Loznica - Zavičaj ponosnih čuvara tradicije i kulture

21. Jul 2022
Tršić, autor Miloš Takač
Tršić, autor Miloš Takač

Smeštena u zapadnoj Srbiji, na obali reke Drine, u podnožju planine Gučevo i nadomak Banje Koviljače, na prvi pogled čini se da Loznica ima sve što jednom gradu treba da privuče turiste. Na drugi pogled vidimo da to nije sve, ni blizu. Grad čine ljudi, a Lozničani su za primer – gostoljubivi, ponosni na svoj kraj, njegovu tradiciju i kulturu, a kako kažu, govore najčistiji srpski književni jezik i pišu ćirilicom.

Nemoguće je odvojiti priču o Loznici od njenih znamenitih stanovnika, koji su na ponos čitavom kraju. Vuk Stefanović Karadžić, Jovan Cvijić, Anta Bogićević, Mića Popović i Aleksandar Saša Petrović ostavili su neizbrisiv trag na istoriju ovog mesta, a Lozničani ne propuštaju priliku da se pohvale i ispričaju ponešto iz bogate istorije ovog kraja, dok oni koji bi želeli da saznaju više uvek mogu da posete lokalne institucije kulture Vukov dom, Muzej Jadra, Galeriju i Biblioteku.

Deo bogate tradicije i običaja ne čuva se samo u spisima i vitrinama muzeja, već se i oživljava kroz savremene forme, a najbolji primer je Lilalo festival, posvećen običaju „lilanja“. Naime, uoči crkvenog praznika Petrovdana, na trgovima i drugim mestima gde se narod okuplja, pale se „lile“ napravljene od mlade kore divlje trešnje i breze. Ovaj događaj predstavlja pravi izvor zadovoljstva za najmlađe stanovnike Loznice, a sada, zahvaljujući festivalu i posetilaca iz cele Srbije.

Vukovim stazama

Selo Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, svojevrsni muzej na otvorenom, kandidat za najbolje turističko selo na svetu, kroz koje provejava žubor rečice Žeravije, idealno je mesto da odmorite i nahranite dušu. Nakon obilaska Muzeja jezika i pisma, umetničke galerije, Gostinske kuće, kaligrafske radionice, Muzeja Vukovih sabora, Kuće pisaca, crkve brvnare, vajata u kojima su radionice za stare zanate, odmorite se u obližnjim baštama kafana uz pravu domaću kafu, piće i iće, uživajući u zvukovima prirode i čistom vazduhu.

Za posetioce avanturističkog duha, od nedavno je uređena staza kroz šumu, koja vodi od Vukove kuće u Tršiću do manastira Tronoša, staza kojom je i sam Vuk koračao tokom svog školovanja u obližnjem manastiru. A manastir Tronoša, zadužbina kralja Milutina i kraljice Kataline, je dragulj za sebe, smešten u prelepom okruženju ispunjenom mirom i spokojem, nadomak česme „Deset Jugovića“, izvora kraj kojeg su prenoćili i žeđ utolili Jug Bogdan sa svojih devet sinova pred polazak na Kosovski boj. Mnogi veruju da je voda sa ove česme lekovita, a brojne legende i priče koje se vezuju za ovaj manastir i čuvenu česmu obogatiće iskustvo obilaska svakom posetiocu.

Banja srpskih kraljeva

Obilasku Banje Koviljače i obale Drine treba posvetiti poseban dan ili dva, jer je osvežavajuća voda reke možda jedino rešenje za letnje vrućine, a najpopularnije mesto za kupanje je „Žićina plaža“. Drina je brza reka smaragdne boje i privlači veliki broj iskusnih ribolovaca, koji u njenim brzacima love čak desetak vrsta ribe.

Prelepi i nadaleko poznati Kur salon i drugi objekti istorijske vrednosti svedoče o bogatoj prošlosti Banje Koviljače – kraljevske banje Srbije, koja je svojevremeno važila za mondensko lečilište. Banjski park i Kur salon od nedavno sijaju novim sjajem, a zasijaćete i vi nakon tretmana lekovitom vodom i blatom, ali i boravkom na čistom vazduhu, nadahnuti pričama o kraljevskoj istoriji Banje.

Avanturisti put Gučeva

Gučevo je raj za pešake, bicikliste, skupljače lekovitog bilja, jestivih gljiva, ali i ljubitelje ekstremnih sportova. Šetnjom trim stazom, koja preseca gustu bukovu šumu, stižete do Crnog vrha (779 m), spomen kosturnice poginulim borcima u I svetskom ratu i uređenog vidikovca, a možete samo zamisliti kakav se pogled pruža odatle. Kao na dlanu videćete Drinu, Banju Koviljaču i Loznicu, a oni najhrabriji mogu da uživaju u pogledu sa ove prelepe planine i tokom spusta paraglajdingom.

Čini nam se da smo samo zagrebali po površini bogate škrinje u kojoj se nalaze svi biseri ovog kraja. Mnogo toga morate da otkrijete sami, zato preporučujemo da sačuvate dane letnjeg odmora za posetu Loznici, jer ono što u tom gradu i njegovoj okolini možete da doživite, nećete pronaći na drugom mestu, a toga su svesni i Lozničani kad kažu da je to grad „za slovo ispred svih“. I zaista jeste.

Marija Obradović
Turistički Svet

Članak "Loznica - Zavičaj ponosnih čuvara tradicije i kulture" nagrađen je specijalnim priznanjem na konkursu fondacije "Biljana Bosnić Ognjenović"

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...