Mart - mesec frankofonije u Srbiji

14. Mart 2018
Mart - mesec frankofonije u Srbiji

Tokom marta, u 14 gradova Srbije održava se manifestacija "Mart – mesec frankofonije". Francuski institut u Srbiji predstavlja program koji odražava raznovrsnost frankofonih inicijativa u Srbiji. Tom prilikom, biće priređeni koncerti, promocije knjiga i stripova, gastronomski događaji, predavanja i debate, takmičenja, izložbe, projekcije filmova i drugo.

Ovaj mesec posvećen je frankofonim inicijativama u Srbiji, koje potiču od škola, gradskih opština, udruženja, muzeja, kulturnih centara, ambasada i predstavništava (Francuske, Belgije i predstavništva Valonija-Brisel, Kanade, Maroka, Švajcarske, Tunisa…).

Program u Beogradu


Četvrtak, 15. mart (18.00)
Helenska fondacija za kulturu, Resavska 34
Književno veče: Nikos Kazantzakis – romanopisac grčke duše
Intervju Nikosa Kazantzakisa Pjeru Sipriotu na francuskom radiju.
„Pravo grčko čudo nije lepota, već sloboda. Svakom narodu je data misija na Zemlji, kako bi ostavio svoj pečat. Grcima je data misija da pretvore ropstvo u slobodu. Kako onda želite da jedan grčki pisac ne služi slobodi svim svojim snagama? Kako da ravnodušno gledam na svet?“
Reemitovanje delova intervjua Nikosa Kazantzakisa (1883-1957), jednog od najvećih savremenih grčkih pisaca, u kojima govori o filozofiji, kulturi, grčkom duhu i duši.

Petak, 16. mart (13.00)
Etnografski muzej, studentski trg 13
Dokumentarni film: Indijanci poput nas
Režija: Sylvie Jacquemin (55’; 2010)

Petak, 16. mart (13.00-20.00) / subota, 17. mart (10.00-20.00)
Francuski institut, Knez Mihailova 31
Sajam francuskog kulinarstva #1
Dva dana uživanja u novim gastronomskim tendencijama, degustacijama i najboljim proizvodima!
Po prvi put, Francuski institut ukazuje čast francuskoj gastronomiji, na veliku radost svih gurmana. Tokom dva dana, Francuski institut biće pretvoren u salon degustacije i prodaje proizvoda karakterističnih za francusko kulinarstvo (peciva, kolači, sirevi, vina i alkohol, suhomesnati proizvodi i paštete…). Francusko kulinarstvo će takođe biti prisutno kroz filmska i dokumentarna ostvarenja, ali i predavanje Sofi Meni, glavne i odgovorne urednice prestižnog magazina Cuisine et Vins de France, koja je prihvatila učešće na Sajmu.

Petak, 16. mart (9.00-18.00)
Filološki fakultet, Studentski trg 3
Predavanje: Reč i slika – nadrealistički dijalog
Povodom 120 godina od rođenja belgijskog nadrealističkog slikara Renea Magrita, Filološki fakultet i Društvo za kulturnu saradnju Srbija-Francuska, organizuju ovaj jednodnevni skup. Inspirisan Magritovim razmišljanjem o podudarnosti između slike i realnosti, razmišljanjem koje je usmerio pisac i teoretičar Pol Nuže, ovaj jednodnevni skup ima za cilj da pokaže značaj Magrita u okviru nadrealizma, ali i da osvetli odnos između nadrealističke slike i teksta.

19-25. mart
Beogradski restorani

Posle planetarnog uspeha prvog izdanja gastronomske fešte „Ukusi Francuske“, Francuska ambasada sa zadovoljstvom obaveštava gurmane i frankofile da je šesnaest restorana u Srbiji, od toga trinaest u Beogradu, dva u Novom Sadu i jedan u Vrnjačkoj Banji, izabrano da učestvuje u četvrtom izdanju ovog ukusnog događaja. Njihove menije odobrila je komisija od petnaest vrhunskih svetskih kuvara iz celog sveta, sa predsednikom komisije Alenom Dikasom na čelu. OVDE se možete više informisati o ovom događaju i pronaći listu restorana u Srbiji koji će od 19. do 25. marta, u isto vreme kada i 3.000 njihovih kolega iz celog sveta, ponuditi „francuski meni“.

Ponedeljak, 19. i 26. mart
Džezva, Cara Uroša 19
Frankofonija by French Connection

Utorak, 20. mart (18.00)
Dom omladine Beograda, Makedonska 22
Predavanje: Marokanska gastronomija
Ambasada Kraljevine Maroka u Beogradu pozvala je slavnu marokansku šeficu kuhinje, Choumicha Chafay, da održi predavanje o marokanskoj gastronomiji, rangiranoj kao treća top kuhinja sveta. Tim povodom, ambasada će podeliti sa gostima istoriju i prefinjenost umetnosti hiljadugodišnje marokanske gastronomije sa svojim specifičnostima i arapskoandaluzijskim, berberskim i judeo-mediteranskim uticajima kroz vekove. Kao domaćin marokanskih kulinarskih emisija, Chafay je objavila nekoliko kuvara, na arapskom i francuskom jeziku, koji su postigli veliki uspeh u arapskom svetu. Uskoro će biti prevedeni na srpski jezik. Takođe je animirala i učestvovala u specijalizovanim emisijama u Francuskoj i u arapskom svetu. Ovaj događaj biće praćen degustacijom. Engleski prevod je obezbeđen.

Utorak, 20. mart (18.00)
Francuski institut, Knez Mihailova 31
Predavanje: Evropski muzički cyclotour
Susret sa Aleksandrom Hagenmilerom, urbanistom, muzičarem i studentom na masteru „Kulturni razvoj grada“, koji je krenuo na put biciklom kroz 21 evropsku zemlju, gde će se susretati sa lokalnim muzičarima i mladima i pričati im o kulturi.

Sreda, 21. mart (17.30)
Narodna biblioteka Srbije, Skerlićeva 1
Predavanje: Frankofonija i humanizam
Habib Ben Salha je profesor magrebske književnosti na francuskom jeziku, kao i francuske i frankofone književnosti, pri Univerzitetu u Manubi (naselje u Tunisu, Tunis) i osnivač Centra za magrebsku književnost. Profesor Ben Salha je autor više referentnih dela o magrebskoj književnosti na francuskom jeziku.

Sreda, 21. mart (19.00)
Biblioteka grada Beograda, Knez Mihailova 56
Muzika: Šetnja kroz francusku muziku
Društvo prijatelja Francuske organizuje za Mesec frankofonije program kao što je činilo i prethodnih godina. Ove godine će to biti muzičko veče posvećeno francuskoj muzici. Učesnici su mladi koji dolaze iz raznih prosvetnih institucija – Francuske škole, muzičkih škola, Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta muzičkih umetnosti, Hor studenata Farmaceutskog fakulteta, Ansambl Renesans… Oni će svirati i pevati kompozicije francuske muzike različitih epoha.

Sreda, 21. mart (20.00)
Svečana sala Doma učenika srednje PTT škole, Zdravka Čelara 16
Veče francuske šansone
Veče prepuno emocija i lepih pesama, u izvedbi profesora gitare Jovana Ivanovića i Jovana Đorđevića, pevača i gitariste. Za učenike, profesore i brojne zvanice.

Četvrtak, 22. mart (19.00)
Francuski institut, Knez Mihailova 31
Debata – na srpskom: Lažne vesti, novo lice propagande

Petak, 23. mart (19.00)
Muzej grada Beograda, Resavska 40b
Izložba: Putovanje prema – Mario del Kurto
Ovaj projekat predstavlja delić duge istorije odnosa Čoveka i Vegetacije, ekološke tragedije koja se naslućuje, inteligenciju prilagođavanja biljaka, pojavu novog načina razmišljanja u urbanoj sredini.

Petak, 30. mart (20.00)
UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
Književno veče
Učestvuju: Emanuel Riben, Melita Logo-Milutinović, Nađa Bobičić, Katarina Lazić.

Program je podložan promenama.

Izvor: Dan u Beogradu

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...