Najpopularnije srpske planine dobiće uskoro novi izgled

25. Decembar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Najpopularnije srpske planine dobiće uskoro novi izgled, pošto su već pripremljenim urbanističkim planovima predviđeni značajni radovi na njihovom uređenju.

Tako će Zlatibor rešiti problem parkiranja izgradnjom podzemnih garaža u centru, gde će nići i novi stambeno poslovni kompleks, Kopaonik će proširiti turističke kapacitete izgradnjom novih hotela visoke kategorije, apartmana i vikendica, a dva nova skijaška centra mogla bi da niknu u regionu Istočne Srbije.

Urbanistički planovi predviđaju lokacije za gradnju i propisuju kriterijume koji se moraju ispoštovati, ali još uvek nisu precizno utvrđeni vremenski rokovi za realizaciju pojedinih projekata. Ipak, pretpostavlja se da skijaši neće dugo čekati pošto već ima zainteresovanih investitora.

U centru Zlatibora tri nova projekta

U užem centru Zlatibora na tri lokacije nići će četiri podzemne garaže koje će, posle uvođenja zabrane saobraćaja na Kraljevom trgu, rešiti problem nedostatka parking mesta. Istovremeno se na ovoj srpskoj planini na mestu bivše glavne autobuske stanice gradi stambeno-poslovni kompleks. Reč je takođe o centralnoj lokaciji na Zlatiboru gde su počeli izmeštanje stanice i pripeme za gradnju.

I nove garaže će se nalaziti kod autobuske stanice, u blizini Studentskog odmarališta Ratko Mitrović i na Obudojevici, na početnoj stanici gondole.

Dve podzemne garaže kod gondole, namenjene posetiocima ove atrakcije, gradiće se sredstvima iz opštinskog budžeta, dok će u preostale dve biti investiran privatni kapital.


Kopaonik: U planu radovi na 25 hektara


Nedovoljno smeštaja, kuća koja se daju u zakup i parking mesta, već godinama važe za glavne probleme turista na Kopaoniku. Najnovijim izmenama urbanističkih planova predviđena je izgradnja novih turističkih kapaciteta, hotela visoke kategorije, apartmana i vikend kuća.

Planom je obuhvaćena površina od 25 hektara. Kako je precizirano, objekti za turistički smeštaj nalaze se severnom delu i čine ga apartmani i vikend kuće sa pratećim ugostiteljskim i sportskim sadržajima.

- Realizacija sadržaja podrazumeva podizanje standarda postojećih i izgradnju novih objekata turističkog smeštaja visokog standarda. To su hoteli i apartmani sa četiri i pet zvezdica, uz pretvaranje postojećih odmarališta u apartmane i pansione - navodi se u izmenama plana za turističko naselje Lisina-Čajetina-Treska na Kopaoniku.

I sve to, kako se dodaje, u cilju ostvarenja propisanih standarda za Nacionalni park Kopaonik.

Planom koji je opština Raška stavila na javni uvid, predviđaju se i izmene u okviru saobraćajnica koje bi povezivale turistička naselja i sadržaje.


Još dva nova skijaška centraIstočni kraj Srbije doživeo je procvat tokom pandemije korona virusa, pošto su domaći turisti rešili da obilaze svoju zemlju. Ipak, popularnost ovog dela Srbije tek bi mogla da "skoči", i to zbog najava da će upravo tu biti izgrađeni skijaški centri, žičare i hoteli.

Ministarstvo građevine oglasilo je javni uvid u izradu plana turističke destinacije Kučajske planine. Predviđa se izgradnja novih puteva i turističkih sadržaja, pre svega u funkciji skijaškog centra. Kako se navodi u dokumentu, održivi razvoj turizma na Kučajskim planinama, sa Beljanicom, Crnim vrhom i južnim obroncima Homoljskih planina strateško je pitanje razvoja ovog dela Srbije.

Potencijalno skijaško područje Beljanica i Crni vrh zauzima oko 18,5 kilometara kvadratnih i u ovom Planu podrazumeva izgradnju modernog skijaškog centra, uz celokupan sadržaj poput skijaških staza, ski-liftova, žičara, ski-stadiona... Kapacitet skijaškog područja mogao bi da iznosi oko 7.000 istovremenih skijaša.

Kako se dodaje, to će usloviti razvoj i određenog smeštajnog kapaciteta za sezonsko ili celogodišnje korišćenje, što će u konačnom biti oko 5.000 ležajeva.

Glavne aktivnosti, kako se navodi u dokumentu, odnosiće se na unapređenje turističko-rekreativne opremljenosti prostora, saobraćajne i infrastrukturne i komunalne opremljenosti naselja i njihove pristupačnosti. Najznačajniji turistički lokaliteti u Planu su Lisine, Busovata, Krupajsko vrelo i Resavska pećina.


Izvor: Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km
02. Oktobar 2023
Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza dužine 16...
Turizam
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. Septembar 2023
Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Turizam
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. Septembar 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...