Muzeji i zoo vrtovi u kojima možete da provedete noć

27. Maj 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Ko kaže da samo deca mogu da se zabave? Svi koji žele da se igraju, a ujedno i da nauče nešto novo, imaju priliku da spavaju sa životinjama, budu detektivi, izviđači ili moreplovci... Iako već uveliko postoje noćni programi za decu tokom cele godine, zoološki vrtovi i muzeji imaju ponude i za one malo starije.

Mnogi zoološki vrtovi, uključujući i onaj u Filadelfiji (“Philadelphia’s Zoo”) organizuju noćenja i za odrasle osobe. Svi zainteresovani koji žele da posete ovaj zoo vrt, moći će da se izbliza upoznaju sa životinjama tokom turneje koja se organizuje po zatvaranju samog vrta. Ovaj “intimni“ program tokom kojeg se služe kokteli, namenjen je malim grupama od najmanje 20 ljudi. Takođe, postoji i lista tematskih programa koji uključuju spavanje u učionicama zoo vrta, kao i jutarnji obilazak čitavog carstva. Oni koji žele da postanu heroji i otkriju zbog čega je prašuma u opasnosti i šta mogu da učine kako bi se spasila, imaće priliku da uživaju u ovoj avanturi, a i da nauče nešto o ugroženim vrstama životinja (medvedima, tigrovima, gorilama i mnogim drugim).

Fanovi bejzbola – deca uzrasta od 7 do 12 godina, imaće priliku da uživaju u posebnim aktivnostima koje će nakon radnog vremena organizovati muzej “Baseball Hall of Fame” u Njujorku. Svake godine organizovano je nekoliko ekskluzivnih noćenja za cele porodice. Deca i roditelji imaju priliku da provedu noć među plaketama i predmetima nekih od najvećih legendi bejzbola, i tako uživaju u jedinstvenom životnom iskustvu. Celokupni užitak obuhvata istraživanje muzeja u kasne sate, različite aktivnosti širom muzeja, užinu, doručak, smeštaj, kao i film o ovom sportu, a svi mladi učesnici na poklon dobijaju ranac ispunjen suvenirima i uspomenama.

Pomorski muzej u San Dijegu ponosan je što nudi jedinstvenu priliku svim porodicama da provedu noć na brodu iz 1863 godine. Veče uključuje imaginarno putovanje u 1870. godinu, u kojem deca, uz pomoć instruktora, kroz različite aktivnosti uče kako da podignu jedra i da se orijentišu pomoću zvezda. Iako se tehnički ne napušta pristanište, ovo je prilika da se svi zajedno ukrcaju i krenu na fenomenalno putovanje u prošlost. Te večeri mogu se videti delovi broda koji su inače zatvoreni za javnost, a i svi će biti u mogućnosti da zaista osete kako je život na moru zaista izgledao. Svi posetioci sa sobom treba da ponesu vreću za spavanje, jastuk, toplu jaknu, udobnu odeću, pribor za ličnu higijenu, plastičan pribor za jelo, maštu i smisao za avanturu.

Za sve one koji žele da se igraju špijuna, “International Spy Museum” u Vašingtonu organizuje špijunske misije, tajne obuke, prikupljanje podataka, dešifrovanje tajnih kodova, otkrivanje tajni, ulazak u trag negativcima. Celokupan program odvija se u različitim oblastima kompleksa, a tajna operacija  “Secret Slumber” namenjena je deci uzdrasta od 9 do 13 godina. Muzej strogo sprovodi pravilo da odrasla osoba mora biti u prisustvu dece. Spava se u izložbenim galerijama muzeja, tako da je potrebno poneti sa sobom vreću za spavanje ili dušek na naduvavanje, lične stvari i smisao za avanturu. Nikako ne treba nositi hranu, grickalice, pića, cigarete ili električne uređaje, oružje. Sve vredne stvari treba ostaviti kod kuće, jer muzej nije odgovoran za bilo kakav gubitak. Ono što je svima obezbeđeno svakako je kontinentalni doručak – voće, žitarice, kolači, peciva, kiflice, čaj, sok, užina u jutarnjim satima (grickalice, perece, krekeri, bombone i sok), a pre spavanja serviraju se kolači, mleko  i voće.

Deca i njihovi roditelji pozvani su da noć provedu u jednom od najpoznatijih muzeja na Menhetnu, “American Museum of Natural History” i krenu u otkrivanje fosila posle radnog vremena. Svi koji žele da provedu noć u mračnim hodnicima jednog od najomiljenijih svetskih muzeja, kada se vrata zatvore i svetla ugase, sa baterijskim lampama u rukama vratiće se u doba dinosaurusa i saznaće sve o vukovima, pticama grabljivicama i njihovim staništima. Avantura preko noći počinje sa prijemom gostiju, uz muziku i šampanjac. Kako se veče bude privodilo kraju, gosti će moći da odmotaju svoje vreće za spavanje i pronađu mesto pokraj nekog omiljenog tiranosaurusa. U cenu je uključena konzumacija vina i piva, lagani doručak, večernji zalogaj, živa muzika i dosta zanimljivih prezentacija.

U muzeju u Pensilvaniji (“Penn Museum”) deca uzrasta od 6 do 12 godina mogu saznati nešto više o mumijama i hijeroglifima, a sve aktivnosti su osmišljene tako da se mladim istraživačima nudi putivanje kroz vreme i preko kontinenata, kroz raznorazne igre. Istraživanje drevnog Egipta, starih Grka i Rimljana započeće sa baterijskim lampama u rukama. Zagarantovan je doručak u muzeju, kao i slobodno vreme kako bi se istražile galerije i posetila prodavnica suvenira. Svi izviđači su dobrodošli.

Priredila:
Ivana Stojanović

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...