Na Zlataru novi trend izgradnje turističkih kompleksa u planinskom stilu

28. Decembar 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

 Na planini Zlatar poslednjih godina zabeleženi su odlični rezultati kada je u pitanju turistička delatnost. Broj gostiju konstantno raste, a popunjenost kapaciteta je naročito velika pred novogodišnje praznike kada je 90% raspoloživog smeštaja zauzeto.

 
Zbog ovakvog stanja sve češće se najavljuju nove investicije, a javlja se i novi trend izgradnje kompleksa sa autentičnim planinskim eksterijerom i enterijerom.
 
Opštinska uprava Nova Varoš objavila je dva urbanistička projekta za izgradnju turističkih sadržaja. U pitanju je izgradnja manjeg hotela gde će se formirati novi kompleks i turističkog kompleksa koji će biti podignuti na teritoriji katastarske opštine Brdo.
 
Mujo Džanović iz Nove Varoši planira da izgradi manji hotel niže kategorije. Kako se navodi u dokumentaciji, objekat će biti apartmanskog tipa sa uređenim terenom, pešačkim komunikacijama, zelenilom i pomoćnim objektom koji će funkcionisati kao letnjikovac tokom toplijih dana.
 
Hotel je strukture Su+P+Pk i prostiraće se na površini od 257,71 m2. Imaće četiri apartmanske jedinice za smeštaj gostiju. Investitor je istovremeno i vlasnik vile koja se nalazi na parceli pored budućeg hotela, pa će se zajedno sa letnjikovcem formirati poseban kompleks.
 
Letnjikovac će se u budućem kompleksu graditi na površini od 73,82 metra, strukture podrum plus prizemlje. U podrumu su planirane prostorije za spremanje hrane, a prizemlje će funkcionisati kao restoran i letnja bašta.
 
Urbanistički plan za ovu investiciju izradila je agencija Arhi Dom-Projekt, a ukupna predračunska vrednost projekta iznosi 21.244.850 dinara.
 
Drugi turistički kompleks gradiće se u okviru turističke zone Zlatar i prostiraće se na tri parcele. Ceo projekat zamišljen je kao niz bungalova namenjenih za smeštaj gostiju, zatim vikend kuće i u centralnom delu kompleksa nalaziće se objekat sa restoranom i drugim sadržajima za zabavu gostiju.
 
Gradiće se pet bungalova u nizu kao drvene brvnare, a svaka od njih će biti poseban apartman. Četiri brvnare biće strukture P+Pk, dok će poslednja u nizu imati i suteren koji je neophodan zbog nivelacije terena. Ukupna površina ovih objekata planira se na 360,8 m2.
 
Isti ovakvi bungalovi, dva u nizu, gradiće se na još jednoj parceli u okviru kompleksa ukupne površine 177,56 m2.
 
Drugi tip objekata u okviru ovog kompleksa jesu vikend kuće koje su zamišljene kao planinske brvnare sa strmim krovovima. Predviđeno je da ovi objekti budu strukture P+Pk gde će u prizemlju biti dnevni boravak za goste, a na potkrovlju prostor za spavanje. Gradiće se dva objekta u nizu ukupne površine 103,12 m2.
 
Centralni deo kompleksa rezervisan je za objekat u kojem će biti restoran sa pansionom. U planu je izgradnja objekta sa podrumom, prizemljem i dve nadzemne etaže. U prizemlju objekta biće smešten restoran sa svom neophodnom infrastrukturom, a na višim etažama sobe za smeštaj gostiju. Ukupna površina objekta planira se na 519,8 m2.
 
Ceo kompleks, čiji je investitor Anđela Bataković iz Nove Varoši, zamišljen je kao autentično planinsko odmaralište. Ukupna predračunska vrednost celokupnog projekta iznosi 50.188.000 dinara. Urbanistički plan za budućni kompleks takođe je izradila agencija Arhi Dom-Projekt iz Priboja.
 
N. Ignjatović
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...