Najlepši vidikovci Srbije

17. Avgust 2017
1. Molitva - Uvac, foto: Wikimedia/Vladimir Mijailović
1. Molitva - Uvac, foto: Wikimedia/Vladimir Mijailović
2. Banjska stena - Tara, foto: Wikimedia / Gojko Gavrilo
2. Banjska stena - Tara, foto: Wikimedia / Gojko Gavrilo
3. Ovčarsko-kablarska klisura, foto: Wikipedia
3. Ovčarsko-kablarska klisura, foto: Wikipedia
4. Đerdap, foto: Dragan Bosnić
4. Đerdap, foto: Dragan Bosnić
5. Lazarev kanjon, foto: Wikimedia
5. Lazarev kanjon, foto: Wikimedia
6. Rtanj, foto: Wikimedia / Miloš Krstić
6. Rtanj, foto: Wikimedia / Miloš Krstić

Nepregledna prostranstva čija impozantnost budi čula, živopisni krajolici čije šarene boje igraju najlepši ples, bujna priroda koja inspiriše i veseli duh koji pokreće lavinu emocija. I to sve u Srbiji! Zvuči nestvarno, zar ne? Predstavljamo vam najfascinantnije poglede sa nekih od najlepših predela naše zemlje, po izboru portala Serbia.com. Uživajte!

1. Molitva i njeni uklješteni meandri

Prizor koji podseća na umetničko delo veštog slikara, zapravo je stvaran i nalazi se u jednom od najlepših predela Srbije! Složićete se da nemamo baš tako često priliku da okruženi bujnom prirodom i opojnim mirisima, uživamo u pogledu na uklještene meandre.

Upravo zbog fascinantnog pogleda na kanjon reke Uvac i ovu veoma retku prirodnu pojavu, Molitva opravdano nosi titulu jednog od najlepših vidikovaca u Srbiji. A ukoliko vam se posreći, uživaćete u još jednom neobičnom prizoru – letu Beloglavog supa. Pa, šta čekate? Okupite družinu, krenite put Zlatiborskog kraja i otkrijete zašto ovaj vidikovac naprosto oduzima dah!

2. Banjska stena i smaragdni Perućac


Oko toga da li Banjska stena ili Molitva zaslužuje titulu najlepšeg srpskog vidikovca, mnogi ne mogu da se slože. Kao što se sa Molitve pruža fascinantan prizor na meandre Uvca, tako sa Banjske stene “puca” pogled na smaragdno jezero Perućac i okolne prirodne lepote.

Ovaj vidikovac se, inače, nalazi na jednoj od najlepših planina Srbije – Tari i ujedno značajnom Nacionalnom parku prirode. Zbog toga će vam put do savršenog pogleda biti veoma zanimljiv, a naša topla preporuka je da ukoliko dolazite u letnjem periodu, nikako ne propustite da se osvežite u bistroj vodi okolnih jezera – Perućca i Zaovina.

3. Sa Ovčara i Kablara

Još jedan fascinantan vidikovac nalazi se na samo par kilometara od Čačka, i poznat je kao Srpska Sveta Gora. Ne morate da pogađate dva puta! Reč je o Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, izuzetnom prirodnom dobru i mestu na kome je smešteno čak 16 srpskih manastira.

Uz sve to, sa planina Ovčar i Kablar pružaju se prizori u koje jednostavno nećete moći da prestanete da gledate! Ovde će vas pored pomenutih prirodnih lepota dočekati i ljubazni i nasmejani domaćini, prava srpska tradicionalna kuhinja i autentičan “Šumadijski rokenrol”!

4. Pogled na Đerdapsku klisuru vredan milion dolara

Da biste stigli do jedinstevnog vidikovca koji otkriva pogled na čuvenu Gvozdenu kapiju Dunava, moraćete da uložite malo napora. Ipak, sve to se i te kako isplati kada stignete do vrha. Tamo vas čeka pogled “vredan milion dolara”. Kada tome dodate i miris Dunava koji neumitni vetrovi šire, preplaviće vas osećaj mira i prijatne tišine koja osvežava um i obavija srce toplinom.

Da uspon do ovog vidikovca zaista vredi, uvereće vas i okolina u čijem zagrljaju se nalazi najlepša i najupečatljivija klisura Srbije. Ovde ćete imati priliku da se upoznate sa neobičnim biljnim i životinjskim vrstama ali i bogatim kulturnim nasleđem. Taj jedinstveni spoj učinio je Đerdapsku klisuru najvećim prirodnjačkim i arheološkim muzejom u čitavoj Evropi.

5. Lazarev kanjon - adrenalinska avantura

Osvajanje Lazarevog kanjona prava je prilika da pokrenete adrenalin i pokušate da ukrotite divlju prirodu najdubljeg i najdužeg kanjona istočne Srbije. Ujedno, ovo je i idealna šansa da se sretnete “oči u oči” sa jednim od najlepših vidikovaca naše države, okruženim strmovitim i stenovitim liticima.

Ono što moramo da napomenemo, jeste da je kanjon prilično nepristupačan i da vam je za kompletnu avanturu potrebna adekvatna oprema, a u slučaju da nemate iskustva u planinarenju, i dobar vodič. Složićete se, ipak, da su za dobre stvari neophodni rad, trud i volja. A uživanje u netaknutoj prirodi, jedinstvenoj lepoti i bogatoj flori i fauni nema cenu, zar ne?

6. Rtanj - misteriozna planinska lepotica

E sada, ako se plašite vanzemaljaca, užarenih lopti i neidentifikovanih letećih objekata, zaboravite na ovaj vidikovac. Naravno, samo se malo šalimo! Istina je da se neobične i pomalo strašne priče vezuju za Rtanj, ali zapravo nijedna od njih nije proverena. Ono što je utvrđeno, jeste da se sa ove planine pružaju fenomenalni vidici sa kojih pogled seže čak do ušća Save u Dunav.

Kada je sunčan i vedar dan sa ove misteriozne lepotice piramidalnog oblika, možete uživati u prizorima čiji se kraj ne vidi. Dobra vest je i to što ćete na putu do najvišeg vrha Šiljak, naići na cvetne livade bogate lekovitim biljem, prostrane zelene proplanke i mnoštvo podzemnih izvora, pećina i jama. Zbog svega toga, na Rtnju jednostavno nikada nije dosadno!

7. Babin zub i Stara planina


Babin zub, Stara planina, foto: Wikimedia

Beskonačni krajolici netaknute prirode, prostrani planinski pašnjaci i guste šume bogate plodovima i lekovitim biljem, slikovita sela i zanimljiv folklor – to je slika Stare planine, jednog od najlepših i najautentičnijih prirodnih rezervata, u kojem se nalazi i najviši planinski vrh Srbije, Midžor. Pogled sa ovog vidikovca, nećemo ni pokašavati da vam dočaramo.

Samo ćemo vam reći da ukoliko još uvek niste posetili Staru planinu, to morate učiniti što pre. Tada biste mogli razumeti zašto je baš po njoj Balkan dobio ime ali i razlog zbog kojeg se ona našla na ovoj listi.

Izvor:
Serbia.com

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
EU projekat „Mladi u turističkoj industriji“ za bolje zapošljavanje mladih
23. Oktobar 2020
Završna konferencija i otvaranje omladinskog centra projekta „Mladi u turističkoj...
Turizam
Stara planina jača od korone
23. Oktobar 2020
Od januara do juna ove godine opštinu Knjaževac, najviše Staru planinu,...
Turizam
Obnovljen likovni atelje u Bačkoj Topoli
23. Oktobar 2020
Sredstvima iz budžeta opštine Bačka topola od 4.3 miliona dinara obnovljen je letnji...
Turizam
U Dubaiju otvorena najveća fontana na svetu
23. Oktobar 2020
Posle Dubai fontane koja je godinama držala rekord kao najveća fontana na svetu, na...