Na šta se žale srpski turisti i ko se žali na njih?

28. Mart 2018
Na šta se žale srpski turisti i ko se žali na njih?

Dvoje srpskih turista nedavno je novčano kažnjeno, zbog nepristojnih fotografija snimljenih na zidu Hrama smaragdnog Bude u Bangkoku. Kako navodi "Bangkok post", na fotografijama je prikazana devojka sa obnaženim nogama, a napravio ih je njen saputnik. Srpski turisti tvrde da nisu znali da time krše tajlandski zakon. Zaposleni u turističkim agencijama u Srbiji kažu da upozoravaju turiste na pravila ponašanja i moguće probleme, ali da ipak ne mogu u potpunosti da kontrolišu njihovo ponašanje.

Tajland, ali i mnoge druge egzotične zemlje postaju sve popularnije turističke destinacije među srpskim turistima, ali o pravilima ponašanja naši turisti izgleda nisu u potpunosti upoznati.

Iako ih u agencijama upozoravaju na razlike u tradiciji i kulturama pojedinih zemalja, neretko se ipak dogode neprijatnosti. Pa naši turisti, agencijama preko kojih odlaze na putovanja, sve češće upućuju žalbe bez ikakve osnove.

- S obzirom da se ne vodi puno računa i ne čitaju se obaveštenja na brošurama turističkih agencija, veliki broj tih reklamacija je neosnovan, to nam donosi određene probleme da ne možemo putnicima da objasnimo da je neophodno pre zaključivanja ugovora o putovanju da se dobro raspitaju, dobro pročitaju sve uslove pod kojim uplaćuju neki aranžman. Rešavanje žalbi je predviđeno i Zakonom o turizmu i vrlo je jasna procedura - kaže direktor "Jute" Aleksandar Seničić.

Naši turisti žale se: na kazne za nepropisno parkiranje, smetaju im komarci, previše slano more, mnogo riba u plićaku, previsoke temperature. Neki zahtevi i komentari, umeju i da nasmeju.

- Imali smo prošle godine situaciju kada smo jednu gospođu obavestili da je let u ranim jutarnjim satima, a ona nam kaže – 'može li da se odloži za malo kasnije, zbog deteta da bi se naspavalo?' A bio je u pitanju čarter let. Autobus je jednom čekao pola sata da krene iz Beograda, jer je jedan putnik insistirao da ponese džak krompira, jer je krompir u Grčkoj skup - opisuje Bojan Stefanović, vlasnik turističke agencije.

I strani hotelijeri žale se na ponašanje srpskih turista.

- Mi imamo hotele sa pet zvezdica koji insistiraju na određenom kodeksu oblačenja kada se dolazi na obroke u okviru hotela. Tu naši turisti nisu u dobroj saradnji sa lokalnim hotelijerima, imamo žalbe i na ponašanje na samim ekskurzijama. Sakralni i verski objekti koji se obilaze takođe zahtevaju određene procedure, načine oblačenja i ponašanja - ističe Seničić.

"Srpski turisti se najčešće žale na udaljenost smeštaja od mora" 

U Ministarstvu turizma kažu da nekada problem može biti mnogo ozbiljniji nego što se čini, i da naši turisti, često toga nisu svesni.

- Ti ozbiljniji problemi se rešavaju u toj zemlji u kojoj je putnik i otputovao. On bi trebalo da se obrati policiji, našem Konzulatu u toj zemlji, a naravno u tome treba da im pomogne turistička agencija koja organizuje to putovanje - kaže Vera Božić iz Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija.

Najčešće žalbe evropskih turista odnose se na lošu uslugu avio-kompanija, a srpskih na hranu i udaljenost smeštaja od mora.

Strani hotelijeri kažu da su srpski turisti slični ruskim. Vole da se žale na sitnice, ponekad prete i tužbom, ali po povratku kući, obično sve zaborave. Za razliku od turista iz Zapadne Evrope koji sve probleme rešavaju tek po povratku sa odmora, i to najčešće tužbom.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...