Na kafi kod kneginje Ljubice

27. Jul 2017

Monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice", prvi je muzejski teatar kod nas, koji se izvodi u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice.
 
Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, posetioci na upečatljiv način mogu upoznati prvu vladarku obnovljene Srbije, čuti činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, saznati detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice, njihovom bračnom životu, kneževim neverstvima i drugim zanimljivostima iz privatnog života.

Autor teksta i scenarija je Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda, koja i izvodi ovu monodramu.

Monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice" se izvodi na srpskom jeziku u dva redovna termina: svakog petka u 17 časova i svake subote u 11 časova. Predstava traje 60 minuta, a u Konak je neophodno doći najmanje 10 minuta pre njenog početka. Broj mesta je ograničen na 35 po terminu. Ulaznice se, po ceni od 400 dinara, mogu kupiti na blagajni Konaka kneginje Ljubice i u Turističkom informativnom centru u Knez Mihailovoj 5.

Monodrama se izvodi i na engleskom jeziku, čime se naša istorija predstavlja i stranim posetiocima u Beogradu. Cena ulaznice je 700 dinara, a izvođenje je moguće za grupe od najmanje 10 osoba i isključivo van radnog vremena Konaka kneginje Ljubice. Termin je neophodno unapred dogovoriti na tel. 011/26-38-264, 060/500-51-36 ili na e-mail: dragana.latincic@mgb.org.rs

Predstava „Na kafi kod kneginje Ljubice“ je promovisana u septembru 2009. godine u Konaku kneginje Ljubice, u organizaciji Turističke organizacije Beograda i Muzeja grada Beograda, a u sklopu „Dana evropske baštine“. Do sada je najvećim delom realizovana u Konaku knjeginje Ljubice, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda, a bila je deo i značajnih gradskih manifestacija poput „Noći muzeja“, „Dana evropske baštine“ i „Dana Beograda“. Program je uključen i u kulturno-umetnički projekat „Pod krošnjama topčiderskog platana“, koji se realizuje u letnjim mesecima ispred Miloševog konaka u Topčideru, a u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

Počevši od 2012. godine, redovan je učesnik u „Danima kneginje Ljubice“, koji se tradicionalno odvijaju svake godine u Vraćevšnici, u organizaciji Turističke organizacije Gornji Milanovac. Učesnik je raznih promotivnih muzejskih i turističkih dešavanja, takođe gostovanja u inostranstvu, kao i humanitarnih akcija. Tokom 2015. godine, predstava „Na kafi kod kneginje Ljubice“ gostovala je u vodećim pozorištima širom Srbije: Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Narodnom pozorištu u Nišu, Kruševačkom narodnom pozorištu, Domu kulture u Čačku i Kulturnom centru u Pančevu.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...