Mačva dobija banju po ugledu na slovenačke terme

01. Oktobar 2019
Mačva dobija banju po ugledu na slovenačke terme

Korišćenje geotermalnih potencijala domaćih banja postaje sve zanimljivije domaćim i stranim investitorima. Posle privatizacije Kuršumlijske i Vranjske banje i kompleks Mačvansko vrelo u Dublju dobio je nedavno novog vlasnika.

Kompanija Jovanović kupila je kompleks u Dublju koji je počeo da se gradi krajem 80-ih, a koji je sada u potpunosti devastiran. Plan je da ovaj kraj oživi kao turističko mesto.

- Tamo su velike mogućnosti. Ima resursa, a resurs je voda koja je i lekovita i topla, dakle ima i energije i lekovitosti - kaže za eKapiju Dušan Jovanović, vlasnik kompanije.

On dodaje da je njihova želja je da nađu partnera koji već ima iskustva u korišćenju geotermalnih potencijala u turizmu.

- To su recimo Slovenici, koji imaju svoje terme po Sloveniji, koje su jako interesantne i posećene. Takođe, i u susednoj Mađarskoj ima na hiljade banja koje koriste upravo kao resurs toplu vodu - kaže Jovanović.

Planom detaljne regulacije na ovoj lokaciji dozvoljena je gradnja sportsko-rekreativnog centra, ali i hotela i smeštajnih kapaciteta.

- Naša vizija je izgradnja centra za zdravstveni turizam, mesto gde bi ljudi došli na oporavak, s obzirom na to da voda ima blagotvorno dejstvo u lečenju hroničnih reumatskih i kožnih oboljenja. Želimo da izgradimo spa, velnes, bazene, uz smeštajne kapacitete, hotel ili bungalove - kaže Jovanović i dodaje da je u toku izrada idejnih rešenja.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...