Mesta koja treba obići u Amsterdamu

23. Maj 2016
Mesta koja treba obići u Amsterdamu

Amsterdam je poznat kako po biciklima, tako i po pivu koje se služi skoro uvek i na svakom koraku, ali i po četvrti "crvenih fenjera" i dozvoljenoj konzumaciji opijata. Međutim, malo je onih koji prilikom odlaska u Amsterdam obilaze delove grada u kojima se okupljaju zanimljivi ljudi i koji pružaju zaista nezaboravno iskustvo. Ovo su samo neka mesta koja svakako treba posetiti.

Gradski arhiv Amsterdama (Amsterdam's Stadsarchief) predstavlja najveću opštinsku arhivu u svetu i pripada samoj vladi Amsterdama. Pored toga što nudi uvid u istoriju grada, arhiv čuva i dokumenta koja se odnose na istoriju ovog grada. Poseduje veliku kolekciju slika, audio-vizuelne materijale kao i biblioteku. Arhivska građa dostupna je i preko interneta, jer su u poslednjih nekoliko godina mnogi dokumenti digitalizovani. Među različitim dokumentima nalaze se i arhivi pivare „Heinken“, pisma napisana od strane britanskog naučnika Čarlsa Darvina i jednog od osnivača savremene indijske države Mahatma Gandija, policijski izveštaj o krađi bicikla čuvene Ane Frank i mnogi drugi dokumenti, a svim posetiocima omogućen je i slobodan ulaz na izložbu koja se organizuje u samom podrumu arhiva.

Etnografski muzej „Tropenmuseum“ je jedan od muzeja sa skrivenim blagom. Ovaj veliki i bogat muzej otvorenog prostora osnovan je 1864. godine i nalazi se u prelepoj zgradi u istočnom delu Amsterdama. Ceo muzej predstavlja galeriju u kojoj su korišćeni svetlo, zvuk, miris i dosta lepih dekora. Podeljen  je na kontinente i na svakom od spratova ove građevine nalaze se eksponati koji imaju pravu istorijsku vrednost. Svaki od eksponata je kao magično putovanje kroz neki od kontinenata. Svoje istraživanje možete započeti u Južnoj Americi i Africi, a potom završiti u Aziji ili u posebnom delu koji je posvećen deci („Tropenmuseum Junior“).

Centralna ulica u Amsterdamu „Spuistraat“, predstavlja pravu uličnu umetnost.  U potpunosti je pokrivena grafitima živopisnih boja, tako da je nemoguće opisati je rečima. Svaki milimetar ulice priča neku svoju priču. Prilikom iscrtavanja grafita, korišćene su razne tehinke, pa se upravo zbog toga turisti mogu naći u pravoj „Zemlji čuda“. Za sve one koji žele da istražuju ovaj deo grada, a ujedno i da se zabave, organizovani su i obilasci u grupama. Kompletan obilazak traje oko tri sata.

Nekadašnje radničko naselje pod nazivom „De Pijp“, danas je živopisni okrug Amsterdama. Ova oblast poznata je po velikom broju raznovrsnog stanovništva, studentima, umetnicima, mladima i starima, koji su izabrali De Pijp za svoj dom.  Prepun je fantastičnih kafića, restorana i barova u kojima se služi omiljeni slatkiš svih građana, holandske galete „stroopwafel“. U ovom naselju nalazi se i čuvena „Albert Cuypmart“, pijaca okružena sa čak više od 100 radnji. Na svakom uglu posetioci mogu naići na egzotične marokanske restorane, tipične amsterdamske kafane, španske, indijske i turske prodavnice sa delikatesima.

„Cafe Loetje“ poznat je po svom mirnom ambijentu i hrani koja se služi. Za ovaj kafe govori se da ima najukusnije šnicle u Amsterdamu i mnogi su ga proglasili za najbolji u Holandiji. Prema rečima mnogih, kafić nije izgubio svoj srdačan dekor i prijateljski šarm. Bez obzir na to kakav odrezak gosti vole, vrhunski kuvari će ih svima pripremiti po želji. Sam meni nalazi se tik ispred kafea i obuhvata neki od njihovih najukusnijih domaćih jela, škampe, krokete ili supe dana. Rezervacije se primaju za samo šest ili više osoba, pa ukoliko gosti žele da uživaju u ukusnim jelima i ambijentu, najbolje je da stignu ranije i da popiju neko piće u baru dok im sto ne bude spreman.

Čuvena knjižara „Pied a Terre“ nudi sve informacije o skoro svakom kvadratnom metru na planeti. Pored toga što ima impresivnu unutrašnjost, turistima su na raspolaganju i impresivne kolekcije knjiga i vodiča na mnogim jezicima. Svi zaposleni imaju dugogodišnje iskustvo kako u putovanju, tako i u radu, pa su uvek tu na raspolaganju. Pored putopisa, u ovoj knjižari prodaju se i mape, globusi, pa čak i tuš zavese sa kartama sveta.
 
Za sve ljubitelje mačaka, muzej „KattenKabinet“ je uvek dostupan. Kako bi sačuvao uspomenu na svog mačka Toma, Holanđanin Vilijam Meijer je osnovao ovaj muzej 1990. godine. U ovom neobičnom muzeju nalazi se sve o mačkama, filmovi, fotografije, skulpture i slike. Iako najveći deo bogate unutrašnjosti datira iz 19. veka, ono što je zanimljivo je da se u samom muzeju nalaze i prave mačke. Sva umetnička dela su jedinstvena i sigurno će posetiocima pružiti nezaboravno iskustvo.

Priredila: Ivana Stojanović

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Duhovita turistička kampanja glavnog grada Litvanije
19. Februar 2020
Tek 5 odsto Britanaca, 3 odsto Nemaca i 6 odsto Izraelaca je čulo za Vilnjus i zna gde se...
Turizam
Ljajić: Otkazani aranžmani turista iz Kine
19. Februar 2020
Oko 60 odsto aranžmana kineskih turista u februaru i martu je otkazano, a ukupna šteta...
Turizam
Stiže 20.000 novih vaučera za odmor u Srbiji?
18. Februar 2020
Vlada Srbije razmatra mogućnost da izdvoji dodatna sredstva za vaučere i dotiran odmor u...
Turizam
Obiđi Srbiju uz pomoć ideja i saveta
18. Februar 2020
Srbija je proteklih godina uspela da se nametne na međunarodnoj turističkoj mapi kao jedna od...