Najneobičnija sujeverja iz raznih krajeva sveta

16. Novembar 2015
Najneobičnija sujeverja iz raznih krajeva sveta

Sujeverje postoji gotovo koliko i čovek, a za to vreme ljudi, u svim delovima planete, uspeli su da poveruju u nezamislive scenarije o tome šta će im se dogoditi ukoliko ne prate određena pravila.

Kada se spomene sujeverje najčešće se pomisli na izbegavanje broja 13, da li da prođete ispod merdevina ili putem kojim je prešla crna mačka. Međutim, postoji još takvih verovanja.

Večna mladost

Hrast se nekada povezivao sa dugovečnošću, zbog čega su žene u Britaniji nekada nosile žir kako bi sačuvale svoju mladost.

Budući očevi treba da se klone salate

Muškarci u Engleskoj XIX veka koji su želeli da postanu očevi nisu jeli salatu, navodi se u "Oksfordskom rečniku sujeverja". Salata se nekada smatrala sterilnom, s obzirom na to da nema plodove već samo lišće.

U Turskoj se noću ne žvaću žvake

Razlog za ovo verovanje je prilično čudan. Hari Oliver u knjizi "Crna mačka i detelina sa četiri lista" navodi da u ovoj zemlji postoji verovanje da žvakanje žvakaće gume noću znači "žvakanje tela mrtvih".

Poklanjate li drugima rukavice?

Postoji nekoliko verovanja koja su vezana za rukavice. Najpoznatija su da bi rukavice trebalo poklanjati drugima, osim ukoliko nam oni uzvrate na isti način, jer će u suprotnom oboje pratiti nesreća. Drugo sujeverje jeste da rukavicu ne treba podizati sa zemlje. Ovo najverovatnije proističe iz običaja da dama ne podigne svoju rukavicu, nego da sačeka da to učini džentlmen.

Koze - odbrana od efekta crne mačke?

Koze su često povezuju sa đavolom, požudom i razvratom, ali se veruje i da "upijaju" zlo i prepreke koje se nađu na putu. Zbog ovog razloga, u pojedinim sredinama sretanje koze se smatra kao dobar znak.

Ptičiji izmet

U našoj zemlji, Rusiji i još nekoliko zemalja dugo se verovala da, ukoliko golub u letu izbaci izmet na nečiju glavu, "srećnika" čeka novčani dobitak.

Skriveni palčevi

U Japanu se veruje da bi, dok prolazite kraj groblja ili susretnete povorku, trebalo da sakrijete palčeve u džepove kako bi zaštitili svoje roditelje. Ovo verovanje verovatno potiče od reči koja označava palac, a koja u bukvalno prevodu znači "roditelj-prst".

Novogodišnji grozdovi

U Španiji, Nova godina se slavi dvanaest sati, a svaki put kada sat otkuca pun čas, trebalo bi pojesti po jedno zrno grožđa. I tako svakog sata, za svaki mesec u godini. Pored toga, poželjno je popiti i čašu vina kako bi se prizvala sreća u narednoj godini.

Povlačenje bebe kroz sir


U srednjevekovnoj Engleskoj, trudnice su pravile velike kolutove sira, a na dan detetovog rođenja, njegovi komadići su deljeni kroz porodicu. Nakon toga, na dan krštenja, dete bi provukli kroz ostatke koluta kako bi se prizvala sreća.

Sreda - dan za porođaj

Kako je navedeno u "Enciklopediji sujeverja", stare babice su verovale da je najbolji dan za porođaj sreda, dok je subota bila najlošiji.

Izvor: Radio 021

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Izraelski turisti ponovo među najbrojnijima u Beogradu
14. Februar 2020
Da je Beograd poželjna destinacija za izraelske turiste potvrdilo je veliko interesovanje na...
Turizam
Podeljeni svi vaučeri za odmor u Srbiji
14. Februar 2020
Svih 100.000 vaučera za subvencionisano korišćenje godišnjeg odmora u Srbiji...
Turizam
Goč će ponovo biti skijalište
14. Februar 2020
Na Goču, planini udaljenoj tridesetak kilometara od Kraljeva, hotel i dečji paviljon su puni...
Turizam
Srebrno jezero postaje luksuzno odmaralište
14. Februar 2020
U toku je javni uvid povodom izrade izmena i dopuna Plana detaljne regulacije turističkog...