Lokalitet Drenovac zaslužuje punu pažnju države

29. Septembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević održao je u petak, 26. septembra, radni sastanak sa prof. dr Slavišom Perićem iz Arheološkog instituta, rukovodiocem istraživanja na lokalitetu Drenovac u opštini Paraćin.

Tom prilikom su razmotrene dalje zajedničke aktivnosti Ministarstva i istraživačkog tima, prvenstveno u vezi sa daljim arheološkim radovim, kao i na temu osnivanja Muzeja neolita centralnog Balkana, saopštilo je ministarstvo.

Na sastanku je konstatovana identičnost stavova o velikom značaju lokaliteta i o važnosti njegovog budućeg predstavljanja domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Kao i prilikom nedavne posete Drenovcu, Vukosavljević je istakao da profesor Perić i njegov tim arheologa imaju punu podršku Ministarstva i da će osnivanje pomenutog muzeja biti jedan od prioriteta u oblasti zaštite kulturnog nasleđa u narednom periodu, imajući u vidu ne samo kulturološki, već i turistički potencijal lokaliteta i takve vrste ustanove.

Lokalitet Drenovac je smešten u pojasu srednjeg Pomoravlja, u kome je evidentirano 85 neolitskih naselja, od kojih 62 pripadaju starijeneolitskoj starčevačkoj kulturi, 16 naselja mlađeneolitskoj vinčanskoj kulture, a na sedam naselja se pretpostavlja postojanje slojeva i starčevačke i vinčanske kulture.

Toliki broj neolitskih naselja, srednje Pomoravlje svrstava među dve-tri najnaseljenije regije jugoistočne Evrope toga doba. Među svim tim naseljima Drenovac se izdvaja svojom površinom od više od 50 hektara, debljinom kulturnog sloja 6,5-7 metara i složenom vertikalnom stratigrafijom u okviru koje se izdvajaju dva perioda naseljavanja: starčevačke i vinčanske kulture.

Geomagnetska snimanja i arheološka iskopavanja pokazala su da je za vreme najmlađe vinčanske faze u Drenovcu egzistiralo neolitsko naselje sa 600 do 700 objekata različite namene i da je najveći broj tih objekata imao stambenu funkciju.

Osim toga, u Drenovcu su konstatovane dvoetažne kuće, u kojima je potvrđeno stanovanje na obe etaže, te da su sve istražene kuće najmlađe vinčanske faze bile spaljene sa celokupnim kućnim inventarom. Zbog broja objekata i procene da je u Drenovcu moglo živeti preko 2.000 ljudi, taj lokalitet naziva se i neolitski megalopolis.

Sve navedeno, uz veoma povoljne uslove za višedecenijska istraživanja, mogućnost obuhvata najšireg hronološkog raspona i podatak da preko lokaliteta prelazi trasa Koridora 10, jednog od najvažnijih panevropskih saobraćajnih puteva, govori da na tom lokalitetu postoje idealni uslovi za dolično afirmisanje arheološkog blaga tog područja i predstavljanje njegovog značaja u formiranju kasnijih kulturnih vrednosti savremene Evrope.

Osnivanje muzeja bi omogućilo sistematska istraživanja neolitskog naselja u Drenovcu i drugih naselja u srednjem Pomoravlju, obrazovanje studenata arheologije iz zemlje i inostranstva, priliku da kao deo turističke ponude Srbije amateri i ljubitelji arheologije učestvuju na arheološkim iskopavanjima, kao i organizovanje različitih tematskih radionica na lokalitetu za studente i turiste: izrada keramike u neolitskoj tradiciji, gradnja replika neolitskih kuća, izrada srpova i pokusna žetva na lokalitetu, mlevenje žita i izrada kaša, hleba i piva, izrada kamenog oruđa i slično.

Pored toga, formiranjem muzejske ustanove u Drenovcu stvorili bi se neophodni uslovi za organizovanje seminara, stručnih i naučnih skupova, đačkih ekskurzija, za kongresni turizam. kao i jačanje sve prisutnijeg i profitabilnijeg tranzitnog turizma.

Takođe, Vukosavljević i Perić su razgovarali i o opštem stanju u srpskoj arheologiji, gde su postigli saglasnost o važnosti daljeg kontinuiranog ulaganja države u tu oblast, ali i o potrebi reorganizovanja i jasnijeg definisanja odgovornosti i funkcija u postojećem sistemu zaštite kulturnog nasleđa, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.
 

 

Izvor: eKapija

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...