Na Loznom kalemu sajam umesto akva-parka

26. Avgust 2019

Niš će na oko četiri hektara u Loznom kalemu konačno dobiti EKSPO centar. Za vodenu atrakciju ipak nije bilo investitora.

EKSPO centar će se graditi na lokaciji Lozni kalem, kod Niške Banje, na površini od četiri hektara. Ova lokacija je vlasništvo Grada Niša i zanimljivo je to što se u nekoliko navrata pokušavalo da se pronađe investitor koji bi sagradio akva-park i prateće sadržaje. Pošto su svi planovi na tom polju u poslednjoj deceniji propadali, Lozni kalem će biti ekskluzivni sajamski prostor.

Trenutno se radi na pripremi dokumentacije, a planirano je da sam objekat bude površine od najmanje 13.500 kvadratnih metara, od čega za sajamski prostor najmanje 8.100 kvadrata.

- Sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije obezbeđena su iz budžeta grada Niša 40.600 evra, dok 30.000 evra finansira Evropska unija iz programa EU PRO - kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša.

Trenutno, ova kancelarija priprema konkurs za izbor idejnog rešenja za multifunkcionalni ekspo centar. Planirano je da konkurs bude raspisan tokom narednog meseca.

- Tek nakon sprovedenog konkursa i izbora najboljeg idejnog rešenja, moći ćemo detaljnije da govorimo o tome kako će ovaj objekat da izgleda i koje će sadržaje imati za buduće korisnike. Kompleks bi trebalo da pruži podršku ekonomskom razvoju grada kroz nove sadržaje koji će omogućiti organizaciju događaja koje sada nije moguće organizovati u Nišu, ili se oni organizuju u neadekvatnim prostorima - kaže Dragana Stojanović, portparol KLERA, i dodaje da ekspo centar treba da omogući organizaciju raznih kongresnih i sajamskih manifestacija, konferencija, kako nacionalnog, tako i međunarodnog karaktera.

- Kompleks će sadržati kongresni i sajamski deo i smatramo da će doprineti razvoju turizma u Niškoj Banji i gradu u celini, da će privući nove investicije u oblasti turizma i izgradnje hotela i pratećih sadržaja, ali i biti zamajac razvoju privrede Niša i regiona, kroz stvaranje uslova za odgovarajuću prezentaciju, koja će doprineti i razvoju novih tržišta - kaže Dragana Stojanović.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...