Morava postaje treći međunarodni aerodrom u Srbiji

23. Februar 2019
Morava postaje treći međunarodni aerodrom u Srbiji

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u petak, 22. februara, u Kraljevu Ugovor o nenovčanom ulogu Republike Srbije u privredno društvo "Aerodromi Srbije" radi povećanja osnovnog kapitala tog društva, čime je omogućeno da naša zemlja, posle niškog i beogradskog, dobije i treći međunarodni aerodrom.

 
Potpisivanjem ugovora kojim država preduzeću Aerodromi Srbije prenosi imovinu vrednu 1.18 milijardi dinara, uključujući i pristanišnu zgradu i platformu, stvaraju se uslovi za funkcionisanje ovog aerodroma kao mešovitog, civilno-vojnog, navodi se u saopštenju.
 
Vlada Srbije će u ovaj aerodrom uložiti i dodatnih približno 8.5 miliona evra za osposobljavanje poletno-sletne staze, opremanje aerodroma, obuke i zapošljavanje oko 50 ljudi i druge troškove neophodne za funkcionisanje aerodroma.
 
Realizacijom ovih ulaganja planirano je da Aerodrom Morava od 28. juna 2019. godine bude spreman za prihvat putnika i robe, a do tada se planira i završetak procesa sertifikacije za međunarodni avio-saobraćaj.
 
Aerodrom u Lađevcima inicijalno će moći da primi avione tipa ATR-72 i B-737, da bi kasnije, nakon dogradnje i proširenja piste i staza za voženje, mogao da primi sve vazduhoplove bez ograničenja, uključujući i B-747.
 
Potpredsednica Vlade je Ugovor potpisala sa direktorom Aerodroma Srbije Zoranom Pavlovićem, koji je u Kraljevu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, potpisao i Ugovor o zajedničkom korišćenju manevarskih površina, zone aerodroma za zajedničko korišćenje, tj. piste i staza za voženje (tzv. taksi staza).
 
Izvor: Tanjug
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...