Na Rudniku u planu gradnja etno kompleksa

23. Oktobar 2023
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Na Rudniku je u planu gradnja etno kompleksa, koji će činiti deset kuća za privremeni boravak i jedan prateći objekat sa zajedničkim sadržajem, koje bi bile okrenute direktno prema vrhu Rudnika i okolnim brdima ka severozapadu, koji pružaju izuzetan doživljaj prirode.

Objekti su identični, s tim što im se razlikuju pozicije na parceli i visinske kote. Objekat 9 je organizovan tako da zadovoljava propise za pristupačnost osobama sa posebnim potrebama.

U pogledu projektovane strukture prizemlje se sastoji od trema, dnevnog boravka, kuhinje sa trpezarijom i
kupatila, a potkrovlje čine stepenice sa podestom i galerija za spavanje.

Objekat broj 11 predstavlja prateći, zajednički objekat u funkciji ostalih objekata. Postavlja se u severozapadnom delu parcele i pešačkim stazama povezan je sa ostalim objektima. Objekat je prizeman i sastoji se od trema, dve ostave, toaleta, hodnika i spa kutka. Ulaz u objekat je sa trema i okrenut je jugu. Tremu se pristupa sa pešačke staze koja povezuje sve objekte.

Arhitektura svih objekata je u spoju savremenog sagledavanja i oblikovanja tradicionalne kuće ovog kraja. To se odnosi na materijalizaciju fasada (prirodni materijali - drvo), kao i u smislu volumena i oblikovanja (kuće sa krovom na dve vode). Fasadna obloga na svim objektima je od postavljenih drvenih daski i na taj način je formirana skladna celina sa okruženjem.

Kako je navedeno u urbanističkom projektu, koji je na javnom uvidu do 27. oktobra, težilo se da se priroda što manje naruši uvođenjem internog saobraćaja, a da se što više zadrži zelenilo.

- U cilju toga kolski saobraćaj je planiran na način da ne zalazi u zonu gde su locirani objekti za odmor. Saobraćajno manipulativne površine predviđene su uz istočnu granicu kompleksa. Uz internu saobraćajnicu smešten je parking prostor za deset vozila, za dva kvad vozila i prostor za smeštaj bicikala sa nadstrešnicom. U produžetku je planirana površina za kamper vozila - precizira se.

Osnovna ideja u koncipiranju kompleksa bila je da se maksimalno iskoriste pogodne prirodne karakteristike same lokacije. Prema zapadnoj i severozapadnoj strani pružaju se vizure ka vrhu Rudnika pa je ta povoljna karakteristika terena bila polazna tačka u planiranju čitavog kompleksa.

U središnjem delu kompleksa su grupisani objekti za privremeni boravak uz središnju pešačku komunikaciju koja se pruža u pravcu severoistok-jugozapad.

Upravno na centralnu pešačku komunikaciju planirana je još jedna koja predstavlja vezu parking prostora, glavne pešačke staze i objekata (objekti numerisani od 1-10) i zajedničkog objekta (objekat broj 11) smeštenog u severozapadnom delu kompleksa.

Pešačka staza u delu od parking prostora do središnje pešačke komunikacije je u nagibu, ali prilagođena kretanju osobi sa invaliditetom, za koju je predviđen objekat broj 9. Uz ovaj deo staze predviđeno je i proširenje u vidu platoa za odmor, koji je potrebno opremiti neophodnim urbanim mobilijarom.

Po obodu predmetnog prostora, sa jugoistočne i severoistočne strane, predviđena je sadnja linearno raspoređenih četinara, koji na neki način ograđuju kompleks od suseda.

Projekat je obradila agencija Forma In iz Arilja, idejno rešenje Limes 032 iz Gornjeg Milanovca, a naručioci su fizička lica.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
HORES predstavio projekat
28. Novembar 2023
Tokom događaja koji je organizovao Savez za pristupačnost, u partnerstvu sa Gradskom...
Turizam
Nova inicijativa za 250.000 vaučera od po 10.000 dinara u 2024.
28. Novembar 2023
Udruženje „Moja Srbija“ ponovilo je poziv Vladi Republike Srbije da u narednoj...
Turizam
Dušan Borovčanin direktor novog preduzeća EXPO 2027 doo
23. Novembar 2023
Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju privrednog društva EXPO 2027 d.o.o. Beograd, a...
Turizam
26 godina akcije “Za novi kvalitet u turizmu” – Dodeljene Prizme za najbolje
23. Novembar 2023
Pre više od četvrt veka, tačnije 1997. godine, redakcija magazina “Turistička...