Muzej kamena kod Mionice - Eksponati stari nekoliko miliona godina

30. Maj 2019

Izložbeni prostor koje je sve samo ne običan i već viđen, otvorio je poznati biolog i istraživač Predrag Peca Petrović, u selu Paštrić kod Mionice, a eksponati datiraju iz perioda kada su izumrli dinosaurusi.

Muzej kamena nalazi se u selu Paštrić, a nastao je 2013. godine. Na jednom mestu sabrano je više od 300 geoloških eksponata koji datiraju od srednjeg devona, pa do perioda gornje krede, odnosno perioda kada su izumrli i poslednji dinosaurusi.

- Muzej kamena u Paštriću zamišljen je da obuhvati kompletnu priču o kamenu, tektonici, sastavu, sedimentnim i metamorfnim stenama, upotrebi kamena od praistorije do danas - kaže Predrag Peca Petrović, biolog i istraživač. Kamen čuva vodu, zapise o istoriji planete, ima vezu sa slikarstvom, vajarstvom, u književnosti se često pominje.

Kameni bukvar: Gromade s odlomcima iz dela srpskih velikana

Muzej kamena koji je Predrag Peca Petrović osmislio davnih dana, ima i dvorišnu postavku, pa je tako ovaj muzej postao veliki Kameni bukvar, a dvorište krase kamene gromade na kojima su odlomci iz dela srpskih velikana čija imena nose.

Gromade su vajarsko delo prirode, Peca ih je dovlačio iz raznih krajeva, a svaki kamen ima svoju piču. Tako sada izložbenu postavku čine stene posvećene Ljubi Popoviću, Matiji Bećković, Desanki Maksimović, Njegošu, Tesli, Milovanu Danojliću i Petru Pajiću. A prva kamena gromada koja je postavljena, pripala je, na inicijativu pisaca Radovana Belog Markovića - Matiji Bećkoviću.

- Jedna figura je posvećena Matiji Bećkoviću i to je alceloman nastao pre sto miliona godina taloženjem u okeanu Tetisu koji se nalazio kod Ribničke pećine. Tu su stene bogate kalcijum karbonatom, ali je karakteristično da imaju gromadnu strukturu. Ja sam tu stenu nazvao "mrgud" i kada je dolazio Matija Bećković i zastao pored nje, podsetila me je na njega i tako se rodila ideja da se tu uklešu i stihovi iz njegove knjige - pojašnjava nam Petrović.

Potom su i drugi srpski velikani dobili svoje gromade i tako je nastao ovaj svojevrstan kameni Bukvar na otvorenom koji ne može biti uništen, zapaljen, premešten, iscepan. Za ovu godinu planirano je da se postavi još pedesetak gromada koje će "pripadati" Mići Popoviću, Ćopiću, Meši Selimoviću, Proti Mateji, Cvijiću...

Umesto živine - kamen

Ovaj neobični muzej otvoren je u prostoru nekadašnje živinarske farme, a ideja je da muzej u Paštriću bude i kompas za pronalaženje vrednih i retkih minerala i ruda u Srbiji. Najteži deo posla je kamene gromade dopremiti i postaviti na željeno mesto jer su teške po nekoliko tona.

- Nijedna gromada nije tako lako pronađena i svako pronalaženje i dovlačenje je poduhvat - kaže Peca Petrović. Za taj posao moraju da se anažuju velike mašine, a u izboru stena učestvuju i profesori sa Geološkog fakulteta.

Za sada su sve stene iz valjevskog kraja, a plan je da ih bude iz svih krajeva Srbije. "Dva ista kamena ne postoje, ali se trudimo i da ne budu slični, sa istih lokaliteta. Bitno je da se svaka gromada istakne u svojoj lepoti, da se vidi ono što je priroda stvarala i oblikovala milionima godina. Danas je to umetničko delo na kome nema mnogo intervencija, bitno je da se uradi postament da može da stoji i da se ukleše neki stih ili citat."

Turistima su najinteresantnije gromade

Kamene gromade sa uklesanim stihovima u Paštriću su posebna dragocenost, ocenjuju kulturni poslenici. Muzej kamena se nalazi odmah pored Ribničke i u neposrednoj blizini Šalitrene pećine koje predstvaljaju zaštićena kulturna dobra i koja su od velikog značaja za našu zemlju. Muzej kamena sa ovim segmentom na otvorenom, već sada potvrđuje  jedinstvenu kulturnu posebnost na ovim prostorima.

Muzej se nalazi u blizini Struganika, pored zaštićenog prirodnog dobra pećine u Ribnici i neposrednoj blizini pećine koju su ljudi naseljavali pre 40.000 godina. Zanimljivo je i da je kamenom iz ovog kraja obložena zgrada opere u Beču.

Već sada oko 3.000 posetilaca godišnje dođe u Muzej kamena. Ovaj veliki projekat, jedinstven je u našoj zemlji, a u celu priču uključena je Opština mionica i Geološkog zavoda Sbije.

Ako do sada niste imali priliku da posetite Muzej kamena u Paštriću, pravi je trenutak za to, jer pored muzeja, predeo obiluje prelepim prirodnim pejzažima.

Sanja Dovečer

Izvor: Agroklub

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...