Na Tari niče novi turistički kompleks: Kaluđerske bare

30. Avgust 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Kompanija Homevision iz Bajine Bašte planira da na Tari izgradi turistički kompleks Kaluđerske bare. Lokacija nalazi se na jugoistočnom delu planine Tare oko 1,5 km od naselja Kaluđerske bare na području obuhvaćenom Prostornim planom posebne namene Šargan – Mokra gora i određena je delimično za poljoprivredno, a delimično za šumsko zemljište u okviru turističkih lokaliteta.
 
Kako se navodi u planu detaljne regulacije koji je izložen na rani javni uvid, ukupna površina parcele na kojoj je predviđena gradnja iznosi 30.204 kvm sa frontom prema nekategorisanom opštinskom putu od oko 100 m. Na parceli je planirana je izgradnja stambeno-turističkog kompleksa koji se sastoji od više objekata.
 
Maksimalna spratnost novih objekata turističkog smeštaja i ugostiteljstva na parceli je P+2+Pk. Maksimalna spratnost pratećih objekata na parceli je P+Pk (maksimalna visina - 7 m). Moguća je izgradnja podrumskih ili suterenskih prostorija, ukoliko ne postoje smetnje geomehaničke i hidrogeološke prirode.
 
- Izgradnja i rekonstrukcija objekata treba da doprinese kvalitetu, prepoznatljivosti i jedinstvenosti predela. Pri tome, treba maksimalno koristiti oblikovne, proporcijske, mikrourbanističke i ostale elemente lokalnog graditeljskog nasleđa (kroz reminescenciju na arhitekturu narodnog graditeljstva u modernom arhitektonskom izrazu, ali i kroz korišćenje tradicionalnog sklopa i načina uređenja parcele) - navodi se u planu.
 
Podrazumeva se korišćenje lokalnih prirodnih materijala za obradu fasada (malterisanje i bojenje u belo; oblaganje zidova i tremova drvetom; oblaganje podrumskih i suterenskih delova i sokli kamenom i sl), prozora (drveni kapci i sl), krovova (krovni pokrivač od kamene ili drvene šindre i sl), otvorenih površina (kamene ploče, granitne kocke, raster elementi iozelenjavanje, a što manje betoniranja, asfaltiranja i savremenog popločavanja) i dr. Takođe, predviđeno je maksimalno korišćenje ekološki prihvatljivih građevinskih materijala i mogućnosti lokacije za bioklimatsko projektovanje objekata.
 
Obrađivač plana je Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje iz Beograda.
 
I. M.

Izvor: eKapija
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....