Najviši spratovi Koloseuma uskoro se otvaraju za javnost

16. Oktobar 2017
Najviši spratovi Koloseuma uskoro se otvaraju za javnost

Posle 40 godina, turisti u Rimu ponovo će moći da uživaju u pogledu na grad s najviše tačke Koloseuma, pošto je restauracija Koloseuma konačno gotova!

Nakon detaljne i opsežne restauracije najviših spratova drevne arene, posetioci će ponovo moći da šetaju petim spratom Koloseuma. Od 1. novembra ove godine, turistički vodiči će svoje ture voditi kroz sveže renovirane spratove i sa vrha arene turistima pričati o istoriji ovog veličanstvenog zdanja, a uživanje u pogledu biće moguće za sve.

Najveći amfiteatar na svetu godišnje poseti oko 5 miliona turista. Ranije je mogao da primi do 80 hiljada ljudi, ali sada će njegov kapacitet biti znatno proširen.

Peti sprat Koloseuma nalazi se na visini od 37 metara, odakle se pruža spektakularan pogled na Večni grad. Ipak, prvobitno se poslednji nivoi uopšte nisu cenili. Na petom nivou nekada su se smeštali plebejci, koji su sedeli na drvenim klupama ili stajali ako nije bilo mesta.

Posetioci su se u Koloseum smeštali prema statusu: vladar je sedeo u posebnom delu. U samom podnožju su na mermernim klupama sedeli senatori, vitezovi su sedeli u sredini, a za trgovce je bio rezervisan četvrti nivo. Mesta su bila numerisana.

Koloseum se nalazi u samom srcu Rima i njegova gradnja završena je 80. godine n.e. Tu su se održavale borbe gladijatora, egzekucije, lov na životinje, simulacije slavnih bitki i predstave.

Izvor:
PutujSigurno

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...