Nadoknada za otkazan let i do 600 evra

14. Oktobar 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Svi oni koji putuju avionom, a iz nekog razloga im je otkazan let, onemogućeno ukrcavanje, oštećen ili izgubljen prtljag – imaju pravo na novčanu nadoknadu, ali je vrlo važno da reaguju na vreme. Samo u slučaju otkazivanja leta, osim ako je putnik o tome obavešten dve nedelje pre poletanja, isplaćuje se od 125 do 600 evra. Novac se ne isplaćuje i u slučaju da je let otkazan zbog vanrednih okolnosti koje se nisu mogle izbeći, poput loših vremenskih uslova, političke nestabilnosti, štrajka ili neočekivanih problema koji mogu uticati na sigurnost leta, kažu u Asocijaciji potrošača Srbije.

– U slučaju bilo kakvih problema, važno je da putnici uvek prvo zovu avio-prevoznika i da poštuju predviđene rokove ukoliko, na primer, traže nadoknadu za izgubljen ili oštećen prtljag. Ukoliko je putovanje bilo deo paketa za odmor, trebalo bi se obratiti turističkoj agenciji, a u slučaju da potrošači iz nekog razloga nisu zadovoljni odgovorom, pomoć mogu da traže i preko potrošačke organizacije – kažu u APOS-u.

Ovi opšti uslovi su inače usklađeni sa propisima Evropske unije i reč je o jedinstvenim pravilima o nadoknadi štete i pomoći putnicima. Ovi propisi su prilagođeni propisima u Srbiji i uneti o Zakon o obligacionim odnosima i osnovama svojinskopravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

– Prema ovim pravilima, ukoliko je let otkazan, avio-kompanija putnicima mora da ponudi mogućnost izbora između vraćanja novca u iznosu kupljene karte ili preusmeravanje leta. Ako putnik izabere preusmeravanje, kompanija je dužna da obezbedi najraniji alternativni let do odredišta. Ako se u vreme otkazivanja leta putnici nalaze na aerodromu, imaju pravo na besplatne obroke i piće u razumnom odnosu s vremenom čekanja, dva telefonska poziva ili slanje mejla, besplatan hotelski smeštaj, ako je potrebno, i transport od aerodroma do hotela.

Ako se, pak, desi da je zbog prevelikog broja putnika na letu za koji već imaju rezervaciju uskraćeno putovanje, putnici imaju pravo na osiguranje i povraćaj novca, kažu naši sagovornici iz Asocijacije potrošača Srbije.

Naknada u ovim slučajevima iznosi najmanje 250 evra za sve letove do 1.500 kilometara, za letove između 1.500 i 3.500 kilometara iznosi 400, a za sve druge letove 600 evra.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...