Ministarstvo deli subvencije za dovođenje stranih turista

06. Februar 2019
Ministarstvo deli subvencije za dovođenje stranih turista

Vlada Srbije odlučila je da i ove godine dodeli ukupno 50 miliona dinara subvencija za podsticaj organizovanog dolaska stranih turista u Srbiju, kako bi pomogla razvoj turizma i promociju zemlje, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu turizma Miroslav Knežević.

- Za novac će moći da konkurišu licencirane turističke agencije iz Srbije, ali ove godine ne samo za organizovane turističke ture koje dovode strance na uobičajene destinacije, već i za kongresni turizam, jer su ljudi koji dolaze na te skupove platežno sposobniji od konvencionalnih turista - kazao je Knežević agenciji Beta.

Kako je objasnio, prema uredbi koju je Vlada Srbije usvojila pre nekoliko dana, za najmanje 15 turista u grupi, koji ostvare tri do četiri noćenja, odnosno dva do četiri noćenja na kongresu, domaća agencija kao organizator može dobiti pomoć od 15 evra po osobi, dok je za pet i više noćenja subvencija po turisti 20 evra.

Knežević je dodao da je taj iznos i veći u slučaju da turisti dolaze iz određenih zemalja, kojima su dolazni i polazni aerodromi oni u Beogradu i Nišu.

- Za grupe koje naša agencije dovedu iz Turske i Rusije, dobijaće 20 evra po turisti, a za one iz Kine, Indije, Južne Koreje, Japana, SAD 30 evra, uz uslov da gosti ostvare dva do četiri noćenja - kazao je on.

U slučaju, kako je rekao, da je bilo pet i više noćenja, za turiste iz Rusije i Turske subvencija iznosi 30 evra po osobi, a za one koji dolaze iz Kine, Indije, Južne Koreje, Japana ili SAD 50 evra.

Knežević je naveo da je uredba usklađena sa Startegijom razvoja tirizma do 2025. godine, kojoj je cilj pored ostalog da privuče u Srbiju što više posetilaca iz inostranstva i onih sa dalekih destinacija. Podsetio je da je Srbija proglašena i za najbrže rastuću destinaciju kada je u pitanju dolazak kineskih turista, što bi, dodao je, domaće agencije trebalo da iskoriste za povećanje poslovanja, koristeći pomoć koju im pruža država.

Knežević je rekao da je prošle godine za iste namene bilo potrošeno manje od polovine predviđenih 50 miliona dinara subvencije, ali da ove godine očekuje da se to promeni.

- U izradi ovogodišnje uredbe učestvovali su pored ostalog predstavnici udruženja turističkih agencija, Privredne komore Srbije, Kongresnog biroa Srbije, koji su sugerisali novine, tako da očekujemo mnogu veću iskorišćenost ponuđenih sredstava - kazao je Knežević.

Detalji uredbe o subvencijama za dovođenje stranih turista mogu se videti na sajtu Ministarstva turizma, a krajnji rok za dostavu zahteva i dokumentacije je 20. novembar.

Srbiju je prošle godine posetilo rekordnih 3,4 miliona turista, a od tog broja polovina su bili gosti iz inostranstva.

Izvor: Beta

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...