Lonely Planet: Kotor prvi na listi gradova koje treba posetiti u 2016.

11. Januar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Kito, Ekvador
Kito, Ekvador
Dablin, Irska
Dablin, Irska
Džordž Taun, Malezija
Džordž Taun, Malezija
Roterdam, Holandija
Roterdam, Holandija
Mumbaj, Indija
Mumbaj, Indija
Frimantl, Australija
Frimantl, Australija
Mancester, Engleska
Mancester, Engleska
Nesvil, SAD
Nesvil, SAD
Rim, Italija
Rim, Italija

"Lonely Planet" objavio je listu 10 gradova koje treba posetiti u 2016. godini. Zanimljivo je da su se među top 10 destinacija, pored klasika - Rima i Dablina, našle i destinacije za koje će svet tek čuti, poput Kotora u Crnoj Gori, koji je zauzeo prvo mesto!

1. Kotor, Crna Gora

Kotor, grad koji oduzima dah, nalazi se u jedinstvenom prirodnom zalivu takve vrste u svetu - Bokokotorskom zalivu, koji je proglašen jednim od najlepših na svetu.

Kotor je grad koji odiše istorijom i za koji arheolozi veruju da je podignut na temeljima antičkog grada Akruvijum.

"Lonely Planet" opisuje Kotor kao "pospani lavirint uličica i trgova", i "jedno od najfotogeničnijih mesta u celoj Evropi".

2. Kito, Ekvador

Glavni grad Ekvadora, smešten u podnožju Anda, svakodnevno udahnjuje novi život arhitekturi iz 16. veka ove zemlje, zahvaljujući planovima za novi metro, obnovljenim železničkim stanicama i novim aerodromom, koji osavremenjuju ovaj istorijski grad za buduće turiste i bekpekere.

Pravi dragulj je njegov prelepi stari grad, pod zaštitom UNESCO, koji sa svojim arhitektonskim dragocenostima i spomenicima pripoveda nezaboravnu priču.

3. Dablin, Irska

Više od 40% njegove populacije čine mlađi od 30 godina, te je Dablin prepun mladalačke energije, kreativnosti, života i kosmopolitskog duha.

Novi brend i logo pod nazivom "Dablin: dah svežeg vazduha" - otkriven je krajem 2015. godine kao deo kampanje od milion funti čiji je zadatak da ukloni "prašnjavi" imidž prestonice Irske.  

Kao jedan od razloga zašto ove godine treba posetiti ovaj grad, "Lonely Planet" pominje i stogodišnjicu Uskršnjeg ustanka koji se u Dablinu odigrao 1916. godine, kada su se irske republikanske snage pobunile protiv britanske vlade.

4. Džordž Taun, Malezija

Ako turistička scena ovog grada, koja je u procvatu, nije dovoljno jaka da vas namami da posetite Džordž Taun, sigurno će vas privući njegova umetnička scena i "pop up art", film, muzičke izložbe i butik hoteli kojih je iz dana u dan sve više.

5. Roterdam, Holandija

Drugi grad po veličini u Holandiji postao je stecište arhitekata - to je grad moderne, eksperimentalne arhitekture sa velikim brojem solitera, mostova i tunela.

Grad naseljavaju ljudi 160 različitih nacionalnosti. Sadašnji gradonačelnik Roterdama Ahmed Aboutaleb je Marokanac i prvi gradonačelnik marokanskog porekla u Holandiji.

6. Mumbaj, Indija

Mumbaj može mnogo više da ponudi osim Tadž Mahala, haotičnih ulica i saobraćaja. Ovaj grad ima živopisne bazare - gde možete naći razne dragocenosti, kao i popularnu luku.

Mumbaj se na 6. mestu našao i zbog njegove ekonomije koja je u procvatu, novog aerodromskog terminala, te klimatizovanog jednošinskog vozila, što ga čini jednim od trenutno najprijateljskijih gradova za turiste u Indiji.

7. Frimantl, Australija

Australija više nije stranac u svetu turizma, ali je Frimantl u zapadnoj Australiji to donedavno bio.

Danas, posetioci Frimantla mogu da uživaju u eklektičnom miksu hipsterskih barova, butik hotela i domaćih pivnica, zahvaljujući višemilionskom ulaganju u obnovu grada, koja ga je transformisala u dinamičnu prestonicu kulture.

8. Mančester, Engleska

Zaboravite na London, Pariz, Minhen... Mančester je grad koji morate videti u 2016. godini.

Nekada prljavi industrijski grad na severozapadu Engleske sada je transformisan u "grad kulturnog procvata u Velikoj Britaniji" od strane "Lonely Planet"-a, koji kaže: "Ovaj nekadašnji motor industrijske revolucije pronašao je novi žleb za 21. vek postavši dinamo kulture i umetnosti". 

9. Nešvil, SAD

Glavni grad Tenesija osnovan je na Badnje veče 1779. godine. Od tada je poznat i kao "grad muzike" - dobio je prvu FM dozvolu u Americi, i takođe, mesto je gde je kralj rokenrola Elvis Prisli snimio više od 200 njegovih pesama.

10. Rim, Italija

Poznat još i kao "Večni grad", Rim sa svojim moćnim nasleđem, uključujući Koloseum i Fontanu di Trevi, nikada neće dosaditi turistima.

Pritom, ovaj grad je zvezda i dva nova blokbastera - rimejka "Ben Hura" i novog filma o Džejmsu Bondu - "Spektra". 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...