Mnogi izvori geotermalne vode u Vojvodini neiskorišćeni za banjski turizam

15. Januar 2018
Termalna rivijera ©Flickr/Boris Vezmar
Termalna rivijera ©Flickr/Boris Vezmar

Godinama se govori o neiskorišćenim potencijalima geotermalnih mineralnih voda kojih je u Srbiji mnogo, a posebno u Vojvodini koja se smatra vrlo bogatim, a neiskorićenim područjem.

Naime, broj banja u Vojvodini mogao bi vrlo lako da se udvostruči, jer postoje brojne dokazane mogućnosti za to. U poslednjih nekoliko godina Geološki zavod Srbije i Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda, na zahtev Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, sproveli su istraživanja o lekovitim vodama na teritoriji Vojvodine.

Istraživanja su vršena na 31 lokalitetu u Vojvodini, a krajem prošle godine objavljena je monografija "Lekovite vode Vojvodine kao potencijal za razvoj banjskog turizma", autora Milana Tomića, inženjera geologije Geološkog zavoda Srbije i Milojka Lazića, profesora Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Jedan od autora monografije i istraživač, Milan Tomić kaže za Dnevnik da je na prostoru Vojvodine do danas evidentirano više desetina lokaliteta sa lekovitim vodama, koje predstavljaju pravo bogatstvo, ali još nedovoljno istraženo i iskorišćeno.

- Konstatovane su brojne pojave podzemnih voda sa različitim termalnim i mineralnim karakteristikama, koje čine ove vode lekovitim. Za sada se lekovite vode koriste na samo desetak lokaliteta (Kanjiža, Banja Junaković, Vrdnik, Slankamen, Bezdan, Novosadska banja, Rusanda, Pačir... ), što nije ni blizu potencijalnih mogućnosti kakve se nude na 80 i više lokaliteta. Iz istraživanja koja su obavljena poslednjih nekoliko godina proistekla je studija koja se bavi lekovitim vodama na prostoru Vojvodine, kao i monografija. Istraživanja su vršena obuhvatajući lekovite vode koje se već koriste i lokalitete sa vodama koje su jako perspektivne iz ugla balneologije - kaže Tomić.

Balneološke karakteristike (lekoviti faktor) voda na prostoru Vojvodine utvrđivana je na osnovu njihovih prirodnih lekovitih faktora, među kojima su najvažniji: mineralizacija, temperatura, mikrokomponente i PH vrednost. Na osnovu izvedenih merenja temperatura iz istražnih bušotina i bunara u Vojvodini, objašnjava Tomić, temperature termomineralnih voda se kreću u granicama od 25 do 82 stepeni Celzijusa, što predstavlja značajan potencijal i sa aspekta iskorišćavanja geotermalne energije. Mineralizacija ovih voda se kreće od slabo do jako mineralizovanih. Lekovite karakteristike ovih voda su utvrđene izradom balenoloških analiza, u kojima je prikazano njihovo dejstvo na ljudski organizam.

Toliki broj evidentiranih lokaliteta sa lekovitim vodama u Vojvodini je veoma značajan potencijal za banjski turizam, ali je prema Tomićevim rečima, nedovoljno razvijen i ni blizu nije onoga što bi mogao biti.

- Što se banjskog turizma tiče, Vojvodina ima tradiciju dužu od sto godina, ali u poređenju sa susednom Mađarskom, on još nije dovoljno razvijen. Mađarska je i dalje daleko ispred Srbije i Vojvodine, iako ima skoro iste ili slične hidrogeološke uslove, te nam može poslužiti za primer. Kod nas su banje većinom razvijene u obliku terapeutskih centara. Banje koje su u funkciji su: Banja Rusanda, Banja Junaković, banja u Vrdniku, Novosadska banja, Bečejska banja, banja u Starom Slankamenu, banja u Bezdanu, Banja Kanjiža i, od skoro, banja u Pačiru - objašnjava Tomić.

Prema Tomićevim rečima, objekti za zahvatanje mineralnih lekovitih voda postoje, potrebno je samo dovršiti istraživački proces, a pre svega uraditi posebnu zakonom propisanu dokumentaciju kojom bi se dokazale rezerve i kvalitet. On kaže da treba da se vodi računa o regionalnom rasporedu i zastupljenosti razvoja budućih banjskih centara sa ciljem što ekonomičnijeg funkcionisanja.

- Pored mnogobrojnih kulturnih, istorijskih i prirodnih potencijala, okosnicu turizma u Vojvodini bi ipak trebalo da predstavljaju banje (zdravstevni turizam) i akvaparkovi, imajući u vidu njihov veliki potencijal. Treba napomenuti da su i akvaparkovi jedan od vidova korišćenja lekovitih voda, popularan naročito kod mlađe populacije, koji može doprineti povećanju turističkog potencijala. Primer u Vojvodini za tu vrstu turizma je akvapark u Bačkom Petrovcu - kaže Tomić.

Termalne i mineralne, odnosno lekovite vode su izuzetno zanimljive naročito stranim investitorima, jer predstavljaju ogroman potencijal, tvrdi Tomić i dodaje da se i tu kao primer mogu uzeti Mađarska, pa i Slovenija, koje imaju veliku ekonomsku dobit od banjskog turizma.

- Pored balneoloških svojstava termomineralne vode imaju široku lepezu primene koja je ekonomski isplativa. Mineralne vode mogu da se koriste za flaširanje, dok se vode koje sadrže znatne količine mineralnih soli hemijskih elemenata u rastvoru mogu upotrebiti za industrijsko dobijanje tih elemenata. Termalne vode se mogu koristiti za toplifikaciju (hidrogeotermalna energija) i kao takav energent ne zagađuju atmosferu i zemljište. Pored navedenog, toplota termalnih voda se sve više koristi u poljoprivrednoj proizvodnji za zagrevanje staklenika i plastenika. Dodatno, mineralne vode zbog svoje temperature, fizičkih, hemijskih karakteristika, ili svega zajedno, pogodne su za kontrolisano uzgajanje nekih vrsta algi i bakterija, koje se koriste u farmakologiji i agronomiji - zaključuje Tomić.

Potencijali Sombora, Kikinde i Sremske Mitrovice

Rukovodilac Centra za obnovljive vodne energetske resurse Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Ana Vranješ objašnjava da će u okviru projekta koji Srbija radi sa Francuzima i koji treba da privuku strane investitore uskoro predstavnicima pet opština biti predstavljena istraživanja o korišćenju geotermalne energije za proizvodnju struje.

- Do sada smo ustanovili tri potencijalne lokacije: opština Kikinda, teritorija Sombora i Sremske Mitrovice. Iskustva zapadnih zemalja pokazuju da su za te poslove investitori zainteresovani, jer se ulaganja isplate za oko sedam-osam godina - objašnjava Ana Vranješ.

Izvor: Dnevnik.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Novi rekord za španski turizam - 82.6 miliona turista
17. Januar 2019
Broj međunarodnih posetilaca u Španiji probio je još jedan rekord 2018. godine,...
Turizam
Lufthansa postala najveći evropski avio-prevoznik
16. Januar 2019
Nemačka avio-kompanija Lufthansa postala je prošle godine najveći evropski...
Turizam
Aerodrom
15. Januar 2019
Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" u poslednjem kvartalu prošle godine uslužio...
Turizam
Zlakusa uskoro na UNESCO listi?
15. Januar 2019
Pevanje uz gusle već je na listi Uneska, a toj počasti približava se i lončarstvo iz...