Na Staroj planini u planu izgradnja teniskih terena, adrenalinskog parka i Kuće skijanja

05. Jul 2017

Nakon nekoliko godina uspona i padova Stara planina je konačno spremna za realizaciju novih investicija. Teniski tereni, adrenalinski park i Kuća skijanja neki su od projekata koje je predvidelo JP Stara planina koje gazduje istoimenim hotelom na Jabučkom ravništu.

Prethodnog vikenda na ovoj planini, koju nazivaju i krov Srbije, zvanično je otvorena letnja turistička sezona, a direktor JP Stara planina, Miloš Adamović, za eKapiju kaže da očekuju dobre rezultate, budući da je već znatan deo smeštaja rezervisan u julu i avgustu. Najavljuje i unapređenje turističke ponude.

- Posle četiri godine stagnacije imamo nove projekte, što je za nas veoma značajno. Izgradnja teniskih terena i adrenalinskog parka, koji će prevashodno biti namenjen deci, biće realizovana do kraja ove godine. Prva faza je već završena, urađeno je idejno rešenje i očekujemo možda još jednu ili dve dozvole pa da krenemo sa izgradnjom. Tender za izvođače radova biće raspisan u narednih mesec dana - najavljuje Adamović.

Kako dodaje, sredstva za ove projekte dobili su od resornog ministarstva, i to za adrenalinski park 10 miliona dinara, a teniske terene 5 miliona dinara. Ova sredstva međutim, neće biti dovoljna, pa će ostatak finansirati sponzor ili javno preduzeće iz sopstvenih sredstava.

Osim rekreacije gostiju, teniski tereni biće na raspolaganju i za pripreme profesionalnih sportista, budući da će, kako objašnjava naš sagovornik, biti napravljeni po svim standardima.

Blizu realizacije je i projekat Kuće skijanja na Staroj planini, čija je izgradnja bila najavljena za ovu godinu. Adamović očekuje da im uskoro stigne projekat od Skijaškog saveza Srbije, te da se u bliskoj budućnosti krene sa izgradnjom.

Kuća skijanja služila bi za afirmaciju ovog sporta u Srbiji, a ugovorom o njenoj gradnji koji su marta 2016. godine potpisali predstavnici JP Stara planina i Skijaškog saveza Srbije, predviđeno je da bude smeštena u blizini polazne stanice gondole na površini od oko 1.200 m2, sa kapacitetom do 100 ležajeva i pratećim sadržajima.

Potraga za investitorima

Direktor JP Stara planina objašnjava da je glavni problem ovog skijaškog centra nedostatak smeštajnih kapaciteta, koji su mali u odnosu na kapacitete žičare, za šta im je kaže potreban investitor.

- Ubrzano radimo na dovođenju investitora, kako domaćih tako i stranih. Otkad sam došao na ovu funkciju pričao sam sa pet domaćih i četiri strana investitora. Problem je što dosta poslovnih ljudi nikad nije bilo na Staroj planini i nisu videli sve ovo što mi imamo. Moj cilj je da ovde dovedem te ljude i da se oni sami uvere u njen potencijal - objašnjava Adamović.

On naglašava da je Staroj planini, kako bi se održala kao turistički i skijaški centar, neophodan još neki hotel, pored ovog koji je izgradila država (kapaciteta 300 ležajeva), ili neko apartmansko naselje.

O nekim predlozima apartmanskih naselja i mogućnostima koje se nude investitorima, eKapija je ranije već pisala.

Radovi na saobraćajnoj infrastrukturi

Stara Planina je udaljena 70 km od Niša, 100 km od Zaječara i 50 km od Knjaževca ili Pirota. Od Beograda je udaljena 330km, a od Sofije 120km. Takav geografski položaj rezultirao je da Stara planina ima najveći broj gostiju iz Bugarske, a ono što koči srpske turiste da se uvere u lepote ove planine, jeste loša saobraćajna infrastruktura, nakon skretanja sa autoputa za Niš.

U JP Stara planina su svesni ovog problema.

- Nasledili smo velike probleme koje gledamo da ubrzano saniramo, kako bismo mogli da nastavimo sa realizacijom masterplana koji postoji od 2009. godine. Njemu su neophodne samo neke manje modifikacije. Imamo potvrdu Aleksandra Vučića da će se raditi presvlaka delova puta iz pravca Knjaževca i Pirota. Najvažnija je svakako deonica Mirkovci, sa pirotske strane, duga 16km, čijim bi se završetkom od autoputa do Stare planine stizalo za 30 minuta - objašnjava direktor JP Stara planina, napominjući i prednost blizine niškog aerodroma s kojim ubuduće planiraju još bolju saradnju.

Dok se planirani projekti i investicije na ovoj planini ne ostvare, sa Stare planine pozivaju turiste da otkriju lepote i uživaju u aktuelnoj ponudi ovog kraja. U javnom preduzeću su više nego zadovoljni zimskom sezonom za nama, a tokom leta gostima preporučuju da uživaju u planinarenju, prekrasnim vodopadima, vožnji gondolom, spa uslugama hotela JP Stara planina ili domaćim specijalitetima: sirevima, peglanoj kobasici, medu, vinu, rakiji...

Izvor: eKapija
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...