Lufthansa postala najveći evropski avio-prevoznik

16. Januar 2019
Lufthansa postala najveći evropski avio-prevoznik

Nemačka avio-kompanija Lufthansa postala je prošle godine najveći evropski avio-prevoznik, svrgnuvši s vodeće pozicije nakon 14 godina Air France-KLM.

Globalno je American Airlines i dalje verovatno najveći, a United Airlines je postao drugi svetski avio-prevoznik, probivši se ispred Delta Air Lines-a.

Nakon agresivne ekspanzije na američkom tržištu u 2018. godine, avio-svet dobio je novog drugog najvećeg avio-prevoznika – United Airlines, pišu agencije.

Ta kompanija početkom prošle godine odlučila je da poveća tržišni udeo, temeljem 3-godišnjeg plana povećanja svog kapaciteta za 6 posto godišnje na svojim najprometnijim kontinentalnim bazama - u Čikagu, Hjustonu i Denveru.

Prošle godine je tako ostvarila 230.2 milijarde prihoda putničkih milja (RPM), pokazatelja za tu industriju koji množi broj prevezenih putnika s udaljenošću na kojoj su putovali.

U međuvremenu, nemačka Lufthansa je u Evropi preuzela vođstvo od Air France-KLM-a, zauzevši poziciju najveće evropske avio-kompanije koju je ta pariska kompanija držala još od spajanja francuskog i holandskog nacionalnog prevoznika u 2004. godini.

Približivši se svom konkurentu u 2017. godini, nemački avio-prevoznik ga je pretekao prošle godine nakon što je povećao svoj putnički promet za 9 posto, gotovo tri puta brže od svog konkurenta. Lufthansa je, naime, u 2018. godine ostvarila novi putnički rekord, prevezavši 142 miliona putnika na 1,2 miliona letova.

Lufthansa je izbila na vodeće mesto u Evropi zahvaljujući pretežito organskom rastu, potpomognutom i kupovinom manjih švajcarskih, austrijskih i briselskih avio-brendova te proširivanjem poslovanja svog jeftinijeg avio-prevoznika Eurowings za gotovo 25 posto.

Poslovanje Air France-KLM-a je, s druge strane, godinama pod pritiskom stalnih sukoba s radnicima zbog planova restrukturiranja i čestih promena u upravi.

Lufthansa je u 2018. ostvarila 284,6 milijardi prihoda putničkih kilometara (RPK), što je za 0,2 posto više nego Air France-KLM.

Air France-KLM-u, s ostvarenih 283,8 milijardi prihoda putničkih kilometara, diše za vratom IAG, vlasnik British Airways-a, čiji je putnički promet u 2018. porastao dvostruko brže nego u 2017. Ta kompanija je tako u 2018. ostvarila 270,7 milijardi RPK.

Izvor: SEEbiz

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....