Na Beogradskoj tvrđavi ponovo kuca sat na Sahat kuli

26. Novembar 2021
Image by Neven Divkovic from Pixabay
Image by Neven Divkovic from Pixabay
Kao posledica udara groma krajem maja 2021. godine, sat na Sahat kuli Beogradske tvrđave prestao je da radi zbog oštećenja satnog mehanizma. I pored gromobrana, tom prilikom su uništene sve instalacije koje se nalaze u ovoj čuvenoj kuli na Beogradskoj tvrđavi. Kako se radilo o popravci za koju postoji mali broj stručnjaka za tu vrstu radova, bilo je neophodno da se sačeka dolazak jednog od retkih  sertifikovanih majstora. Radovi na popravci su izvedeni stručno i kvalitetno i sat je ponovo u funkciji.
 
Da podsetimo, kula sa satom je bila  prepoznatljiv detalj u turskim čaršijama, dok se u tvrđavama javljaju sasvim retko, tako da se ova beogradska po tome može smatrati neuobičajenim primerom. Podignuta je sredinom 18. veka i ima elemente baroka – tada vodećeg pravca u evropskoj arhitekturi. Visoka je 27,5 metara. Na planovima iz poslednje decenije 18. veka opisana je kao „kula sa satom pod kojom je jedna stražara“ i „visoka kula sa kupolom koja je prekrivena limom na nemački način“. 
 
Časovnik ima centralni mehanizam i tegove, kao i dva gonga, a između dva navijanja, časovnik može da radi oko nedelju dana. Sačuvana je u celini u svom izvornom obliku, a satni mehanizam je obnovljen 2002. godine, pa on sada radi na savremenim principima. Istovetan način zadržan je i sada, nakon povravke koja je izvršena zbog oštećenja izazvanog udarom groma.

Poznati turski putopisac iz 17. veka Evlija Čelebija zabeležio je da se zvuk zvona sa Sahat kule čuje iz daljine čitav dan hoda preko Save, a sigurno i danas zvuk ovog sata izaziva radost kod mnogobrojnih posetilaca Beogradske tvrđave. 

JP "Beogradska tvrđava"

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...