Najavljena obnova Kur-salona, gradnja velnes centra i apartmana u Banji Koviljači

24. Januar 2017

Banja Koviljača je primer kako se može ne samo opstati na tržištu, već iz godine u godinu uvećavati broj posetilaca, kapital i investicije. A uz oslonac na državu, moguće je pokretati projekte koji obezbeđuju višedecenijski razvoj i samog lečilišta i čitavog ovog kraja na obali Drine.

– Mi smo apsolutno protiv prodaje banje. Zašto bismo prodavali ono što dobro funkcioniše? Samo tražimo da nas puste da radimo. Iz godine u godinu sve više ulažemo i proširujemo kapacitete i ponudu, jer vidimo veliki neiskorišćeni potencijal koji treba da bude usmeren na razvoj ove sredine. Medicinska ponuda kod nas je važna za celu Srbiju, jer od svih banja radimo najviše na tom planu. Ako vam kažem da se na konkursu koji smo raspisali za tri nova lekara, po ugovoru na četiri meseca, prijavilo 27 stručnjaka iz cele zemlje, onda to dovoljno govori – kaže za „Politiku” primarijus dr Zoran Grujić, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Specijalnoj bolnici „Banja Koviljača”.

Na raspolaganju pacijentima i gostima je nekoliko vila i drugih objekata, ukupno 418 postelja, što ni izbliza nije dovoljno da zadovolji sve veću potražnju.

– Imamo 100 postelja za rehabilitaciju dece do 18 godina u vili „Hercegovina”. Vila „Dalmacija” rezervisana je za rehabilitaciju odraslih i kompletno je adaptirana i renovirana. Svaka soba ima kupatilo, tuš-kabinu, klima-uređaj, televizor, telefon sa direktnim izlazom, vajfaj internet vezu. Imamo tri restorana i kafe bar. Restoran „Pod kulom” nedavno je potpuno renoviran – ističe odgovorna sestra prijemne službe Gordana Đukanović, dok obilazimo moderno opremljene sobe sa terasom i pogledom na park.

U Koviljači se leče pacijenti sa svim vrstama koštano-zglobnih problema, kao što su reumatska oboljenja, stanja posle operacije diskusa, lakše lezije perifernih nerava, stanja posle moždanog i srčanog udara, pojedine mišićne bolesti. Zbrinjavaju se pokretni, polupokretni, ali i teže pokretni pacijenti kojima je nužna pomoć medicinskog osoblja.

– Pružamo kompletnu, 24-časovnu medicinsku uslugu sa danonoćnim dežurstvima medicinskog osoblja i svi pacijenti imaju zvono da pozovu sestru po potrebi. Nudimo kompletnu dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju. Imamo velnes centar, za goste koji žele da se odmore. Svake godine širimo ponudu i naši stalni pacijenti kažu da se svake godine popnemo stepenik više – ističe Gordana Đukanović.

Specijalna bolnica zapošljava 16 lekara, 49 medicinskih sestara i 61 fizioterapeuta, koji se staraju o 20.000 pacijenata i posetilaca, koliko ih je bilo u 2016.

– Ranijih godina imali smo između 14.000 i 16.000 korisnika. Razvili smo velnes centar, sa kompletnim procedurama koje obuhvataju sve vrste masaža, saunu, fitnes. Glavni adut nam je lekovito blato i kupanje u bazenima i kadama sa sumporovitom vodom. Naše procedure su praktično jedini pravi lek za reumatološka oboljenja, ali je pokazano odlično dejstvo i na psorijazu – napominje dr Grujić.

Banja je popunjena praktično preko cele godine. Preko zime je procentualno veći broj velnes korisnika, sa popunjenošću postelja oko 80 odsto. U letnjim mesecima, popunjenost je obično stoprocentna – ističe pomoćnik direktora Specijalne bolnice.

– Kod nas je potražnja veća od ponude i to nas najviše podstiče da znatno povećamo kapacitete. Krećemo u izgradnju velnes hotela, svesni da se u današnjem vremenu ne može bez toga. Cilj nam je da stvorimo programe za obnovu životne energije, da naše goste oporavimo i mentalno i fizički od svakodnevnih napora. Da imaju mirno mesto za boravak i noćenje, da koriste sve moguće velnes procedure, a uveče mogu u provod – objašnjava on.

Da bi počeli sa ostvarenjem ovih planova, nadležni u banji najpre su morali da reše pitanje vlasništva. Sva stara zdanja, koja su bila zadužbina kralja Petra, od prošle godine pripala su banji i sada mogu da ih renoviraju, uz očuvanje autentične arhitekture, kaže dr Grujić:

– Zatražili smo podršku ministarstava turizma i finansija i očekujemo da ćemo 2018. sve završiti i da će banja zasijati punim sjajem. Dobili smo u vlasništvo i zgradu čuvenog Kur-salona, koju želimo da pretvorimo u centar modernog kongresnog turizma. Podrška države nam je neophodna najviše za obnovu ovog velelepnog zdanja, jer su tu najveća ulaganja, ali je obnova Kur-salona prioritet i za vladu.

Prema rečima dr Grujića, hotelsko-turističko preduzeće u Banji Koviljači desetak godina je bilo u procesu restrukturiranja i privatizacije. Dva tendera su propala, ponajviše zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa.

– Osim izgradnje kongresnog centra u Kur-salonu sa 500 mesta, želimo da znatno povećamo smeštajne kapacitete i prateću logistiku. Na primer, da još više pojačamo ponudu kada je u pitanju izbor restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih sadržaja. Kompletirali smo dijagnostiku, nabavili savremenu opremu. Imamo kolor dopler krvnih sudova, radimo kardiološke preglede i ultrazvuk srca i abdomena, kao i „ortokin” terapiju sa krvnom plazmom, što koriste poznati sportisti, poput Rafaela Nadala i drugih – objašnjava dr Zoran Grujić.

Koordinator velnes centra Marija Nikolić stara se o funkcionisanju nekoliko novih kupatila i bazena, uključujući i otvoreni u kome je temperatura vode uvek 37,5 stepeni Celzijusa. To je ovih dana posebna atrakcija u Banji Koviljači, jer omogućuje posetiocima da se kupaju u toploj lekovitoj vodi koja se puši na januarskom mrazu, dok oko njih veje sneg.

– Proširujemo ponudu, adaptiramo autentični objekat i u njemu gradimo moderni velnes centar, sa 23 apartmana na dva sprata. U prizemlju će biti zatvoreno-otvoreni bazen i prostor za odmor i relaksaciju, sa barom i terasama za goste centra. Imaćemo i „sauna svet”, sa posebnim hladnim bazenom i mogućnošću direktnog izlaska na terasu. U planu su restoran i konferencijska sala, kao i tri autentične kabine za pakovanje blata, kakve su postojale i prilikom izgradnje objekta, uz 11 novih kabina – otkriva Marija Nikolić.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...