Najavljeno buđenje Fruške gore

14. Jun 2018

Konferencija “Buđenje Fruške gore”, povodom predstavljanja kapitalnih infrastrukturnih i projekata iz oblasti kulture na toj teritoriji, održana je 13. juna u Kapeli mira u Sremskim Karlovcima. Projekat se realizuje u saradnji Pokrajinske vlade i Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".

Kako bi Fruška gora bila dostupnija, već sada se radi na više od 20 infrastrukturnih projekata, a neki od najznačajnijih su izgradnja puteva, dok će akcenat biti i na izgradnji međunarodnog infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd – Subotica – državna granica – Kelebija, rekonstrukciji fruškogorskog puta ukupne dužine 57 km, izgradnji sportsko-turističkog centra „Letenka“, izgradnji pešačko-biciklističke staze Beočin – Sremska Kamenica – Petrovaradin, kao i na izgradnji pristaništa u Banoštoru.

Premijer Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" pomoći Vladi Vojvodine da razvije i unapredi kulturne tačke na Fruškoj gori.

- Ima mnogo posla, a važna kulturna čvorišta i kulturna uporišta koja ovde traju vekovima i svi oni koji su obelezili našu kulturu toliko decenija i vekova unazad, a stvarali su na Fruškoj gori, počevši od Branka Radičevića, Jovana Grčića Milenka i mnogih drugih, zaslužuju da našu zajedničku budućnost i budućnost Fruške gore temeljimo na onim vrednostima koje su nam ostavili - rekao je Mirović.

Mirović je naveo da se značaj Fruške gore ogleda i kroz postojanje srednjovekovnih pravoslavnih manastira, ali i Sremskih Karlovaca i Iriga kao centara srpske duhovnosti i kulture.

- Zbog toga smo započeli čitav niz aktivnosti da bismo Frušku goru približili svima nama, da bismo joj vratili stari sjaj, da bismo jednog dana mogli da kažemo da smo za nju učinili makar deo onoga zbog čega smo se danas ovde i okupili. Pre svega, Fondacija 2021. će nam pomoći da razvijemo i unapredimo kulturne tačke na Fruškoj gori - ukazao je.

On je najavio da će vlada izdvojiti značajna sredstva za ovaj projekat.

- Izdvojićemo značajna sredstva za obnovu zavičajnog muzeja. Nastavićemo da pomažemo sjajne teatarske manifestacije. Sremski Karlovci će ubuduće sa novim pristaništem postati značajnije čvorište za razvoj turizma i povezanost sa tačkama o kojima govorim - rekao je Mirović.

Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" će na Fruškoj gori realizovati više od 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, preko 300 kulturnih radnika i više od 40 nevladinih organizacija.

Direktor Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković naglasio je da je projekat za Evropsku prestonicu kulture idealna prilika za pokretanje društvenog potencijala i prilika da se približe i spoje javni i privatni sektor, nevladine organizacije i verske zajednice.

Cilj projekta "Buđenje Fruške gore" jeste da Fruška gora postane dostupnija, vidljivija i privlačnija, a projekat će se sprovoditi kroz kapitalne i kulturne infrastrukturne projekte koje realizuje AP Vojvodina i kroz kulturne projekte koje realizuje Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".

Izvor:
Tanjug / mojnovisad.com

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...