Na Vlasinskom jezeru u planu rekonstrukcija hotela, gradnja spa centra i novih kuća za odmor...

02. Mart 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Opština Surdulica stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije hotela Vlasina u naselju Vlasina Rid, a planom je predviđena rekonstrukcija i dogradnja hotela, ali i gradnja novih kuća za odmor i smeštajnih kapaciteta.
 
Područje obuhvaćeno planom predstavlja manji deo naselja Vlasina Rid, koji je u neposrednom kontaktu sa Vlasinskim jezerom i prostire se na zapadnoj obali.
 
Kako se navodi u planu, potencijali prostora, zatečeni turistički sadržaji i sve veći pritisak za izgradnju turističkih, komercijalnih i pratećih sadržaja, kvalifikuju pojedine lokalitete na području Vlasine za zaštitu prirodnih vrednosti i za njihovo uređenje u skladu sa posebnom namenom. U konkretnom slučaju i prostor oko hotela Vlasina na Ridu.
 
Kompleks hotela Vlasina formiran je po izgradnji jezera, kao vila Vlade FNRJ, a veoma brzo adaptirana u hotel. Zajedno sa svojim prirodnim okruženjem (Vlasinskim jezerom, samoniklim brezovim šumama) i izgrađenim kućama za odmor u njegovoj zaleđini, na padini prema jezeru, pruža izuzetnu sliku pejzaža i centralni motiv ovog prostora koji treba da bude jedan od prioriteta u turističkoj ponudi Vlasine.
 
Prostor oko hotela Vlasina je zbog svog položaja, prirodnih preduslova, kao i zbog činjenice da je do njega najlakši pristup iz oba pravca, (pravca Surdulice i iz pravca Crne Trave), dobio prioritet u razvoju turizma.
 
Predviđeno je stvaranje realnih uslova za proširenje i unapređenje smeštajnih kapaciteta hotela Vlasina uz uvođenje dodatnih sadržaja velnes i spa-centra i sportskih terena koji bi dodatno upotpunili turističku ponudu.
 
Za unapređenje turističke ponude potrebna je revitalizacija hotela Vlasina, uz puno poštovanje projektovanog i izvedenog stanja, uz eventualne intervencije kojima se ne sme dovoditi u pitanje uspešno ostvarena veza sa graditeljskom baštinom.
 
U okviru građevinskog područja, planira se i povećanje građevinskog zemljišta zone kuća za odmor (vikend naselje) i smeštajnih kapaciteta kroz revitalizaciju postojećeg (povremenog/privremenog) stanovanja, kao i uvođenje nedostajućih komercijalnih, turističkih i uslužnih delatnosti na čitavom prostoru.
 
Mahalu Konstadinovi čini vikend naselje i ima dobre predispozicije da se uključi u ponudu seoskog turizma na Vlasini. U tom smislu planira se razvoj ovog naselja u postojećim granicama, pod uslovom da se izvrši revitalizacija domaćinstava i svih objekata.
 
Planira se adekvatno održavanje i osavremenjavanje opreme vikendica da bi se i ti objekti mogli uključiti u ponudu turističkih smeštajnih kapaciteta, odnosno ugostiteljskih objekata, a predlaže se veće učešće sadržaja, kao i adekvatno pejzažno uređenje i ozelenjavanje prostora.
 
Postojeće šumsko zemljište planirano je za očuvanje i unapređenje, odnosno uređenje u vidu park-šuma, uz uvođenje primerenih sadržaja za sport i rekreaciju, (tematski parkovi, orijentiring poligoni, staze za šetanje), a predviđeno je i potpuno opremanje prostora komunalnom infrastrukturom.
 
Javni uvid u plan trajaće do 29. marta 2021. godine.
 
Investitori iz Katara
 
Kada je investitor iz Katara 2016. godine kupio četiri hotela na jugu Srbije, među kojima dva na Vlasinskom jezeru, činilo se da će ovaj kraj doživeti turistički procvat.
 
Najavljivano je da će, osim rekonstrukcije dva hotela na obalama Vlasinskog jezera – Vlasina i Promaja, za koje je bilo planirano da dobiju tri ili četiri zvezdice, investitor sagraditi još jedan hotel sa pet zvezdica.
 
Međutim, sredinom 2019. rečeno je da investitore iz Katara "koče" administrativni razlozi. Kako izgleda, rekonstrukcija hotela je, iz istog razloga, još uvek na čekanju – do daljnjeg. 
 
I. M.
 

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....
Turizam
Turističkoj organizaciji Srbije pripala Diplomacy&Commerce nagrada za najbolje odnose sa medijima
10. April 2024
U elegantnoj atmosferi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, održana je svečanost povodom osmog...