Najstariji kompleks zgrada "Bela mačka" u Pirotu - uskoro muzej posvećen ćilimarstvu

01. Septembar 2021
Beča mačka - Pirot, YouTube screenshot
Beča mačka - Pirot, YouTube screenshot
Kompleks najstarijih zgrada u Pirotu, poznat pod nazivom "Bela mačka", uskoro će biti pretvoren u muzej sa brojnim kulturnim sadržajima.
 
Sada stare i oronule zgrade datiraju još iz perioda Osmanskog carstva. Istraživanjima na ovom značajnom arhitektonskom spomeniku ustanovljeno je da je izgradnja prvih zgrada počela daleke 1848. godine. Naziv "Bela mačka" kompleks je dobio po nadimku vlasnika Milorada Panajotovića. Objekti predstavljaju jedan od najboljih primeraka starovaroške stambene kulture i zahvaljujući tome su 1979. godine proglašeni za spomenik kulture.
 
Tokom proteklih godina postojali su brojni planovi da se ovo monumentalno zdanje pretvori u ustanovu kulture, ali se sa konkretnim rešenjima krenulo tokom prve polovine ove godine, kada je objavljeno da će "Bela mačka" biti pretvorena u muzej i da će idejni projekat biti realizovan. Od ideje došlo se i do materijalizacije čitave zamisli, pošto je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš raspisao tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju kompleksa.
 
Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji, glavni objekat kompleksa biće pretvoren u Muzej kuću sa postavkom pirotskih ćilima. Unustrašnjost kuće mora biti uređena u autentičnom ruhu sa izvornim mobilijarom. Na spratu objekta predviđa se opremanje još jednog muzejskog prostora gde će biti izloženi eksponati koji se čuvaju u depou Muzeja Ponišavlje, u koji spadaju pirotska grnčarija i nakit koji je bio deo tradicionalne narodne nošnje.
 
U okviru kompleksa postoji i jedna manja kuća gde će na spratu biti otvorena galerija za prezentaciju i promociju ćilimarstva. Ova prostorija biće namenjena za različite izložbe prodajnog karaktera, pa je u okviru kuće u planu otavaranje suvenirnice i bilatelarnice ukoliko se budu naplaćivale ulaznice za izložbe. Podrum kuće biće iskorišćen za formiranje paviljona u kojem će se održavati različite prezentacije, umetnički susreti, promocija starih zanata i tradicije.
 
Na kraju, treći objekat kompleksa "Bela mačka" predviđen je za postavljanje ćilimarske radionice u kojoj bi bili smešteni razboji raznih dimenzija za nekoliko radnica koje bi tkale ćilime. 
 
Vrednost posla za izradu projektno-tehničke dokumentacije iznosi 783.333 dinara, a tender je otvoren do 14. septembra. 

Izvor: eKapija.com

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Ohrabrujuće predviđanje WTTC-a: U 2022 - snažan oporavak evropskog sektora putovanja i turizma!
21. Januar 2022
Sektor beleži porast od više od 250% u evropskim rezervacijama za Uskrs u poređenju sa...
Turizam
Novi termin za održavanje 43. Međunarodnog sajma turizma i 17. Međunarodnog sajma HoReCa opreme - 24 - 27. mart 2022.
19. Januar 2022
Usled pogoršane epidemiološke situacije, povećanja broja zaraženih kako u zemlji...
Turizam
Na Zlataru novi trend izgradnje turističkih kompleksa u planinskom stilu
28. Decembar 2021
 Na planini Zlatar poslednjih godina zabeleženi su odlični rezultati kada je u pitanju...
Turizam
U iščekivanju Sajma turizma
28. Decembar 2021
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi, 43. Međunarodni...