i „Fantastične forme: kple kple, maska naroda Baule“ (od 16 do 18 sati). Akuabe, male figure rezbarene od drveta, popularno nazvane „lutke plodnosti“, prepoznatljiv su umetnički izraz Ašantija – naroda iz Gane. Maske kple kple, zajedno sa drugim maskama, nošene su kao deo kostima tokom plesova izvođenih na ceremonijama naroda Baule iz Obale Slonovače i njihova primarna uloga bila je da donesu sreću zajednici. Nakon upoznavanja oblika i značenja ovih figura, deca će na radionicama crtanjem i bojenjem ukrasiti model lutke ili maske napravljen od kartona.
 
Ulaz na „Piknik u MAU” je slobodan, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu s celom porodicom i ljubimcima. „Samo ponesite ćebence i kremu za sunčanje, i spremni ste za opuštanje u prirodi“ – ističu u svom pozivu organizatori. 
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egipatski turisti na odmoru u Srbiji
14. Septembar 2021
Godinama su srpski turisti posećivali Hurgadu i Šarm-el Šeik.Da li će od sada...
Turizam
Raspisan tender za izgradnju turističkog kompleksa Mačkov kamen
10. Septembar 2021
Opština Krupanj raspisala je tender za izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju...
Turizam
EU uklonila Srbiju sa
10. Septembar 2021
Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja čijim...
Turizam
Crna Gora pooštrila mere – važe od utorka
10. Septembar 2021
Crnogorska vlada je usvojila nove mere u borbi protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu 11....