Najmanje zemlje na svetu za koje niste znali ni da postoje

19. Jul 2017
Palau
Palau
Nijue
Nijue
Sent Kits i Nevis
Sent Kits i Nevis
Kneževina Hat River
Kneževina Hat River
Tuvalu
Tuvalu
Nauru
Nauru
Kneževina Seborga
Kneževina Seborga
Republika Molosija
Republika Molosija
Suvereni Vojni Red Malte
Suvereni Vojni Red Malte
Silend
Silend

Na svetu ima više od 200 zemalja i sigurno ste čuli za svaku od njih barem jedanput. Međutim, na našoj planeti postoje države i teritorije za koje nikada nismo ni čuli, jer zauzimaju izuzetno malu površinu, a neke od njih naseljava svega nekoliko porodica. Većina ovih "mikro država" nalazi se u pojasu Polinezije i Mikronezije u Okeaniji, ali su neke i u Evropi i Americi.

Predstavljamo vam listu zemalja sa manjom populacijom od grada srednje veličine ili čak malog sela.

Palau


Površina: 459 km2
Populacija: 21.347 stanovnika

Republika Palau je ostrvska zemlja koja se sastoji od više od 300 ostrva različite veličine. Palau je jedno od najneverovatnijih mesta na svetu: njegove prašume su prepune jedinstvenih biljaka i ptica, a vode koje pripadaju teritoriji ove države naseljava 130 ugroženih vrsta ajkula. No, najzanimljivija znamenitost ove zemlje je jezero u kom se nalazi više od 2 miliona meduza. Srećom, u potpunosti su izgubile mogućnost da nekog opeku.

Nijue

Površina: 261,46 km2
Populacija: 1.190 ljudi

Nijue je mala ostrvska država u Okeaniji. Uprkos neverovatnim vidikovcima, turizam u ovoj zemlji nije razvijen, tako da ona u velikoj meri zavisi od inostrane pomoći, posebno sa Novog Zelanda. Njen glavni grad je malo selo koje broji manje od 600 ljudi. Zanimljivo je da ostrvo ima svoj aerodrom i supermarket - jedini u celoj državi.

Sent Kits i Nevis

Površina: 261 km2
Populacija: 52.329 stanovnika

Država se sastoji od dva ostrva: Sent Kits i Nevis. Jedan od glavnih prihoda je program "ekonomskog državljanstva", koji dozvoljava svima koji ulože minimum 250.000 dolara u lokalnu industriju šećera da dobiju status državljanina ove zemlje. Drugi način da se dobije državljanstvo je kupovina nekretnine na bilo kom od dva ostrva, čija vrednost nije manja od 400.000 dolara.

Kneževina Hat River

Površina: 75 km2
Populacija: 30 ljudi

Kneževina Hat River se nalazi u istoimenoj provinciji u Australiji. Osnovao je Leonard Kasli, koji je zapravo svoju farmu proglasio novom nezavisnom državom. Iako nije priznata ni od jedne države, ova zemlja ima sopstvenu valutu, pečate i pasoše. U različitim delovima kneževine nalaze se biste Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Leonarda I Hata.

Tuvalu

Površina: 29 km2
Populacija: 10.959 stanovnika

Tuvalu je jedna od najmanjih i najsiromašnijih zemalja na svetu. Ekonomska situacija ove majušne države mogla je biti još katastrofalnija da Tuvalu nije dobio internet domen .tv koji godišnje donosi milione dolara u budžet ove zemlje.  

Nauru


Površina: 21 km2
Populacija: 9.591 stanovnik

Nauru je najmanja nezavisna republika i najmanja ostrvska država na našoj planeti. Nema čak ni zvaničan glavni grad, niti sistem javnog prevoza. Ekološki problemi čine ovu republiku veoma nepopularnom među turistima, a ona drži još jedan rekord: u broju gojaznih ljudi. Naime, stopa gojaznosti u ovoj zemlji iznosi više od 70%!

Kneževina Seborga

Površina: 4,91 km2
Populacija: 312 ljudi

Ovom mikro nacijom na teritoriji Italije upravlja njegova visost Marselo I. Kneževina Seborga je zapravo selo istog naziva u blizini francuske granice. Ova nepoznata država ima vojsku koja se sastoji od tri osobe: ministra odbrane i dva granična stražara.

Republika Molosija

Površina: 0,055 km2
Populacija: 7 ljudi

Samoproglašena Republika Molosija se nalazi u Nevadi, SAD, a osnovao ju je Kevin Baugh. Populaciju ove "države" čine gospodin Baugh, njegova porodica, 3 psa, 1 mačka i 1 zec. Molosija, kao i sve države, ima svoju nacionalnu himnu, grb i zastavu, a izdaje i sopstvene pasoše i poseduje svoj svemirski program. U ovoj zemlji je na snazi i smrtna kazna za počinioce teških zločina. U maju 2017. godine, Republika Molosija proslavila je 40 godina postojanja.

Suvereni Vojni Red Malte

Površina: 0,012 km2
Populacija: 113.500 stanovnika

Osim Vatikana, na teritoriji Rima postoji još jedna mala država koja se zove Suvereni Vojni Red Malte. Ona zapravo obuhvata tri zgrade, od kojih su dve smeštene u Rimu, a jedna na ostrvu Malta. Zemlja ima svoju valutu, poštanske marke, internet stranicu, registarsku oznaku i pasoše.

Silend

Površina: 0,004 km2
Populacija: 27 ljudi

"Država" Silend je zapravo morska platforma koja se nalazi 6 milja od obale Velike Britanije. Silendom upravlja samoproklamovani Princ Regent, i svako može postati grof, baron ili vojvoda. Naime, titulu plemića moguće je kupiti na web sajtu ove države za svega nekoliko stotina britanskih funti.

Izvor:
Bright Side

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Virtuelna izložba umetničkog fotografa Darka Srećkovića: BALI - OSTRVO BOGOVA
21. Jun 2021
Povodom 18 godina od osnivanja, Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA...
Turizam
Vinskim putevima kroz Mađarsku
18. Jun 2021
Putevi vina ili vinske rute vrlo su popularne turističke ture svuda u svetu. ...
Turizam
German.Local.Culture TASTE: kampanja s akcentom na regionalnosti, održivosti, visokom kvalitetu i gostoljubivosti
17. Jun 2021
U organizaciji Nemačke turističke organizacije održan je zanimljiv susret s novinarima u...
Turizam
U Muzeju afričke umetnosti, poslednjeg vikenda juna: tradicionalni Afro festival
17. Jun 2021
Afro festival – tradicionalna godišnja manifestacija Muzeja afričke umetnosti,...